Anish Giri en het kandidatentoernooi (3)

Sinds deel 2 van deze serie is er niet veel veranderd in de ranglijsten. Giri staat nog steeds bovenaan in de FIDE circuit ranking en zijn voornaamste concurrenten hebben geen punten erbij gehaald. Wesley So heeft nog steeds de hoogste rating van de niet-geplaatste spelers. Maar als we bij wcc.fide.com/fide_circuit.phtml kijken naar ‘eligible tournaments’ is er wel een belangrijke update:

De Chennai masters is op het laatste moment georganiseerd om (vooral) Gukesh D. en Arjun Erigaisi een kans te geven zich alsnog te plaatsen door het toernooi te winnen (een gedeeld eerste plaats kan voor Gukesh ook genoeg zijn). Giri zal dit toernooi ook op de voet volgen, sterker nog, hij zal elke dag samen met zijn vrouw Guramishvili bij het livecommentaar zijn!

Twee andere toernooien die invloed hadden kunnen hebben op de stand zijn net afgelopen. In Londen maakte Gukesh D. voor de laatste ronde nog kans om het toernooi te winnen, maar hij verloor van Hans Niemann. Winnaar van het toernooi werd de 52-jarige Michael Adams. Mooi dat vijftigers nog niet versleten zijn 😉

new.chess24.com/wall/news/adams-best-ever-result-to-win-london-chess-classic

In Gashmimov-memorial is een tienkamp waarbij enkelrondig rapid en dubbelrondig snelschaken werd gespeeld. Arjun deed het hier goed, maar net niet goed genoeg: Vidit scoorde een half punt meer. Jorden van Foreest deed ook mee en stond lang op een plusscore, maar in de laatste acht ronden stortte hij in.

en.chessbase.com/post/gashimov-memorial-2023-d4

Bij de Champions Chess Tour Finals doet So mee en die staat momenteel achter in de halve finale tegen Carlsen. Hij zou het toernooi nog kunnen winnen, maar zelfs dan zal het naar ik aanneem niet bij zijn vijf beste prestaties voor de FIDE circuit ranking zijn (rapid levert minder punten op). Giri maakt trouwens ook nog kans zijn puntenaantal te verhogen door wereldkampioen te worden met rapid of snelschaken.

Ratingplaats

Op 2700chess.com/ kunt u de laatste tussenstand zien voor de ratingplaats. So staat dus bovenaan maar Dominguez speelt momenteel in Spanje en als hij gisteren had gewonnen zou hij zijn landgenoot nipt gepasseerd zijn. Het werd echter remise en nu staat hij 4.6 punten achter. Zover ik weet moet Dominguez het toernooi trouwens uitspelen om voor de ratingplaats in aanmerking te komen (en zou dus niet uitgestapt zijn als hij gisteren wel gewonnen had). Maghsoodloo staat 14.1 punten achter, hij doet mee in  Chennai. Hij zal (neem ik aan) 5.5 uit 7 moeten halen om So te passeren.

15 Reacties

 1. Avatar
  arjo1982 14 december 2023

  Bij de Champions Chess Tour Finals doet So mee en die staat momenteel achter in de halve finale tegen Carlsen.

  So speelt in de halve finale tegen Abdusattorov. De andere halve finale is Carlsen – Caruana

 2. Avatar
  henkdeheer 18 december 2023

  En ondertussen gaat ook Firouzja proberen met een last minute poging de “candidates” te halen.

  • Avatar
   Tony Werten 18 december 2023

   Tjonge, jonge. Een match tegen de Belgische wegloop grootmeester.

   Normaal in een weekendtoernooi is hij verdwenen na een paar nederlagen en geen kans meer op de overwinning en duikt hij opeens op zondag op een ander toernooi op. Toen ik ooit een oud Nooteboom toernooidirecteur er op wees dat de ziekgemelde GM op zondag gewoon ergens anders speelde antwoordde hij : Tja, dat is de reden waarom hij bij ons geen startgeld krijgt.

   Ik neem aan dat hij nu goed genoeg betaald krijgt om het tot het einde uit te zitten.

   • Avatar
    Dimitri Reinderman 18 december 2023

    In tegenstelling tot Dominguez, die de strijd opgegeven heeft en na vijf ronden Sunway Stitges verlaten heeft om verder ratingverlies te voorkomen (tien ratingpunten minder zou zijn inkomen volgend jaar met tienduizenden dollars kunnen verlagen).

   • Avatar
    Frits Fritschy 23 december 2023

    En Shchekachev geeft op/gaat door zijn vlag in een stelling waar niets aan de hand is. Ik heb geen redenen gezien om te twijfelen aan het toernooi in Chennai, maar dit is allemaal wel erg opzichtig. Lijkt me zelfs een ciacolteaatje (naar de Roemeense grootmeester die een partij verloor die hij eerder op exact dezelfde wijze gewonnen had).

  • Avatar
   Thomas 19 december 2023

   Ha ha ha, fantastisch, die Gustafsson. Het krijgt inderdaad wel een beetje Monty Python-trekjes, deze pogingen om aan ratingpunten te komen.

 3. Avatar
  arjo1982 21 december 2023

  Ik zie in het toernooi van Chennai in de laatste ronde deze paring: Harikrishna – Gukesh (beide uit India).
  Meende me ergens te herinneren dat zoiets niet was toegestaan en vind ook dit op de site van de FIDE:

  5.2 If the pairings are to be restricted in any way – for example, players from the same
  federation shall, if possible, not meet in the last rounds – this shall be communicated to the
  players as soon as possible, but not later than the start of the first round.

  (www.fide.com/FIDE/handbook/Competition_Rules.pdf)

  • Avatar
   arjo1982 21 december 2023

   Of lees ik het verkeerd dat dit slechts een keuze is van de organisatie?!
   Het lijkt me in ieder geval onwenselijk…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.