Beter schaken: varianten verder doorrekenen

Heb jij dat ook wel eens? Je ziet een zet en bent er heilig van overtuigd dat het de enige juiste zet is in een stelling. En toch? Toch lukt het maar niet om de zaak sluitend te maken. Het overkwam me bij bovenstaande opgave. De zet 1. Pf7+ schreeuwt je als het ware tegemoet. Maar wat ik daarna ook probeerde, ik kreeg er aanvankelijk geen vat op. Wat was de oorzaak (met meer stellingen)…?

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

3 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 08 februari 2023

  Inderdaad ook even een aarzeling, maar de beide lopers gaven het idee van het offer Th8. Het bestuderen van de offers van Tal helpt daarbij ook.

  • Avatar
   Michel Hoetmer 11 februari 2023

   Beste Wim,

   Ik zal binnenkort aandacht aan Tal besteden. Ik denk al langer aan het idee om meer aandacht te besteden aan de grote schakers uit het verleden. Daar zit heel veel mooi materiaal tussen. Ik heb al een leuke partij van Tal op het oog.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.