Eerdere resultaten zeggen niets over de toekomst

Althans, dit is wat we zeiden in de auto. De auto van Herman, waarin Bob Tommy en ikzelf met goede moed zaten te vertellen hoe die dag ging verlopen. dit was de spreuk die we toen ook alvast hadden gekozen, indien die van toepassing zou zijn. Een heel hele mooie spreuk, maar je moet het wel kunnen bewijzen. Maar het leek mogelijk. Onze opstelling was bijna compleet dus we gingen niet erg veel rating achter lopen per bord. Dan moet het alleen nog aan de borden bewezen worden.

Beeld uit de wedstrijd Zukertort/Amstelveen – Stukkenjagers

Dan de partijen, bordnummer oplopend:

 

Erwin Kalle speelde tegen Fitzgerald Krudde. Erwin kwam iets minder uit de opening waarna terugvechten moeilijk wordt. Vervolgens krijgt Fitzgerald wat strategische voordeeltjes die werden uitgebouwd, wat uiteindelijk teveel werd.

Tommy Grooten nam het op tegen Martijn van der Eijk. Hij speelde heel vroeg in de partij een stukoffer waar ik op 12-jarige leeftijd jaloers op zou zijn. Helaas betekent dit niet dat het een goed offer is en wit staat eigenlijk gewoon een stuk achter. Daarna zoveel druk weten te zetten dat er ineens een stuk meer mogelijk leek, waaronder een gemiste winnende zet! Helaas de winst gemist maar het was dichtbij.

Lijkt niet heel goed te gaan zo, en mijn partij, tegen Stan van Gisbergen, verliep niet veel beter. Iets te passief in de opening, maar de grote fout was 13…Pe4? in plaats van het eerdere plan, Txc3, waar ik vanaf stapte. Daarna wordt het allemaal heel vervelend, en moet zwart vrij sterk spelen nog iets te willen doen. Dit gebeurde helaas niet en de partij was snel klaar.

De auteur van dit verslag, Sjoerd van Roon, achter de zwarte stukken, tegenstander Stan van Gisbergen komt net aanlopen.

Nick Bijlsma, die tegen Conor O’Donnell speelde, had een zware klus voor de boeg. Een 2700 TPR in de meesterklasse zegt zeker iets over hoe moeilijk het zou gaan worden, Maar Nick trekt zich daar niets van aan. Hij weet het loperpaar te winnen en vervolgens kiest zwart ervoor een kwaliteit weg te geven om niet een te passieve stelling in te gaan. Hoewel er daarna nog tegenkansen zijn, weet Nick dit te winnen.

Bob Jansen-Florian Jacobs. Als Bob een partij speelt heb ik vaak na een zet of 10 geen idee meer wie er beter staat. Deze partij was geen exceptie. Na een flink gevecht in het middelspel, ontstaat er een ingewikkeld eindspel waarin Bob beter lijkt te staat, en dit ook uiteindelijk omtovert tot winst.

Luuk Baselmans nam het op tegen Arthur de winter. Nadat Luuk Arthur verrast in de opening komt er een ingewikkelde, tactische stelling op het bord. Beide spelers verrassen elkaar met hun zetten en Luuk besluit er wat stukken tegenaan te gooien, wat hem een hele sterke stelling geeft die hij uiteindelijk wint.

Achteraan Luuk Baselmans (links) tegen Arthur de Winter. Vooraan Piet Peelen.

Stefan Beukema speelde tegen Piet Beelen. Fantastische partij, zag weinig fouten. Erg sterk gespeeld.

Helmut Froeyman viel vandaag in en had duidelijk goed voorbereid op wat er mogelijk op het bord kon komen. Hij wist dit tegen Robert Ris duidelijk te laten zien. Wist hoe de stelling in elkaar zat en kon dankzij dit goede stellingsbegrip vrij goed inschatten welke ideeën gebruikt konden worden in de stelling en speelt hier netjes mee. Robert kiest mede hierdoor voor een stukoffer wat uiteindelijk goed uitpakte voor Helmut.

Na afloop komt Helmut nog met de volgende aanvulling: “Desalniettemin wil ik een kleine verduidelijking nog maken om misverstanden te vermijden. Ik schreef in mijn commentaar dat ik de stelling nog tot de 13de zet kende maar dat was niet omwille van een goede voorbereiding. Ik herinnerde mij van een online blitzpartijtje op lichess dat ik 2 jaar geleden had gespeeld dat c4-c5 in een gelijkaardige stelling een goede anti-dote is tegen Dc7 en dacht waarom niet ook hier proberen. Tijdens de partij kon ik mij totaal niet meer herinneren hoe het precies verder moest in de hoofdlijn maar Robert week gelukkig voor mij eerder af misschien omdat hij ook onterecht meende dat ik de opening goed had voorbereid (wat dus helemaal niet het geval was)”.

Herman Grooten-Sybolt Strating. Deze partij duurde het langst, en leek snel vervelend te zijn voor zwart. Na …Kf8 moet zwart hard zijn best doen terug te vechten, wat er ook gebeurde. Ondanks dat was er in de analyse nog een remise gevonden. Weer uit een verloren stelling, zou dit in de familie liggen?

Voor de oplettende lezer, dit maakt 4,5-4,5! Spannend! Oh, dit artikel is 3 dagen later uit dan de uitslag…

Sam Baselmans speelde tegen Sander Los en speelde een goed voordeeltje uit vanuit de opening (en laat mooi zien dat loperpaar misschien niet altijd een voordeel is). Met voldoende tijd die Sam hier duidelijk heeft omdat zwart veel moeite heeft uit de knoop te komen speelt Sam een winnende aanval uit.

Sam Baselmans (links) en Sander Los aan het begin van hun partij.

Dit maakt onze eerste winst dit jaar, wat erg leuk is voor het team. We zullen zien wat ons de laatste ronden te wachten staat, de standen zijn nog niet uitgespeeld. Volgende keer nemen we het op tegen Charlois/Europoort. Hopen dat we als team minder fouten zullen maken dan ik waarschijnlijk heb gemaakt in dit verslag en dan komt alles goed.

De persoonlijke uitslagen:

1 Los, S. (Sander) 2281 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2204 0 – 1
2 Strating, S. (Sybolt) 2317 Grooten, H.C.A. (Herman) 2268 1 – 0
3 Ris, R. (Robert) 2462 Froeyman, H. (Helmut) 2294 0 – 1
4 Peelen, P. (Piet) 2326 Beukema, S.O.R. (Stefan) 2417 ½ – ½
5 Winter de, A. (Arthur) 2316 Baselmans, L. (Luuk) 2324 0 – 1
6 Jacobs, F. (Florian) 2249 Jansen, B.A.H. (Bob) 2208 0 – 1
7 O’Donnell, C. (Conor) 2330 Bijlsma, N. (Nick) 2271 0 – 1
8 Gisbergen van, S. (Stan) 2283 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2293 1 – 0
9 Eijk van der, M. (Martijn) 2204 Grooten, T. (Tommy) 1878 1 – 0
10 Krudde, F. (Fitzgerald) 2281 Kalle, E.C.G. (Erwin) 2039 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2305 Gemiddelde Rating: 2220 4½-5½

 

(Alle foto’s zijn van Yvonne van Santen)

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.