TCA Volume 3: Test Your Chess Knowledge

Mijn twaalfde recensie behandelt volume 3 van de Thinkers’ Chess Academy door Thomas Luther (1969). Thomas was ook al onderwerp van gesprek tijdens mijn vierde recensie, toen met volume 2 van dezelfde reeks. Toen schreef ik over Thomas’ goede spel tijdens het laatste Interpolistoernooi. Thomas is GM, voormalig top100-speler, trainer en ook drievoudig Duits kampioen; en ondertussen is ook wel duidelijk dat hij een uitmuntend schaakschrijver is!

 

Opbouw

Het boek is een collectie van opgaven. Voor elk wat wils, want het gaat van redelijk simpel naar echt moeilijk. Voor en na elk hoofdstuk spreekt Thomas de lezer toe. Die korte stukjes tekst zijn erg waardevol, vormen het hart van het boek. Eén van zijn diamantjes is dat het niet erg is om een stelling niet te hebben opgelost, ook het naspelen van de oplossing is erg leerzaam. De andere tips ga niet verklappen, koopt u daarvoor toch dit boek! In twintig hoofdstukken passeren 616 stellingen de revue. Zoals gezegd van redelijk te doen naar echt moeilijk en hier en daar wordt gerefereerd naar TCA volume 1 en volume 2, zodat we echt van een TCA volume 3 mogen spreken. Maar dit samenvattend is toch alles wat ik over het boek kan zeggen. Het is nu eenmaal een verzameling van 362 bladzijden aan oefeningen. Natuurlijk had ik hier willen schrijven dat ik alle opgaven heb geprobeerd op te lossen. Dit is me niet gelukt, het boek is door mij niet van kaft tot kaft gelezen, maar eigenlijk is dit de schuld van Robert Ris en Aljechin! Natuurlijk heb ik wel de nodige oefeningen gedaan, maar teveel van mijn vrije tijd ging verloren naar de twee boeken: “New York 1924” van Aljechin en “Crucial Chess Skills for the Club Player” van Robert Ris. Het laatste boek kreeg ik cadeau van Erika Sziva en Robert Klomp van De Beste Zet. Dat was fijn, ik ben een dag naar Wijk aan Zee gegaan en tijdens de wandeling in de winkel beland waar Erika en Robert hun koopwaar etaleerden. Ik wilde toch al een DGT3000 aanschaffen, maar dan wel de limited edition met die mooie bruine houtmotieven eromheen. Tot mijn grote genoegen mocht ik twee gratis boeken uitkiezen. Dat werden de twee delen van Ris; toevallig ook van uitgeverij Thinkers Publishing. Zo heb ik nu al 13 boeken van TP in mijn persoonlijke, bescheiden bibliotheek staan. Was ik net klaar na een uurtje Ris dan volgde later op de dag een uurtje New York 1924. Overigens mogen we volgend jaar bij Schaaksite.nl niet vergeten daar iets mee te doen; het is dan immers precies 100 jaar geleden dat het toernooi gehouden werd. Het mooie van dat toernooiboek is dat er in de nieuwe editie ervoor is gekozen om Aljechins analyses niet te testen met moderne computers. Er valt duidelijk te lezen dat men, als men dat per se wil, dit zelf kan doen. Ik heb daar geen behoefte aan, ik lees het boek omdat ik denk dat de lessen van Aljechin mij verder kunnen helpen. Moet toch leerzaam zijn voor de clubschaker? Idem Ris. Ik staak mijn verdediging.

 

Schaaktechnisch fragment
Voor het schaaktechnisch fragment heb ik gekozen voor een prachtige studie van de zevende wereldkampioen: Vasili Smyslov. Smyslov is de wereldkampioen die het langst geleefd heeft. Met zijn 89 jaar, 0 maanden en drie dagen is hij tot nu toe iedere andere wereldkampioen voor. Degene die momenteel het dichtstbij staat, is Boris Spasski. Hij werd vorige maand op 30 januari 86. Het is bekend dat Smyslov in de laatste jaren van zijn leven erg slecht kon zien; hij was praktisch blind. Dat belette hem niet om de prachtigste studies te maken, waarvan deze er een is. Wit staat hopeloos verloren, zo lijkt het. Hoe stoppen we bijvoorbeeld die dekselse zwarte a-pion? Wit maakt keurig remise.

Vasili Smyslov

Een studie uit 2002

 

1.Lg5+ [een leep schaakje om mee te beginnen] 1…Ke8! [na 1…Kf7 blijkt waarom het schaak zo nuttig is, immers na: 2.Ld8 a3 3.La5 a2 4.Lc3 heeft wit de zwarte a-pion onder controle] 2.d4 [wat is dit nu voor zet? Dit houdt de a-pion niet tegen!] 2…a3 3.d5 a2 [met promotie en wit staat een dame achter. 3…exd5 4.e6 dxe6 5.Lf6 a2 6.Ke3 wit heeft twee pionnen geofferd, maar houdt wel de a-pion onder controle. Dit moet bij normaal goed spel remise te houden zijn] 4.d6! a1D [dit is wat schaken zo mooi maakt! Zwart heeft een dame meer, maar zij alleen kan de witte koning niet mat zetten. De rest van het zwarte leger staat compleet afgesloten en zal dat ook blijven. Chapeau Vasili!

GM Thomas Luther

Conclusie
Goed werk van Thomas Luther, dit derde deel; goed om een oefenboek te hebben naast de twee eerdere TCA’s. Maar u kunt volume 3 ook gerust kopen zonder dat u de eerste twee delen heeft. Het is te doen, maar wie zou de reeks niet compleet willen hebben? En hopelijk op naar volume 4, maar dat ligt natuurlijk aan Thomas en Thinkers Publishing.

 

Titel: TCA – Volume 3 – Test Your Chess Knowledge

Auteur: Thomas Luther

Aantal bladzijden: 362

Uitgeverij: Thinkers Publishing

Gepubliceerd: 2022

Prijs: € 38,-

ISBN: 9789464201673

Type: Paperback

➔ Voorproefje

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.