Aanvallen en verdedigen

Deze stelling ontstond na de 11e zet van zwart in de partij Botwinnik-Stolz (1926). De stelling en het vervolg was aanleiding voor diverse schaakvragen naar aanleiding van deze partij en wat losse gedachten over het verschil tussen de oude meesters en de toppers van tegenwoordig. Verder lezen…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

8 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 17 november 2022

  Botwinnik – 15 jaar toen hij tegen Stoltz (met -t-!) speelde – gaf maar één alternatief, namelijk 12.Ld3-b1. In eerste instantie beweerde hij dat Zwart goed stond omdat f7-f5 niet meer viel tegen te houden, met als verdere zetten 12… f5 13.Pxe4 fxe4 14.Txc7 exf3 15.Txb7 Dg5 16.g3 Dg4, later ontdekte hij 17.Dd3! met pluspion en daarmee was het in zijn woorden voor 12.Lb1 nog niet te laat.

  • Avatar
   Michel Hoetmer 17 november 2022

   Ik heb even goed in mijn ogen moeten wrijven toen ik las dat Botwinnik Ld3-b1 voorstelde. De variant met f7-f5 leidt tot een slechte tot verloren stelling voor zwart. Stockfish15 bevestigt mijn gevoel ook.

   Veel sterker is uiteraard het thematische 12. … c5 (na Ld3-b1). Het probleem met Botwinnik is dat hij wel vaker varianten geeft die niet kloppen. Ik las ooit een hele verhandeling van hem over planmatig in schaken. Daarin beschreef hij hoe een partij in zijn voordeel wel beslecht en dus hoe geweldig zijn planning was. Alleen één probleempje: al op de eerste zet had zijn tegenstander roet in het eten kunnen gooien (met een tamelijk banale zet, die zelfs ik direct zag). Maar de hele verhandeling paste natuurlijk prima in de communistische doctrine van ‘planeconomie’.

   • Avatar
    Henk Smout 23 november 2022

    De stelling na 12.Lb1 c5 is ook via andere volgordes bereikbaar, de score op database.chessbase is +27, =12, -9, oftewel 33-15.

 2. Avatar
  Henk Smout 18 november 2022

  De computerzet 12.b2-b4 (op 12… Dxb4 gaat 13.Pxe4 wél) werd in geen enkele van de 112 partijen op chessbites gespeeld.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.