World Cup 4e ronde 1e partij: Magnus Carlsen lijdt pijnlijke nederlaag

Foto: FIDE

Deze verslagen zijn in de eerste plaats bedoeld om aandacht aan de Nederlandse deelnemers te besteden. Maar we kunnen er niet omheen wanneer Magnus Carlsen verliest. En wat een partij was dat! Uiteraard besteed ik straks ook ruimschoots aandacht aan Eline. Maar deze keer begin ik toch écht met de verrassing van de dag.

De onderlinge score was flink uit het lood

Ik vond in de Megabase in totaal 13 partijen (klassiek, rapid en blitz) tussen beide heren. Van die 13 keer won Magnus 10 keer en Vincent Keymer kwam tot slechts 3 remises. Dus Keymer had heel wat recht te zetten.

De partij begon als een ruilvariant van het damegambiet. Maar wel met het minder populaire 5. … Lb4. Veel gebruikelijker zijn zetten zoals c6 of Le7. Maar de loperuitval naar b4 is ook al zo’n vijfhonderd keer gespeeld. Dus nieuw is het allemaal bepaald niet. Feitelijk kwam het nieuwtje pas op de tiende zet van wit. Maar 10. Pge2 zal ook voor Magnus geen verrassing zijn geweest. De eerste echte spannende momenten ontstonden na het wellicht wat merkwaardige 23. Db1 Zie diagram.

Vermoedelijk heeft Keymer hier heel diep gerekend. Want hij moest goed op het netvlies hebben wat een paar zetten later stond te gebeuren. Zie volgende diagram.

Wat zou u hier spelen? De commentatoren hadden het al snel gezien. Maar de zet verraste me in ieder geval wel. Enfin na deze schermutselingen was de stelling nog steeds in evenwicht. Magnus ging in de volgende stelling pijnlijk in de fout.

Hij speelde hier 36. … Pc7?? En dat verliest. Voor Magnus is dit een regelrechte blunder. Maar het was toch nog even billenknijpen voor de fans van Keymer. Niet dat hij nog ergens fouten maakte, maar gezien de geringe tijd op zijn klok. Hij rondde het eindspel keurig netjes af. Magnus mag morgen vol aan de bak om zijn toernooi te redden.

Een andere verrassing was de nederlaag van Wesley So (2769) tegen Alexey Sarana (2685). So lijkt het hele toernooi al niet in goeden doen.

Foto: FIDE

Einde aan een prachtige reeks

Eline was met een geweldige reeks bezig: 6 uit 6. Vandaag had het even goed 7 uit 7 kunnen zijn. Het werd echter na allerlei verwikkelingen ‘slechts’ remise.

Zwart koos voor een Sveshnikov. Dat is wellicht handig voor Eline want haar trainer heeft er een boek over geschreven. Robert Ris heeft in zijn trainingen bij Zukertort ook een avond aan deze opening besteedt.

Er kwam al gauw een wat minder gangbare variant op het bord. De volgende stelling ontstond na de 17e zet van zwart. In deze stelling speelde Eline met wit 18. c4 waar eerder als eens Td1 werd gespeeld.

Persoonlijk heb ik wat twijfels over deze zet. Maar de computer vindt het in orde. De loper staat nu stevig vastgemetseld op b5. Maar je kunt de vraag stellen: wat doet die loper daar? Dat geldt natuurlijk ook voor het paard op a7. Zwart zou dat paard naar e7 kunnen spelen. Daar komt het beter tot zijn recht dan aan de kant van het bord.

Bovenstaande stelling ontstond na het voor de Sveshnikov thematische 19. … f5. Daarop volgden de zetten 20. exf5?! Lxf5 21. De2?! Nu staat zwart duidelijk beter. Die beoordeling veranderde kort daarna weer 21. … Le6 22. Td1 en Kh8? In plaats van Kh8? was 22. … Lxd5 veel sterker. Zie hiervoor de analyse. Na 23. Ta2 ontstond de volgende stelling.

Hier speelde zwart het voor mij onbegrijpelijke 23. … Pc6? Uiteraard sloeg Eline het paard eraf met 24. Lxc6! Dat lijkt me volstrekt logisch. Het zwarte paard was op weg naar d4 en de loper stond niks te doen op b5. Uiteindelijk kwam er na diverse schermutselingen een pionneneindspel op het bod.

Hier zou wit alsnog een gewonnen stelling hebben bereikt met 47. f4! In plaats daarvan speelde Eline 47. Kf2. Op zich volkomen logisch omdat we allemaal geleerd hebben dat je in zo’n eindspel de koning moet activeren. Maar hier waren er helaas belangrijkere dingen.

