Tata ronde 1: Challengers leuker dan de Masters! 

Het jaarlijkse schaakfeest is weer begonnen. Eindelijk weer met een volle Moriaan.  

Er was weer publiek!  © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

Ik was er niet aanwezig, maar zag op de beelden wel wat wijzigingen in de speelzaal. Minder amateurschakers en de koffie- en snerttent zag ik niet meer op de plek waar die voor Coronatijd stond. Het geslurp achter het bord in de amateurgroepen zal toch niet verleden tijd zijn? 

DE MASTERS 

In de Masters doen twee landgenoten mee, de inmiddels vertrouwde namen Anish Giri en Jorden van Foreest. Ze speelden beiden remise, maar de manier waarop verschilde nogal. Jorden moet er nog even inkomen denk ik, want na een heel suffe opening beging hij met wit op de twintigste zet een slordigheid die hem bijna fataal werd. Hij kon nog net de meubelen redden tegen Wesley So. 

Fabiano Caruana had tegen Anish Giri geen zin in theoretische varianten en zette de partij rustig op. Slap eigenlijk. Anish kreeg het initiatief en later zelfs groot voordeel. Dat verwaterde uiteindelijk. Jammer maar helaas, maar ach, met zwart beginnen met remise tegen Caruana. Niet verkeerd! 

In deze ronde ook de clash van de achtvoudig winnaar tegen de viervoudig winnaar.  

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

En dan is vijfvoudig winnaar Anand nog aanwezig als gastgrootmeester. Magnus Carlsen kreeg in een Catalaan het initiatief tegen Levon Aronian. De Amerikaan (ja, ik moet er nog steeds aan wennen) redde zich uit de problemen met een handige manoeuvre, ingeleid met 18…Ta7 en bekroond met het fraaie 21…Txa4. De wereldkampioen probeerde het nog even, maar niet heel lang. Het werd ook remise. 

Het Indiaas onderonsje tussen Praggnanandhaa en Erigaisi begon aardig toen wit in een Grünfeld met 14.h4 een pion offerde. Het bracht de zwartspeler niet van de kook, hij sloeg de pion snel en had goed in de smiezen dat zijn dame niet in groot gevaar was op de h-lijn. Wit had wel voldoende compensatie om remise te maken. 

Vincent Keymer zal inmiddels op zijn hotelkamer wel zitten balen dat hij de gevolgen van 25…Txd3 niet goed heeft doorgerekend. Hij deed het anders, zag zijn voordeel verpieteren en moest uiteindelijk Parham Maghsoodloo een halfje toestaan. 

Vielen er dan alleen maar remises bij de Masters? Nee, dat ook weer niet. Richard Rapport en Nodirbek Abdusattorov speelden een vermakelijk potje, ingeleid door de niet heel vaak meer gespeelde Weense opening. De jonge Oezbeek kreeg al snel de overhand en won uiteindelijk een toreneindspel, waarvan ik me afvraag of de Roemeen dat niet beter had kunnen spelen. 

Wereldkampioenskandidaat (als die match er komt tenminste: Where will the World Championship match take place? | ChessBase ) Liren Ding schoof tegenstander Gukesh uit India redelijk geruisloos van het bord zodat we na een ronde twee koplopers hebben. Onze landgenoten spelen morgen toevallig allebei met wit tegen de verliezers van vandaag. Ik zeg: dat moet kunnen! 

Onderstaand de partijen uit de Masters, waarbij ik die van Van Foreest en Giri van commentaar heb voorzien. 

 

DE CHALLENGERS 

Het Challengers-toernooi leverde meer spektakel op en dat was vooral te danken aan twee jongemannen die voor Apeldoorn spelen. Vier landgenoten in totaal in deze groep en ze hebben het met de loting redelijk getroffen, want Erwin l’Ami, Max Warmerdam en Thomas Beerdsen krijgen zeven keer wit en zes keer zwart. Voor Eline Roebers zou het sowieso al een pittig toernooi worden. Ze heeft de laagste elo van alle Challengers en ze moet ook nog zeven keer met zwart. 

Erwin l’Ami kwam goed weg tegen Luis Paulo Supi. Ik had nog nooit van Luis Paulo Supi gehoord, maar enig googlewerk leerde me dat hij bepaald geen koekenbakker is. Uiteraard niet, want anders word je niet uitgenodigd voor Wijk aan Zee natuurlijk! Zo werd Supi in 2021 kampioen van Brazilië en zijn bekendste wapenfeit is misschien wel dat hij in 2020 in een internettoernooi in onderstaande stelling 

met de heerlijke zet 18.Dc6!! niemand minder dan Magnus Carlsen tot overgave dwong! 

