Evgeny Skoblikov

Het artikel Die andere wereldkampioen, de presentatie – Schaaksite heeft de tongen niet bepaald losgemaakt. Dat had wellicht te maken met de aandacht die een spelregelkwestie en de opwindende FIDE World Cup opeisten. Frappant is het overigens hoe klein recht of zo u wilt klein onrecht als de toepassing van de aanraakregel zoveel teweeg brengt, terwijl een misstand als de goede sier die Kremlin gelieerden als FIDE voorzitter Arkady Dvorkovich en FIDE sponsor Timur Turlov met de World Cup kunnen maken geheel onbesproken blijft.

Maar goed, terug naar het artikel.

Er volgde weldegelijk een reactie en eentje die me trof vanwege een ervaring die daarin gedeeld werd door de schrijver, een zekere @Harukichess. De aanleiding voor zijn reactie was deze foto.

Afgebeeld is het team van Volmac Rotterdam II van het competitieseizoen 1991/1992. Staand tweede van rechts Evgeny Skoblikov. De mysterieuze Rus die in het niets verdwenen is, schreef ik erbij. Enigmatisch corrigeerde @Harukichess me en dat is inderdaad een beter woord. Raadselachtig.

Hoe zou het hem vergaan zijn na 1992 en, om het nog wat dramatischer te maken, na dat partijfragment dat de wereld rondging waarbij hij aan de verkeerde kant van het bord zat?

 

Skoblikov was (is?) een sterk speler. In 1982/1983 won hij het Volmac open.

Evgeny sprak goed Nederlands en goed Nederlands schrijven kon hij ook. Dit schreef hij naar aanleiding van zijn overwinning.

 

Dit is wat ik nog van hem kon opdiepen. Hij was zo iemand die je levenspad gekruist heeft zonder dat je te weten bent gekomen wie er achter een vriendelijk voorkomen schuil ging. Nu ik aan hem terugdenk, klinkt in mijn oren weer het ‘Wiem’ waarmee hij me aansprak.

Met @Harikuchess vraag ik me af of er lezers van Schaaksite zijn die meer kunnen vertellen over de lotgevallen van Evgeny Skoblikov. We zijn benieuwd.

 

Wim Westerveld

 

 

16 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 18 augustus 2023

  Beste Wim, we kunnen alle argumenten uit eerdere discussies over de positie van Dvorkovich gaan herhalen, maar dat heeft volgens mij weinig zin.

  Wat Timur Turlov betreft, wat voor informatie heb jij over hem die ik niet heb? Volgens wikipedia woont hij met zijn familie sinds 2011 in Kazakhstan en heeft hij sinds juni 2022 het staatsburgerschap van Kazakhstan, onder opzegging van zijn Russische staatsburgerschap. Sinds oktober 2022 is zijn bedrijf teruggetrokken van de Russische markt. Vanaf 2017 was zijn bedrijf actief op de Oekraïense markt; dat deel van zijn bedrijf is op de Oekraïense sanctielijst geplaatst (zie noot 25 op de Engelse wikipedia-pagina). Er zal ongetwijfeld van alles mis zijn met de man en zijn bedrijf, maar ook Unilever is nog steeds actief in Rusland (www.theguardian.com/business/2023/jul/03/unilever-named-international-sponsor-of-war-by-ukraine), en Tata, ook niet de ‘schoonste’, maakt al jaren goede sier met zijn toernooi in Wijk aan Zee.

  Dit heeft niets met je zoektocht naar Skoblikov te maken, maar dat lok je zelf uit.

  • Avatar
   Wim Westerveld 18 augustus 2023

   Beste Frits,

   Nu de wolf, die zich om electorale redenen (“Ik ben tegen oorlog”) verkleed had als schaap, zijn schaapskleren om propagandistische redenen (‘Zie je wel, de wereld respecteert ons nog steeds’) heeft afgedaan, valt er inderdaad niet zoveel meer te discussiëren. We zijn aangesloten bij de enige internationale sportbond met een leider die openlijk zijn banden met het Kremlin (Peskov cs) toont. En moeten we dan maar helemaal zwijgen als er niets meer te discussiëren valt?