Heel jammer van de gemiste kansen. Eline was bepaald niet de mindere van de twee. Dronavalli heeft een rating van 2500 vergeleken met die van Eline die er 2419 heeft. Het ging al met al een beetje op en neer. Gezien de stijl die Eline er op nahoudt (complexe stellingen nastreven met een flinke portie tactische handigheid) kan het morgen nog een boeiende partij worden.

Hieronder vindt u de complete partij:

Verder bij de dames vrijwel uitsluitend remises. Op één partij na. Humpy Koneru (2553) verloor enigszins verrassend van Bella Khotenashvili (2475)

Meer informatie

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

17 Reacties

 1. Avatar
  Bram Klapwijk 10 augustus 2023

  Bedankt weer voor het verslag! Volgens mij is de Ragozin, al dan niet na transpositie, best populair op het hoogste niveau (Carlsen met zijn …Lb4). Maar van die opening weet ik verder weinig.

  Eline’s tegenstander speelde dit toernooi in de reguliere partijen veel 1.d4, in de tiebreak van de vorige ronde ook veel Reti-achtige opzetten. Voor dit toernooi ook vaak 1.c4. Ik verwacht (hoop) op een soort KoningsIndier!

 2. Avatar
  LDBoutens 10 augustus 2023

  Bij ons gisteren in het cafe is de partij van Carlsen niet eens aan bod gekomen. Daar was het eindspel van de partij van Eline te spannend voor. Wat luisterde het allemaal nauw in dat eindspel; op zeker moment f4 i.p.v. een koningszet was schijnbaar winnend geweest.

  Ik kan me niet heugen dat ik sinds de match Karpov-Timman met zoveel spanning en interesse een partij heb zitten volgen. Het schaak van Eline zal de komende jaren zeker tot nog meer volgers-vreugde gaan leiden. Hopelijk vandaag ook weer een klapstuk op het menu! Ik voorzie een Reti waar snel al het vuur uitgehaald zal gaan worden waarna Eline een lastige middag tegemoet zal gaan. Maar hopelijk zit ik er zoals gewoonlijk helemaal naast en gaan we een schitterend gevecht meemaken.

  Hup Eline en de rest alhier Moedig Voorwaarts!

  • Avatar
   LDBoutens 10 augustus 2023

   En mag ik op de valreep ook nog even zeggen dat Michel weer voortreffelijke arbeid heeft geleverd? Ja, dat mag ik!

   Daarom wederom dank Michel! Ook namens Caesar64 die nu nog op 2 oren ligt.

   En uiteraard moedig voorwaarts ook voor jou!

   • Avatar
    Michel Hoetmer 10 augustus 2023

    Graag gedaan! Ik ben ook heel benieuwd wat er vanmiddag gaat gebeuren. We kunnen het Eline wel toevertrouwen dat er weer een complexe stelling op het bord verschijnt.

    • Avatar
     LDBoutens 10 augustus 2023

     Ja maar het is m.i. dus de vraag in hoeverre meiske Dronavalli daarin gaat meewerken. Een positioneel gevecht lijkt me in het voordeel van laatstgenoemde.

     @ Frits, ben je al wakker? Kan jij even snel wat partijmateriaal opsnorren waarbij we duidelijk inzicht krijgen of Eline voordeel of juist nadeel heeft van een positioneel gevecht.

     • Avatar
      Henk Smout 10 augustus 2023

      Dat “meiske” is 32 en heeft een rating van 2500!

     • Avatar
      LDBoutens 10 augustus 2023

      Inderdaad 2500 en inderdaad een keurige rating voor een meiske van 32. Er zijn dagen geweest dat ik op die leeftijd zo’n rating niet had.

      Zijn we alweer begonnen mensen? Of kan ik nog even naar buiten voor een wandelingetje?

      Moeder voorwaarts allen!

     • Avatar
      LDBoutens 10 augustus 2023

      -0.13 reeds na 20 zetten. We gaan weer rustig voor de winst!

     • Avatar
      LDBoutens 10 augustus 2023

      En remise inderdaad. Ik begreep er weer eens niets van. Morgen barrage. Nog een dagje extra dus om te mogen genieten van het spel van Eline!

       

     • Avatar
      LDBoutens 11 augustus 2023

      Dag Peter,

      Goed opgemerkt! Maar incidenteel steek ik mijn arme moedertje ook graag een hart onder de riem. Vandaar.

      Moedig voorwaarts Peter!

