Wangedrag Sevian, arbiter doet niets

In het Amerikaans kampioenschap was vannacht een incident. Met Niemann aan zet pakt tegenstander Sevian diens koning (op b3), maakt die kapot en zet hem terug op b6. Daarna zegt hij iets als ‘Let’s go outside” tegen Niemann.

www.youtube.com/watch?v=ESIQ6z94A5E&

Een overduidelijke rode kaart wat mij betreft, zelfs als het helemaal onbewust was. Maar wat deed de arbiter? Niets, behalve de klok weer indrukken.

Ook deze week: bij het WK junioren was een speelster uit India vergeten haar oordopjes uit haar jas te halen. Overduidelijk een vergissing, ze had er ook totaal geen voordeel bij. Toch kreeg ze niet alleen een nul, ze werd ook uit het toernooi gezet (met een score van 5 uit 6 nog wel). Om de Deense arbiter Arild Rimestad te citeren: “Dit gaat te ver. Ik wil geen arbiter meer zijn.”

chessbase.in/news/The-Priyanka-Nutakki-incident-at-World-Juniors-2022

10 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 19 oktober 2022

  Ook de internationale schaakgemeenschap laat nu zien dat we in een ingewikkeld tijdsgewricht leven. Ik vind overigens die actie van die arbiter kwalijker; kindervreugd voorgoed in de kiem gesmoord.

  Wij trouwe volgers van Schaaksite wisten natuurlijk al lang en breed dat elders op de nationale digitale schaaksnelweg het volk door gas- en electriciteitsstress en ontmanteling der geestelijke gezondheidszorg al voor hoogstmerkwaardige fratsen zorgt, maar nu dus ook internationaal! Waar gaat dit eindigen beste mensen!

  Moedig voorwaarts! (maar waarheen?!…).

 2. Avatar
  Ludo Tolhuizen 19 oktober 2022

  Ik herinner me een oude Volkskrant rubriek, die ongeveer als volgt begon:  “Vroeger was ik wel eens jaloers op de wedstrijdleider.  Terwijl ik werd matgezet, las hij rustig de krant”.  Vervolgens legde Ligterink uit dat de arbiter veel meer dan vroeger op vals spel moet letten, en ook ongefundeerde beschuldigingen daarover krijgt (‘Natuurlijk speelde hij vals, hoe zou hij anders van mij kunnen winnen?”) Het is er in de loop der jaren niet beter op geworden.

  • Avatar
   LDBoutens 20 oktober 2022

   Wat heeft een VAR voor zin dan wanneer iemand een stuk door midden bijt?! Nee, ik vrees dat 2 jaar ophokplicht en daarna al die toestanden op het wereldtoneel er voor heeft gezorgd dat een fiks percentage van onze diersoort het laatste stukje ‘fatsoen’ heeft afgedaan. Wat me overigens het meeste verbaast is dat de FIDE bij dit soort ‘uitwassen’ nergens is te bekennen.

 3. Avatar
  arjo1982 20 oktober 2022

  Met Niemann aan zet pakt tegenstander Sevian diens koning (op b3), maakt die kapot en zet hem terug op b6.

  Uit het interview achteraf blijkt dat Sevian de koning juist pakte OMDAT deze kapot was. Het kroontje zat los en blijkbaar heeft hij zich daar zo aan zitten ergeren (waarschijnlijk ook omdat zijn stelling slecht was) dat hij in een vlaag van verstandsverbijstering deze van het bord gepakt heeft. De suggestie dat Sevian de koning met opzet kapot gemaakt heeft is dus onjuist. Hij haalde enkel het loszittende kroontje eruit…

 4. Avatar
  arjo1982 22 oktober 2022

  Sevian pakte de nog hele koning op

  Incorrect… De koning was al kapot toen Sevian deze pakte. Het kroontje hing namelijk los en scheef.
  Hij pakte wel de gehele koning op als je dat misschien bedoelt…

  In het artikel schrijf je: “Met Niemann aan zet pakt tegenstander Sevian diens koning (op b3), maakt die kapot en zet hem terug op b6.”

  Uit het interview achteraf met Niemann is duidelijk te halen dat de koning al kapot was toen Sevian hem pakte…
  Dus Sevian haalde de koning enkel uit elkaar… maar het defect (loszittend kroontje) was al aanwezig…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.