‘Valsspeler’ Niemann klaagt wereldkampioen Carlsen aan en eist 400 miljoen dollar

De schaakrel rond Hans Niemann is nog altijd niet ten einde. De 19-jarige Amerikaan, die volgens een onderzoek van de schaakwebsite chess.com in meer dan 100 onlineduels zou hebben valsgespeeld, slaat nu terug en eist in totaal 400 miljoen dollar (ruim 408 miljoen euro) schadevergoeding.

Niemann laat donderdagavond via zijn Twitter-account weten een proces wegens smaad te beginnen tegen vijf betrokkenen, onder wie wereldkampioen Magnus Carlsen. Van de Noor eist Niemann 100 miljoen dollar.

Lees verder: nos.nl/artikel/2449175-valsspeler-niemann-klaagt-wereldkampioen-carlsen-aan-en-eist-100-miljoen-dollar

16 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 21 oktober 2022

  Als ik die Niemann was zou ik op zoek gaan naar een beter advocatenteam, 400 miljoen is natuurlijk een schijntje. Er lijkt mij toch echt veel meer uit te halen. Het enorme onrecht dat Hansie is aangedaan zou toch minimaal 400 miljard moeten kunnen opleveren. En aangezien de schaakcarriere in de kiem lijkt te zijn gesmoord moet de kachel de komende 50 jaar zonder fatsoenlijke inkomsten nog wel blijven roken!

  Nee, 400 miljard. Voor minder zou ik het niet doen! En Nakamura en Carlsen voor het leven verbannen naar Duivelseiland! Dat zal ze leren!

  Is de Fide al gesignaleerd in deze akelige kwestie?

   

  Moedig voorwaarts Hansie!

 2. Avatar
  LDBoutens 21 oktober 2022

  Dit gedoe zal langzaam doven als een kaars. Dit alles is een klucht en bepaald geen klucht van Pirandello (voor de literatuurkenners onder u)!

  Bah!

  • Avatar
   Peter Huisman 21 oktober 2022

   Ik ben allesbehalve literatuurkenner, maar ik heb in ieder geval “Twee boeken”, een recensie van Hein Donner in SB herkend! ­čÖé

   • Avatar
    LDBoutens 21 oktober 2022

    Dat heeft u correct; Leven en werken van Muhring van Henneberke en een wk verslag van Lex Jongsma, o.a. met de quote ‘kleurige guirlandes. Vooral Henneberke moest het ontgelden over ’s mans opgeblazen schaakprestaties.

    Het is natuurlijk geen literatuur, maar dat vond ik zelf wel weer aardig als verwijziging van naar die opmerking van Rubinstein ten tijde van de presentatie van De Koning aan Donner.

 3. Avatar
  FlatlandR 21 oktober 2022

  In zijn statement op Twitter van 26 september gaf MC aan niet verder over de zaak te kunnen spreken zonder expliciete toestemming van HN: (…) Unfortunately, at this time I am limited in what I can say without explicit permission from Niemann to speak openly. (…)

  Lijkt me dat HN met de rechtzaak die toestemming verleent. Hoogste tijd om wat popcorn in te slaan.

 4. Avatar
  LDBoutens 21 oktober 2022

  Dat je meent popcorn te moeten inslaan voor dit soort onbenulligheden geeft alleen maar aan hoe failliet onze diersoort is. Er gaat niemand in deze zaak veroordeeld worden tot wat dan ook en de enige winnaars zijn die advocaten. En verder alleen maar verliezers waarbij ons edele spel de grootste verliezer lijkt te gaan worden.

  Nee, leuk hoor dat de hedendaagse jeugd van roddel en achterklap leeft, maar laten we in godsnaam snel weer overgaan tot de orde, waan zo u wilt, van de dag.

  Aldus gesproken hebbende ga ik mijzelf trakteren op een mooie wandeling door ’s lands bossen.

  Moedig voorwaarts allen!

 5. Avatar
  arjo1982 21 oktober 2022

  Valsspeler hoeft niet tussen aanhalingstekens. Niemann heeft zelf toegegeven meerdere malen online te hebben gecheat op chess.com

 6. Avatar
  PeterGelpke 21 oktober 2022

  Het lijkt erop dat Niemann onvoldoende draagkracht heeft om een duur advocatenteam op een onzekere case te financieren. Valt na te gaan of een advocatenkantoor op ‘no cure no pay’ basis is ingesprongen, hierin vruchteloos tijd gaat investeren, in ruil voor wereldwijde publiciteit?┬á Geld maakt meer kapot dan je lief is.

 7. Avatar
  LDBoutens 21 oktober 2022

  Ik zou het nog wel een geinig idee vinden indien de Fide een crowdfunding opstart om het advocatenteam van Hansie te kunnen betalen. Dan is het mediacircus helemaal compleet en kan Magnus nog eens gaan nadenken over afsplitsing van de Fide.

  Ik vermoed dat er voldoende advocaten zijn die in ruil voor naamsbekendheid dit stinkende zaakje op zich willen nemen. Amoreel volkje die advocatuur.

 8. Avatar
  Pieter Priems 21 oktober 2022

  Er zit weer een film aan te komen. King’s gambit deze keer!

 9. Avatar
  Co Buysman 21 oktober 2022

  Hans Niemann moet een uitnodiging krijgen voor het Tata Steel-toernooi. Dan kan hij aantonen hoe sterk hij is.

  • Avatar
   Bart 22 oktober 2022

   Daar gaat de rechtszaak over. Een organisatie als Tata denkt nu nog wel drie keer na of ze Niemann wel of niet uitnodigen. Zelfs als je de overtuiging hebt dat hij eerlijk speelt kom je als toernooi vooral in de pers vanwege hem.

 10. Avatar
  Wim Weehuizen 21 oktober 2022

  Hans Niemann is zojuist met 7 uit 13 op de zesde plaats ge├źindigd in het Amerikaanse kampioenschap, dat met 8,5 uit 13 gewonnen werd door Caruana. Schaken kan hij dus wel en hij doet dat meestal in zijn eigen, originele┬á stijl. In een interview gaf hij aan daar mee door te willen gaan. Hij kon ook niet begrijpen waarom hij tegen Dominguez met zwart de Berlijnse verdediging had gespeeld, want dat was in strijd met die eigen stijl. Ik vond het schaakartikel van Ligterink van vorige week sympathiek. Maar daarbij wel de kanttekening dat vals spelen uitermate kwalijk is en dat daar nog niet alles van is opgehelderd.

  • Avatar
   Eric C├ęsar van 't Hof 31 oktober 2022

   De valsspeler heeft een helper nodig die zich elders bevindt en de partij volgt met een computer en de aanbevelingen doorseint. 

   Deze opmerkelijke stelling kom je vaak tegen, ook nu zonder weerwoord. De stelling is onwaar. Een van de belangrijkste valsspeler uit de recente geschiedenis, Borislav Ivanov, werkte zonder helper.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.