Brief Amerikaanse schaakbond aan Fide in verband met regels Kandidatentoernooi

De Amerikaanse Schaakbond (USCF) bij monde van hun Fide-afgevaardigde van de Amerikaanse Schaakbond, de heer David Hater, diende een brief in bij de Fide omdat hij het niet eens is met de onduidelijkheid die er nu bestaat over de regels waarin bepaald wordt wie er zich kan kwalificeren voor het komende Kandidatentoernooi. Lees hier de brief (in het Engels): new.uschess.org/news/us-chess-candidate-tournament-qualification-letter-fide.

Dit gaat vermoedelijk om Leinier Domiguez (ik dacht aanvankelijk dat het ging om Wesley So) maar dit gaat natuurlijk ook onze eigen Anish Giri aan. Die zit in zijn luie stoel te kijken hoe Dommaraju Gukesh, zo’n beetje de enige die hem nog kan bedreigen, het doet in het toernooi, “The London Classic” dat nu bezig is.

Ik heb de tekst van de heer Hater vertaald in het Nederlands:

Persbericht 4 december 2023

FIDE-president Arkady Dvorkovich, FIDE-hoofdkantoor, Avenue de Rhodanie 54, 1007 Lausanne, Zwitserland

Geachte President Dvorkovich,

De Amerikaanse Schaakbond wil van deze gelegenheid gebruikmaken om enkele opmerkingen te maken over de kwalificatie voor de huidige cyclus van het Wereldkampioenschap.

Zoals u ongetwijfeld zult beamen, is het recht om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Schaak het hoogtepunt voor elke elite grootmeester, en er zijn zoveel verdienstelijke spelers, maar slechts weinigen krijgen daadwerkelijk de kans om in een bepaalde cyclus deel te nemen. De marge waarin de ene speler wordt geselecteerd en de andere niet, is vaak flinterdun.

Daarom geloven wij dat het absoluut essentieel is dat de procedures die worden gebruikt om te bepalen wie deze prestigieuze kans krijgt, volledig transparant moeten zijn en uiterst duidelijk voor alle betrokken partijen, zodat er geen twijfel kan bestaan over hoe de selecties zullen plaatsvinden.

Voor deze huidige cyclus was er enige verwarring over de procedures waarbij de speler zich kwalificeert op basis van zijn rating. De regels om via het FIDE Circuit te kwalificeren, bepalen dat om op de FIDE Circuit ranglijst te staan, een speler slechts maximaal één evenement per land mag hebben, met uitzondering van FIDE-wedstrijden en nationale kampioenschappen (3.2). In de regels om zich te kwalificeren op basis van rating wordt met geen woord gerept over deze eis, waarbij alleen wordt verwezen naar de noodzaak voor evenementen om in aanmerking te komen voor het FIDE Circuit (1.1). Zelfs vandaag is er in de FIDE-handleiding geen melding gemaakt van deze eis, hoewel we begrijpen dat FIDE afgelopen week heeft aangekondigd dat dezelfde eisen die worden gebruikt voor de kwalificatie via het FIDE Circuit, zullen gelden voor de hoogste ratingkwalificatie.

Wij ondersteunen deze regel met betrekking tot kwalificatie op basis van rating. Veel spelers waren echter niet op de hoogte van deze eis. We begrijpen dat het de bedoeling was om dit de eis te maken, maar naar onze mening is dit niet duidelijk gecommuniceerd en staat het nog steeds niet in de FIDE-handleiding.

De VS is verheugd dat we meerdere spelers zullen hebben die zullen deelnemen aan het Kandidatentoernooi. Ongeacht wie uiteindelijk de laatste selectie ontvangt, wensen we alle deelnemers het beste en kijken we uit naar geweldig schaak op het toernooi! Ondanks onze beste wensen voor alle deelnemers willen we FIDE opnieuw verzoeken ervoor te zorgen dat alle administratieve vereisten bekend zijn bij alle mogelijke deelnemers aan het begin van de cyclus en dat er geen onbedoelde verrassingen zijn laat in de selectiecyclus.

Dank u voor uw overweging.

David Hater

VS Afgevaardigde

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

7 Reacties

 1. Avatar
  arjo1982 05 december 2023

  Dit gaat over Dominguez en niet over So.

  Dominguez moet namelijk volgens de huidige regels nog een buitenlands toernooi wat meetelt voor het circuit spelen om aan de voorwaarden van die ratingspot te voldoen.

 2. Avatar
  Frans Hoynck 06 december 2023

  De Amerikanen zeggen dat de regels voor plaatsing volgens rating onvoldoende duidelijk zijn gemaakt en nog steeds niet expliciet zijn opgenomen in de reglementen. Vraag me af of dat dan geen grond gaat geven aan beroep- en bezwaarprocedures van spelers die menen te zijn benadeeld. En als zulk protest juridisch terecht blijkt hoe kun je die spelers dan schadeloos stellen?

 3. Avatar
  Herman Grooten 06 december 2023

  @arjo1982: Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt; So lijkt ondertussen ‘veilig’ te zijn voor plaatsing. De tekst is inmiddels aangepast.

  • Avatar
   arjo1982 06 december 2023

   Opmerkelijk genoeg blijken er ineens nog enkele toernooien deze maand.
   In zijn podcast noemde Caruana zelfs Maghsoodloo nog een outsider voor de ratingspot,
   terwijl het verschil met So 14,1 punten is.

   • Avatar
    Ludo Tolhuizen 06 december 2023

    Arjo:  waren die tournooien al geruimte tijd geleden aangekondigd? Of wordt er last-minute een tournooi georganiseerd om een bevriend speler op het laatste moment naar het kandidaten tournooi te krijgen?

 4. Avatar
  arjo1982 07 december 2023

  Als ik het mij goed herinner hoorde ik Caruana over een nieuw nog niet aangekondigd toernooi in India en ook over een open toernooi in Sziget of zo.

  • Avatar
   arjo1982 07 december 2023

   Het was dus zoiets 😉 Zie artikel Dimitri wat ik pas las na mijn reactie…

    

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.