   En dan meneer Turov en zijn Freedom Holding Corp. Jazeker beschik ik over informatie die jij kennelijk niet hebt. Hier wat links naar kritische informatie over FIDE-sponsor Timur Turlov die wordt beschuldigd van het helpen breken van sancties tegen Rusland :

    twitter.com/HindenburgRes/…

    citronresearch.com/wp-content/upl…

    en.odfoundation.eu/a/494919,kreml…

   sanctions.nazk.gov.ua/en/sanction-pe…

    sanctions.nazk.gov.ua/en/sanction-co…

   En tenslotte: vind jij ook niet dat de ene misstand de andere misstand niet rechtvaardigt?

   Met vriendelijke groet,

   W

   PS Ik heb genoten van de World Cup hoor en ik hoop echt dat we nog iets te weten komen over Evgeny Skoblikov.

    

 2. Avatar
  Frits Fritschy 18 augustus 2023

  Wim, ik zou weer kunnen reageren op je eerste alinea, maar dat zou waarschijnlijk niet meer worden dan het herhalen van een oude discussie.

  Er blijkt inderdaad van alles mis met meneer Turov en zijn bedrijf. Het verhaal op citronresearch ziet er overtuigend uit. Heeft alleen Oekraïne hem op de sanctielijst geplaatst, of zijn er ook andere landen (de VS) die dat gedaan hebben? Dat werd me niet helemaal duidelijk. In dat geval zou de FIDE wel eens een serieus probleem kunnen hebben.

  Ik vind ook niet dat de ene misstand de andere rechtvaardigt. Ik vind dat je moet kijken naar de effecten die een misstand heeft. Het weigeren van sponsorgeld van Tata door de organisatie van het toernooi zou in mijn ogen disproportioneel zijn. Hetzelfde geldt in mijn ogen voor het bijvoorbeeld boycotten van het World Cuptoernooi. Het lijkt me tamelijk zinloos om bij alles wat de FIDE organiseert weer dezelfde filippica te houden. Schrijf dan gewoon een van dergelijke gebeurtenissen los staand verhaal waarin je haarfijn uitlegt wat er precies mis is met de FIDE, wat dat voor gevolgen kan hebben, wat voor gevolgen dat nu al heeft en wat daar aan te doen zou zijn.

  Wat Skoblikov betreft, ik neem aan dat je de facebook-pagina gezien hebt van Evgeny Skoblikov, geboren (?) in 1957, student geweest aan de Penza-universiteit. Hij lijkt (zonder bril, maar ik denk contactlenzen te zien) wel wat op de foto van het Volmac-team. Ik zit niet op Facebook en ben ook niet van plan dat te gaan doen, dus meer dan de eerste pagina heb ik niet gezien.

  • Avatar
   Wim Westerveld 18 augustus 2023

   Heb je echt een uitgebreide analyse van me nodig als je alleen al weet dat de leiding van de Chess Federation of Russia bestaat uit mensen als Peskov, Dvorkovich, Timchenko en Shoigu ? Een immoreel gezelschap. Je begrijpt toch ook wel dat je daar niet kunt zitten als je die afgrijselijke oorlog tegen Oekraine niet steunt. En de gevolgen zien we nu al. De FIDE moet het doen met het bloedgeld van meneer Turov. Westerse bedrijven kijken wel uit.

 3. Avatar
  Caesar64 18 augustus 2023

  Leuk dat jullie nog op elkaar reageren want Wim wil graag dat die niet voor niets schrijft. Wellicht een interessante rubriek op schaaksite hoe is het met…al wordt het dan wel een beetje omroep Max. Knoppert vind ik dan een interessantere kandidaat dan Skobi.

  • Avatar
   Harukichess 19 augustus 2023

   Dankjewel @Wim Westerveld voor je respectvolle reactie op mijn Skoblikov-verzoek. De zet Lh7 van Hommeles kende ik inderdaad al, het artikel in het clubblad van Volmac nog niet.

   Ik speelde tegen Evgeny tijdens het Volmac Open, jaartal kan ik niet meer achterhalen. Er werd afgebroken in een KTP tegen KT eindspel. Hij speelde dat door tot ik remise kon opeisen met de 50 zetten-regel. Daarna begon hij tijdens toernooien mijn gezelschap te zoeken, onder meer in Dordrecht op Koninginnedag tijdens de wandeling van Station naar speelzaal. Ik herinner mij dat hij zich negatief uitliet over Johan Quist die in die tijd spectaculaire resultaten behaalde. Evgeny voorspelde dat Quist nog wel tegen de lamp zou lopen en dat was het afgelopen met hem. Wat er tussen hen is voorgevallen weet ik niet.

