Anish Giri winnaar Tata Steel Chess

Na vijf keer tweede geworden te zijn is het Anish Giri eindelijk gelukt: hij is winnaar geworden van Tata Steel Chess 2023! Hij begon de dag met een half punt achterstand op Abdusattorov, maar omdat die verloor van Jorden van Foreest en hij zelf Rapport versloeg is hij ongedeeld winnaar geworden. Na Jorden in 2021 is hij de tweede Nederlandse winnaar van deze eeuw. Zie Eindstand en uitslagen van de Masters.

Giri kreeg met wit tegen Rapport een plusje uit de opening, maar op een gegeven moment leek het dat hij zijn voordeel verspeeld had. Met een tijdelijk pionoffer gaf hij de Hongaarse Roemeen echter een lastige keuze. Waarheen met de koning? Als hij naar achteren zou gaan, dan kon wit met een dameoffer in de buurt van de zwarte koning komen. Dat leek echter gevaarlijker dan het was. Rapport ging toch naar voren, maar toen had wit een torenoffer dat niet aangenomen mocht worden vanwege mat. En het was meteen uit! Een paar zetten later gaf zwart op.

Toen was het afwachten: zou Abdusattorov zijn partij nog remise houden en daarmee een tiebreak afdwingen? Daarmee heeft Giri slechte ervaringen, zo erg dat hij zelfs overwoog om ze niet meer te spelen. “Neem de eerste prijs maar, ik ga er niet om snelschaken.” Maar zijn zoontje kwam vandaag langs en die vindt het leuk om papa te zien snelschaken, dus hij had het toch maar gedaan. Gelukkig bleek het niet nodig! Voor Abdusattorov wel een klein drama: vanaf de eerste ronde stond hij bovenaan, vanaf de zesde ronde zelfs ongedeeld, om het de laatste ronde toch uit handen te geven. Objectief is 8 uit 13 een heel goed resultaat voor hem, maar hij zal toch een nare nasmaak eraan houden. Daar heeft Giri verder geen boodschap aan: eindelijk staat Wijk aan Zee op zijn palmares!

Jorden had gisteren de verwachtingen niet al te hoog gezet: “Ik zal proberen om niet te verliezen om het toernooi spannend te houden.” Anish was wat optimistischer en dacht “Misschien wint Jorden wel.” Inderdaad verloor Jorden niet en won hij wel. Abdusattorov ging in een dameloos middenspel voor activiteit ten koste van pionzwaktes, verloor de activiteit en na nog wat stukkenruil de ene pion na de andere. Daarmee eindigde Jorden op 6 uit 13, een heel behoorlijk resultaat.

Er vielen nog twee beslissingen vandaag. Carlsen won met zwart en eindigde zo toch nog gedeeld tweede na zijn zeer slechte start. Maghsoodloo won voor de derde keer op rij en werd zo naast Abdu de enige in deze eeuw geboren speler met een plusscore in de Masters.

Challengers

De Duitse grootmeester Alexander Donchenko was al zeker van groepswinst en kon dus ontspannen spelen en winnen van Ivic, die in een toreneindspel op zet 40 een grote fout maakte. Thomas “Ik wil niet aan normkansen denken” Beerdsen moest vandaag winnen om grootmeester te worden, maar verloor. Ook Eline Roebers verloor, terwijl  Erwin l’Ami en Max Warmerdam wonnen. De laatste is daarmee met 7 uit 13 beste Nederlander geworden.

Uitslagen en eindstand van de challengers.

Qualifiers

Het toernooi in Wijk aan Zee heeft een pyramidevorm waardoor in theorie iedereen zich via de tienkampen kan plaatsen voor de tweede grootmeestergroep. Met corona even niet, maar dit jaar was er weer in de hoogste tienkamp een plek te vergeven. De strijd hierom werd erg spannend. Nico Zwirs begon sterk met 4 uit 4, maar daarna ging het stroef. Voor de laatste ronde kon meer dan de helft van de groep nog minstens gedeeld eerste worden: Beukema en Van Dael op 6 punten, Pijpers op 5.5, Zwirs en de Winter op 5. De Belg Stefan Beukema (die met 1/2 uit 2 was begonnen) stond slecht tegen Van der Werf, won toch nog en omdat Van Dael verloor van Pham werd hij daarmee ongedeeld eerste. Hij mag dus volgend jaar in de challengers spelen, waarvan u hier de eindstand en uitslagen kunt zien en hier de partijen.