Erwin had aanvankelijk de overhand, maar hij kreeg na een niet zo sterk 21.Dh4 een stevige counter om zijn oren. Dat had hem een nul moeten opleveren, maar op de 44e zet ontglipte de Braziliaan een slordigheid die Erwin de gelegenheid gaf nog remise te maken. 

Eline Roebers is zelf nog niet zo heel oud, maar zij mocht tegen een nog jonger kereltje. Abhimanyu Mishra werkte op 30 juni 2021 de onsympathieke Sergey K. uit de recordboeken door op de leeftijd van twaalf jaar, vier maanden en 25 dagen als jongste schaker ooit de grootmeestertitel te bemachtigen. Eline Roebers behoeft natuurlijk geen introductie meer sinds ze afgelopen jaar het VIS.toernooi op haar naam schreef. 

De partij tussen de beide tieners was eenzijdig. Eigenlijk geruisloos werd Eline van het bord geschoven. De Amerikaan zette zijn stukken steeds op de goede plaatsen, waar die van Eline hun plek niet goed leken te vinden. Maar ach, morgen nieuwe kansen. Dan niet tegen de jongste Challenger, maar de oudste, die tevens sinds een paar weken kampioen van Nederland is. 

Thomas Beerdsen speelde tegen Vaishali Rameshbabu. Zij is het oudere zusje van Praggnanandhaa Rameshbabu. Niet zo sterk als broerlief, maar menigeen zou toch graag haar rating van dik 2400 willen hebben. Na wat riskant spel van de Indiase net na de opening kreeg Thomas een geweldige aanval in handen. Alleen had hij zelf niet door hoe sterk die aanval was, getuige het feit dat hij in een gewonnen stelling koos voor remise door zetherhaling. 

Thomas Beerdsen © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

De dagprijs is meen ik afgeschaft, maar als die nog bestond mocht hij van mij naar Max Warmerdam voor zijn overwinning op Jergus Pechac. Dat is een Slovaakse grootmeester die precies vijf dagen na mijn zoon ter wereld kwam. Ooit bood hij niemand minder dan Boris Gelfand een remise aan nadat laatstgenoemde in een internetpotje dankzij een mouseslip zijn dame verloor. Sportief? Je zou denken van wel, maar de concurrenten van Gelfand dachten daar wellicht anders over. 

Max en Jergus speelden een heerlijke koffiehuispartij. Een nieuwtje op zet vijf, offers, tegenoffers, gemiste remises en als klap op de vuurpijl een ouderwetse Zwickmühle.  

 

Een lekkere start voor Max Warmerdam. © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

De partijen staan in onderstaand bestand. De partijen van de Nederlanders zijn voorzien van commentaar. Liefhebbers van gooi- en smijtwerk raad ik ook aan een kijkje te nemen bij Tabatabaei – Adhiban. Laat u zich niet afschrikken door het feit dat die partij, net als de andere partijen die ik nog niet genoemd had, in remise eindigde. 

Ook bij de Challengers dus twee koplopers. Morgen een nieuwe dag en daarin onder andere de partijen Supi – Warmerdam, Roebers – L’Ami en Adhiban – Beerdsen. Smullen weer! 

 

6 Reacties

 1. Avatar
  BenH 14 januari 2023

  Richard, mooi zo snel een verslag. Een fout zit in een klein hoekje. Richard Rapport is een Hongaar en geen Roemeen.

 2. Avatar
  Bert Hollander 15 januari 2023

  Als amateur ter plekke kan ik bevestigen dat de koffietent er nog is maar naar de achterkant is verplaatst. Wel is er geen snert meer te proeven (of iig te ruiken)… Ter compensatie is het geluid van de koffiebonenmaler door de hele zaal te horen 🙂

  • Avatar
   renzoverwer 15 januari 2023

   Ah. Dank voor het sfeerverslag Bert, ben ik dol op. Geen directe snertlucht. Een vriendin die ik rond 2005 meenam naar het toernooi meldde: “Wat een hoop mannen in OUWE TRUIEN”.

   Dat zal zijn gebleven….

    

    

    

 3. Avatar
  BenH 18 januari 2023

  Je had helemaal gelijk Richard. Je naamgenoot jaren geleden in Groningen geïnterviewd. Toen zei hij niet tevreden te zijn met de steun van de Hongaarse schaakbond. Misschien in Roemenië beter…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.