   Hij zei dat hij mij beter vond maar daarin had hij zeker ongelijk. Ik was een onderbondspeler bij Barendrecht, daar wel jarenlang clubkampioen en 1e bordspeler. Van Quist heb ik eens overtuigend verloren.

   @Caesar64 dat Knoppert ook vermist is wist ik niet. Ik hoop op reacties over Skoblikov.

   André Mes, Leiden

    

    

 4. Avatar
  Harukichess 20 augustus 2023

  Omdat ik niet met @Frits Fritschy in gesprek was had ik zijn bijdrage van 18 augustus niet direct goed gelezen. Nu zie ik dat hij een Facebookpagina had gevonden en daarmee veel vragen heeft beantwoord. Hoewel de gelijkenis niet overweldigend is moet ik toch concluderen dat degene op de foto inderdaad de man is die wij zoeken. De omlaag staande mondhoeken zijn wel een herkenningspunt. 1957 is bovendien een plausibel geboortejaar.

  Ik had niet verwacht dat hij nog in leven zou zijn. De laatste keer dat ik hem zag gedroeg hij zich nogal vreemd. Hij ijsbeerde nadrukkelijk heen en weer door de speelzaal waarbij zijn gezicht vreemde grimassen maakte en hij soms hardop en luid lachte. Ook verscheen er een zenuwtrek op zijn gelaat.

  Nu herinner ik mij opeens ook dat het gerucht ging dat hij KGB-spion was. Conclusie is dus dat hij op enig moment is teruggegaan naar Rusland en in elk geval in 2020 nog in leven was! Ik zal hem een bericht sturen met de vraag om meer info maar reken er eigenlijk op dat hij net als zijn dochter zal zwijgen.

   

   

   

   

  • Avatar
   Wim Westerveld 20 augustus 2023

   Die had ik ook gezien, maar dat is hem niet. Onder opleiding staat ‘klas van 1957’. Dat is dus iets anders.

   • Avatar
    Frits Fritschy 20 augustus 2023

    ‘Klas van 1957’ zou ook kunnen betekenen ‘klas van studenten die in (rond?) 1957 geboren zijn’. Dat is misschien geen gebruikelijke manier om een jaargroep te omschrijven, maar anders (als universiteitsstudenten op hun achttiende beginnen) zou het om een foto gaan van iemand die in 1939 geboren is. De man op de foto leek me meer een zestiger dan een tachtiger. Het kan natuurlijk dat deze man al heel lang zijn Facebookfoto niet aangepast heeft (of dat Facebook niet door is ingelicht over zijn overlijden).

    De enige manier om daarachter te komen is een Facebookaccount nemen; wellicht is er dan een manier te vinden om contact met hem op te nemen.

 5. Avatar
  Harukichess 20 augustus 2023

  Ik onderschrijf de argumenten van @Frits Fritschy en denk echt dat het hem is. Vanuit een ver verleden heb ik nog een inactief Facebook account. Zoals gezegd heb ik een PB gestuurd zonder veel hoop op een antwoord.

  • Avatar
   Wim Westerveld 20 augustus 2023

   Het klopt ook niet met wat Evgeny zelf over zich schrijft. Zie zijn artikel in Volmac Chess.

 6. Avatar
  Harukichess 21 augustus 2023

  Moet toegeven dat de wens de vader van de gedachte was. Het klopt inderdaad niet. Het enigma staat dus nog overeind!

  • Avatar
   Wim Westerveld 21 augustus 2023

   Ik sprak net Gert Timmerman. Die wees me erop dat hij na de val van de muur vreemd gedrag ging vertonen en niet veel later geheel verdween…

   • Avatar
    Wim Westerveld 23 augustus 2023

    Correctie: na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, eind 1991.

   • Avatar
    LDBoutens 23 augustus 2023

    Wie? Gert? Best gek.

    Moedig voorwaarts Wim! En uiteraard al die anderen hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.