En als toetje: waarom Giri op zijn 38e wereldkampioen gaat worden.

14 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 29 januari 2023

  Carlsen: 12… Lb7-c8, ook eerste keus van Stockfish15.1, diepte 23.

 2. Avatar
  coenj 29 januari 2023

  Joop Zoetemelk werd ook 5 keer tweede toen hij de Tour eindelijk won. Dat maakt de zege alleen maar mooier. Gefeliciteerd Anish.

 3. Avatar
  Paul Wiselius 29 januari 2023

  Na een paar keer met pech 2e, nu met een gelukje eerste! Gefeliciteerd! En zeer verdiend, al is het wel sneu voor Abdusattorov die ook een geweldig toernooi speelde.

 4. Avatar
  jaapvo 30 januari 2023

  Ik zou toch gewoon zeggen (in plaats van “vijf keer tweede”): drie keer tweede en twee keer gedeeld eerste. Hij had best pech dat de toernooidirectie ineens tot die malle tiebreaks besloot, waarin hij van Carlsen en van Foreest verloor. Als je het palmares in de Moriaan ziet dan staan daar wel de combinatiefoto’s van eerdere gedeelde winnaars (Timman/Sosonko bijvoorbeeld), maar ineens niet meer Giri.

  • Avatar
   Peter Huisman 30 januari 2023

   Hier ben ik het erg mee eens! Niets mis met een gedeeld eerste plaats. In 1989 waren er zelfs vier winnaars in Wijk aan Zee! Het enige wat je niet kan delen is een bokaal, maar daar kan je nog SB voor gebruiken.

    • Avatar
     Peter Huisman 31 januari 2023

     De Sonneborn-Berger score. Dat is de som van de scores van de tegenstanders die je hebt verslagen en de helft van de scores van de tegenstanders waar je remise mee hebt gemaakt.

  • Avatar
   Jan Jaap Janse 31 januari 2023

   Exact datzelfde viel mij op toen ik de Moriaan bezocht. Eerst een hoop gedeelde foto’s (en winnaars), maar ineens mocht er maar één winnaar zijn. Sinds wanneer is dat eigenlijk?

   Ik vraag me sowieso af wie er op zo’n tiebreak zit te wachten. Het is spectaculair, maar doet m.i. erg af aan de grootse prestaties van de weken ervoor. Of om uit ‘Een verzameling schaakstukken’ van Dick van Kooten te citeren: “Het is alsof je na een overheerlijke maaltijd een krop sla krijgt aangeboden”. Dat ging weliswaar over uitvluggeren, maar het idee is hetzelfde.

   Verder niets dan lof voor de organisatie, zij hebben weer een geweldig toernooi neergezet!

    

 5. Avatar
  Dimitri Reinderman 31 januari 2023

  Ik vind ook dat ik me gedeeld eerste mag noemen van mijn match tegen Warmerdam op het NK. Ik ben er alleen nog niet over uit of ik me ook gedeeld eerste van het hele NK mag noemen?

  • Avatar
   Paul Wiselius 31 januari 2023

   Ja dat is ook zoiets, waarom niet gewoon een gesloten toernooi en iedereen speelt tegen iedereen? Of in geval van een grotere groep desnoods volgens Zwitsers systeem, waar bij gelijke stand de BuchHolz en evt. SB waardering beslist. Nu moeten veel duels via vluggertjes beslist worden, wat vaak een loterij is. De organisatoren moeten blijkbaar mee met “de vaart der volkeren”…

   • Avatar
    Peter Huisman 31 januari 2023

    Ik denk dat de gekozen formule voor het NK vooral is ingegeven door het beschikbare budget. De tijden van een round robin met 12 of 14 deelnemers zijn waarschijnlijk wel voorbij.
    Met betrekking tot de tiebreaks kan het altijd nog erger: in 1983 werd één van de kwartfinale matches van het Kandidatentoernooi (Hübner-Smyslov) na 5-5 (beste over tien partijen) en 7-7 (verlenging) beslist door een rouletteballetje. Over loterij gesproken.

  • Avatar
   Jan Jaap Janse 01 februari 2023

   Grinnik :). Maar dat NK is natuurlijk wel iets anders (een knock-outtoernooi t.o.v. een round robin). De vraag is waarom er ineens maar één winnaar mag zijn, waar dat in de afgelopen 70 jaar geen enkel probleem was.

   Ik negeer dat gevlugger gewoon, en feliciteer Giri met zijn derde titel bij het Tata Steel Chess Tournament.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.