Sterk bezet 40ste jubileumtoernooi in Cappelle la Grande (Frankrijk) – deel 1

De naam van het dorp Cappelle la Grande in Frankrijk zal niet veel Nederlanders iets zeggen. Het dorp ligt in de buurt van het veel bekendere Duinkerken (in het Frans geschreven als Dunkerque) dat aan de zee ligt en vrij toeristisch is. Wat heeft dat dorp dan in petto voor schakers? Wel een jaarlijks open toernooi dat nu, in 2024 toe was aan zijn 40ste editie. Die editie werd groots gevierd vanwege dit jubileum. Er waren maar liefst 535 spelers op het appèl verschenen een zeer hoog aantal. In mijn herinnering heeft het toernooi in het verleden zelfs de 600 (en hoger) aangetikt. In zo’n grote open groep wordt (in het begin) gebruik gemaakt van het indelen in ratinggroepen waardoor het ratingverschil tussen de spelers nooit groter kan zijn dan een van te voren vastgesteld getal (zeg 200). Dat kan helpen bij het eventueel behalen van een internationale norm.

Toen ik samen met mijn zoon Tommy aankwam in het plaatsje en wij ons naar de toernooizaal (Palais des Arts) begaven om ons te registreren, viel mij op dat er rechts naast het grote gebouw een flink stuk was aangebouwd. Daar was nu de entree gemaakt en bij binnenkomst werd duidelijk dat zich hier de gezellige bar bevond waar een aantal vrijwilligers zich bezighielden met het verkopen van vele versnaperingen tegen zeer schappelijke prijzen. Twee dames hielden zich de hele dag bezig met het bakken van pannenkoekjes (crêpes) die voor slechts € 2,- van de hand gedaan werden.

Opvallend vind ik dat in het huidige Frankrijk behalve het Frans andere talen nauwelijks gesproken wordt, de mensen van de organisatie uitgezonderd. Mijn Frans is na vier klassen vwo dermate slecht verzorgd dat ik het meestal wel kan verstaan, maar om een mooie volzin te vormen mij niet bepaald goed afgaat. Zoonlief zit in 2 gym maar die kwam ook niet ver, zodat wij toch onze toevlucht tot het Engels zochten, maar dat stuitte – vooral in restaurants – op de nodige problemen. Serveersters die in paniek naar achteren riepen of er iemand “Anglais” sprak, die soms niet eens gevonden werd… Met de globalisering van onze samenleving zou je toch toch denken dat dat inmiddels anders zou zijn. De Belgen zijn gelukkig veel beter meertalig dan wij kaaskoppen en die kunnen soms een handje helpen om een gesprek fatsoenlijk te voeren.

Het eerste toernooi is al in 1985 gehouden waarbij de toernooien tijdens de coronacrisis werden geschrapt. In de Megadatabase van ChessBase vond ik wel een online blitztoernooi terug, dus helemaal stil hebben ze daar niet gezeten.

Persoonlijk heb ik al weer tijden geleden meegedaan aan dit toernooi en er goede herinneringen aan overgehouden heb. Niet altijd ging het even goed maar in 2005 gaf ik mijn visitekaartje af door in een marathonzitting de sterke Russische GM Konstantin Landa (helaas veel te vroeg gestorven, zie mijn artikel over hem) te kloppen in een razend ingewikkeld eindspel. Dat was een slopende partij en in de ronde erna sloeg ik terecht remise af tegen de Oekraïense GM Mikhail Brodsky omdat ik inderdaad beslissend voordeel had weten te bereiken. Maar ook nu een lange partij waar ik telkens de remise uit de weg ging en in een uitvluggerfase (waarin ik 20 tegen 10 minuten had- zonder increment!) vergaloppeerde ik mij. Toen sloeg hij onverbiddelijk toe en daarna won hij zelfs (gedeeld) het toernooi met 7½ uit 9.

Vele jaren daarvoor, in 1998 had ik via de schaakbond geregeld dat er een aantal talenten uit Nederland die ik indertijd onder mijn hoede had, ook konden afreizen naar dit prachtige toernooi. Om de kosten te drukken hadden we het zogenaamde “Première Classe” hotel geregeld, het hotel waar ik vorige week ook met mijn zoontje terecht was gekomen. De foto (door mijzelf gemaakt) geeft aan wie er toen namens de “Jong Oranje groep” – zoals we die talenten hadden aangeduid – destijds mee mochten. Eén speler was ook een talent, maar een stuk ouder en viel niet onder deze regeling. Herkent u ze?

