Hoogeveen Open, ronde 5, 6 en 7

Het is altijd lastig om te kiezen uit zoveel partijen. Wat volgt is een tamelijk subjectieve keuze uit de talloze mogelijkheden. Met een hoofdrol voor Thomas Beerdsen. Hij won zijn partijen in de dubbelronde en ging in de laatste ronde voor een plaats in de top. Hoe dat afloopt ziet u hieronder. Ik hoop dat ik met deze keuze andere spelers niet te kort doe.

5e ronde

We volgen Thomas Beerdsen vanaf de vijfde ronde. Daarin speelde hij een miniatuurtje tegen Paul Hummel. Maar daaruit bleek wel dat Thomas een scherp oog heeft voor tactische wendingen. Want wat is er nou mis met 18. … a6?? Je kunt jezelf afvragen of twee vraagtekens wel terecht zijn. Maar vooruit: het verliest wel.

Onderstaand diagram ontstond na de 55e zet in de partij tussen Nico Zwirs en Aswath. Ze zeggen wel eens dat alle toreneindspelen in remise eindigen. Dit is zeker een eindspel dat daarvoor in aanmerking komt. Tenzij de spelers fouten gaan maken.

Omdat het zo leuk is nog een eindspelletje waarin het er niet geheel vlekkeloos aan toe gaat.

6e ronde

Ook in de 6e ronde ging het crescendo voor Thomas Beerdsen. Na enkele wederzijdse fouten trok Thomas de partij vakkundig naar zich toe.

Sipke Ernst moest het opnemen tegen Andries Mellema. Dat ging aanvankelijk helemaal niet goed voor de grootmeester. Hij bungelde op het randje van verlies. Maar eenvoudig was het allemaal niet. Met de hulp van de computer is het makkelijk oordelen. Maar laten we het er op houden dat het ergens onderweg helemaal misging voor Mellema. Ernst kreeg de kans om zijn stukken te ontwarren en daarna ging het snel bergafwaarts voor zwart.

7e ronde

Over de partij tussen beide koplopers kunnen we kort zijn: die eindigde na 18 zetten in remise. Interessanter was de partij tussen Hovhannisyan en Thomas Beerdsen. Beide spelers gingen er voor. Er verscheen een iets minder gebruikelijke versie van de loper-e2 variant uit de Najdorf. Thomas verslikte zich op de 20e zet met Dc5. Hij had daar beter de thematische opstoot d5 kunnen spelen. Dat kost weliswaar een pion, maar daarvoor is wel compensatie. Hierna ging het van kwaad tot erger.

Eelke de Boer was goed gestart. Maar in de laatste twee ronden kreeg hij te maken met sterke tegenstand. Zijn eerdere verlies tegen Beerdsen hebben we al gezien. Ook zijn partij tegen Sipke Ernst liep verkeerd af. Wit begon enthousiast met een pionnenopmars op de koningsvleugel. Maar daarna was hij wat weifelachtig en dat is fnuikend tegen sterke schakers zoals Ernst.

Als ik het goed heb begrepen gaan de eerste vier spelers in onderlinge duels uitmaken wie de open groep wint. U vindt de volledige stand hier...

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.