Jeremy Silman (1954-2023) – update

Deze week werd bekend dat internationaal meester Jeremy Silman uit de Verenigde Staten op 69-jarige leeftijd is overleden. Silman overleed op donderdag 21 september in Los Angeles, nadat hij jarenlang met zijn gezondheid had geworsteld, zo maakte de Amerikaanse schaakbond bekend. Silman laat zijn vrouw Gwen Feldman achter.

Silman stond bekend als een uitstekende schaaktrainer/coach en daarnaast was hij de succesvolle auteur van een grote reeks van succesvolle boeken. Daarnaast heeft hij ook ongelooflijk bijdragen geleverd aan chess.com waarbij zijn (ongezouten) mening niet onder stoelen of banken stak. Zijn bijdragen aan de schaakwereld hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten en talloze liefhebbers en spelers wereldwijd geïnspireerd en opgeleid.

Geboren in Del Rio, Texas, op 28 augustus 1954 begon hij pas met schaken toen hij twaalf was. Rijkelijk laat, zouden we nu zeggen. Toen hij 16 was, bereikte hij de sterkte van wat wij een goede clubschaker vinden. Nadat hij als 19-jarige naar San Francisco verhuisde, wist hij zijn niveau gestaag te verbeteren en in 1988 toen hij pas 34 was, behaalde hij de internationale meestertitel.

Op chess.com, de site waarvoor hij vele jaren lang werkte, staat een uitgebreid “in memoriam” geschreven door Tarjei J. Svensen.

Silman hield een eigen website bij: www.jeremysilman.com/

Zijn best gelezen artikel is: www.chess.com/article/view/the-best-chess-books-ever

Daarin beschrijft hij van bekende schakers welke boeken zij het best ooit beschouwen. De favoriete lijstjes met vele bekende namen van onder andere Yasser Seirawan, John Donaldson, Daniel Rensch, John Watson en natuurlijk hijzelf passeren de revue. De lijst van Silman is erg uitgebreid en daarin staan onder andere klassiekers zoals “Mein System” van Aaron Nimzowitsch, het humoristische boek “The Life & Games of Mikhail Tal” van Mikhail Tal, “Tigran Petrosian, His Life and Games” van Vik Vasiliev en bijvoorbeeld “Think like a Grandmaster” van Alexander Kotov. Dat hij een groot fan van Petrosian was, blijkt ook uit het feit dat hij – op de vraag wat zijn beste partij ooit was – aangaf dat hij zijn overwinning op zijn goede vriend IM Cyrus Lakdawala in Los Angeles 1989 als zijn beste ooit beschouwde. In een artikel voor Chess.com in 2012 schreef hij: “De volgende partij werd in ware Petrosian-stijl gespeeld (de negende wereldkampioen)” met aantekeningen van hemzelf.

Silman produceerde met “How To Reassess Your Chess” een absolute bestseller. Als trainer heb ik het boek “Silman’s Complete Endgame Course” vaak aanbevolen aan jeugdspelers die ik trainde. De opzet van het boek is bijzonder: de hoofdstukken zijn op rating ingedeeld. Dus bijvoorbeeld: wat moet een speler met een rating van 1000-1199 van het eindspel weten enzovoort. Deze classificatie eindigt met een hoofdstuk van 2200-2399. Maar hij kan het niet laten om een extra hoofdstuk op te nemen dat hij “Endgames for Pure Pleasure” noemt. Hier spreekt de ware liefhebber die hij altijd geweest is! Ik herinner me dat ik dit boek ook aanbevolen heb aan de heel jeugdige Benjamin Bok die het boek helemaal heeft doorgewerkt en er daarmee achter kwam dat hij al best veel wist, maar sommige dingen ook helemaal niet!

Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest om nog wat contact per e-mail met Jeremy te hebben gehad. Behalve dat hij zijn bekende humor toonde, was hij ook bijzonder vriendelijk. Ik zei hem dat ik er verlegen van werd toen hij een lovende recensie had geschreven over mijn toenmalige boek “Chess Strategy for Club Players”. Het was ook niet zomaar dat New in Chess een citaat hieruit haalde dat nog altijd wordt gebruikt om het boek aan te bevelen:

Jeremy Silman, US Chess Online:

“If you want to be a better player, you owe it to yourself to pick up a copy. It may well be the crown jewel of your chess book collection!”

 

Er wordt meer aandacht besteed aan het overlijden van Silman:

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

  1. Avatar
    renzoverwer 27 september 2023

    Dank Herman. Ik bezocht Silmans site geregeld – in bepaalde perioden. Toen hij mijn Fischer-boek kritisch besprak, wel erg op kleine foutjes zat, zat ik eerst even te balen. Daarna dacht ik: ‘Ja, hij heeft daar en daar gewoon gelijk in, zie het als een cadeautje, Renzo’…

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.