 3. Avatar
  arjo1982 10 augustus 2023

  ‘Tweede keus’. In veruit de meeste gevallen speelt men hier 6. Pf3

  Ik denk dat dit een gevalletje transpositie is. Volgens de commentatoren op chess24 was juist e3 de gebruikelijke zet (als wit nog geen Pf3 gespeeld heeft). Het feit dat er in de database meer partijen staan met Pf3 komt omdat deze stelling meestal via de zetvolgorde 1. d4 Pf6 2. c4 e6 3.Pf3 d5 en 4.Pc3 etc. word bereikt.

 4. Avatar
  Frits Fritschy 10 augustus 2023

  Een buitengewoon rijk pionneneindspel! Ik kan iedereen aanraden dit te analyseren. Ik vroeg me bijvoorbeeld af hoe het zit met 46… h5 47.Kf2!? en na 47… d5 48.cxd5 Ke7 49.Kg3! Kd6 50.Kf4 Kxd5 51.h4. Bijvoorbeeld 51… d3 52.Ke3 Ke5 53.g3 d2 54.Kxd2 Kd4 55.g4 hxg4 56.fxg4 Ke4 57.g5 Kf5 58.Kd3 Kg4 59.Kc4 (of 59.g6) 59… Kxh4 60.Kb5 Kxg5 61.Kxa5 Kf4 62.Kxb4 g5 en nu de crux; wit moet een tempo verliezen om dat later weer met een schaakje terug te krijgen: 63.Kc4! g4 64.Kd3 Kf3 65.a5 g3 66.a6 g2 67.a7 g1D 68.a8D+ Kf4 69.De4+ Kg5 70.De3+ Dxe3+ 71.Kxe3 en wit wint.

  Op 46… h5 47.g3 g5 48.Kf2 Kf7 49.Ke2 Kf6 50.Kd3 Ke5 dacht ik eerst dat 51.h4 won, maar 51… gxh4 52.gxh4 Kf4 53.Kxd4 Kg3 54.Kxd5 Kxh4 55.Kxd6 Kg3 56.c5 h4 57.c6 h3 58.c7 h2 59.c8D h1D is inderdaad waarschijnlijk remise, tot mijn grote verbazing: wit heeft een pion meer die niet door de zwarte koning geslagen kan worden; die koning staat een heel eind van de damevleugel en a5 is zwak. Bovendien kan wit zijn dame centraliseren met 60.Dg4+ Kf2 61.Dd4+. Het lijkt allemaal net niet genoeg omdat b3 ook zwak is en de zwarte b-pion dichter bij het promotieveld is. Maar beoordeel zoiets maar eens als je 46… h5 wilt spelen!

  Ik krijg het idee dat Elines stijl een stuk rijper is geworden (zie ook mijn commentaar op de partijen tegen de eerste twee tegenstanders) en dat ze positionele partijen ook uitstekend aankan. Wat blijft (hoop ik) is dat ze een geweldige vechter is, niet bang voor reputaties, en nog steeds gevaarlijk als ze slechter staat. Ik vraag me af wat voor sprong ze op de ratinglijst gaat maken. Zijn er overigens jongens in Nederland die jonger zijn en een hogere rating hebben?

 5. Avatar
  Frits Fritschy 10 augustus 2023

  Nog een dingetje: computers geven alleen vraagtekens, geen uitroeptekens. Ik vind dat 42… Dd4 er eentje verdient, ook indien het niet genoeg zou zijn voor remise.

 6. Avatar
  Frans Hoynck 10 augustus 2023

  KEYMER MIST TOPZET
  partij 2 ronde 4 FWC te Baku

  De 18-jarige Duitser Vincent Keymer mist (in de tweede partij tegen Magnus Carlsen) een prachtzet.
  Stelling na 17. Dc3x van Magnus.
  Vincent ruilde bijna a tempo de dames op c3. Was hij ‘even op zijn handen’ gaan zitten dan hij ongetwijfeld 17. ..  Pe4x ! gevonden.
  Slaat Wit het paard 18. fe4x dan wint Zwart met 18 .. De4x z’n stuk terug. StockFish suggereert vervolgens nog 19. Lf6 !?, gf6x 20. Dg3+, Kf8. En Magnus zou met twee pionnen minder voor remise hebben moeten vechten.
  Maar remise ?! Het had de uitschakeling van Carlsen betekend en Keymer was een ronde verder gekomen.
  Overigens was 18. De5x voor Magnus niet veelbelovender. Dan 18. .. Te5x En Zwart staat ook beter met ten minste een remise.

  Die ’topzet’ zit bij oudere / ervaren spelers (van vooral Najdorfs en Draken in het Siciliaans) trouwens wel in hun gedachtengoed. Komt vaker voor, combinaties met Pe4x Het is/was dus geen unieke ontdekking van StokFish.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.