 

 

De laatste aflevering van het toernooi gaf een tijdlang de verrassende Italiaanse IM Alberto Barp aan de kop van de ranglijst te zien. Bij het ingaan van de laatste ronde had hij 7 uit 8 en leek hij misschien wel het toernooi te gaan winnen. Maar Professor Arpad Elo speelde toch weer een rol want de één van twee hoogste ratinghouders, de Indiase GM Abhimanu (2618) won zelf zijn partij in de laatste ronde, terwijl Barp op een nederlaag werd getrakteerd door zijn landgenoot Valsecci. Kennelijk geven ze daar ook geen cadeautjes weg, want Valsecci schaarde zich met deze overwinning onder de 7-punters. Barp mocht wel een GM-norm noteren, dus tevreden kon hij sowieso zijn. De andere topspeler, GM Pouya Idani (2609) deed ook goede zaken door IM Remy Degraeve (zoon van GM Jean-Marc Degraeve) te verslaan en zo ook nog een stevige geldprijs te bemachtigen.

 

De uitslagen aan de top van de ranglijst zagen er zo uit:

 

 

40e Open d’échecs de Cappelle la Grande
Résultats de la ronde 9
Ech. Pts Blancs   Res. Noirs   Pts
1 7 BARP Alberto 2449 F 0 – 1 VALSECCHI Alessio 2490 F 6
2 PURANIK Abhimanyu 2618 F 1 – 0 NANJO Ryosuke 2346 F
3 LODICI Lorenzo 2558 F 1 – 0 GOPAL G.N. 2575 F 6
4 6 IDANI Pouya 2609 F 1 – 0 DEGRAEVE Remy 2447 F 6
5 6 SASIKIRAN Krishnan 2578 F 0 – 1 TARHAN Adar 2432 F 6
6 6 KANOV Nikola 2424 F 1 – 0 CAN Emre 2551 F 6
7 6 BELLAHCENE Bilel 2522 F 0 – 1 EUGENE Floryan 2422 F 6
8 6 LOISEAU Quentin 2412 F 0 – 1 LAMARD Guillaume 2483 F 6
9 6 BOYER Mahel 2415 F 1 – 0 VLACHOS Anatole 2479 F 6
10 6 VELTEN Paul 2475 F 0 – 1 PACHER Milan 2393 F 6
11 6 AGDELEN Huseyin Can 2408 F X – X DEGRAEVE Jean-Marc 2455 F 6
12 6 DUBOUE Peio 2454 F X – X BOGDANOV Egor 2409 F 6
13 6 RIFF Jean-Noel 2401 F X – X NIKOLOV Momchil 2453 F 6
14 GIREL Joseph 2486 F 1 – 0 DEFROMONT Benjamin 2401 F 6

 

 

Dat leidde tot de volgende eindstand bovenaan:

 

 

Pl   Nom Elo Federation Pts Tr. Perf Bu.
1 g PURANIK Abhimanyu 2618 F IND 46½ 2686 57½
2 g LODICI Lorenzo 2558 F ITA 44 2613 53½
3 m BARP Alberto 2449 F ITA 7 48 2623 59
4 m LAMARD Guillaume 2483 F FRA 7 46 2574 57
5 g IDANI Pouya 2609 F IRA 7 44 2561 55
6 m TARHAN Adar 2432 F TUR 7 43½ 2544 53½
7 g PACHER Milan 2393 F SLO 7 43 2506 52½
8 g VALSECCHI Alessio 2490 F ITA 7 42 2511 52
9 m BOYER Mahel 2415 F FRA 7 42 2503 52½
10 m EUGENE Floryan 2422 F FRA 7 41 2381 50½
11 f KANOV Nikola 2424 F BUL 7 39½ 2388 49½

 

Partijen uit dit toernooi waren op 18 borden live te volgen via Lichess broadcast en die heb ik voor u in één bestand gezet, waar u ze via de viewer kunt naspelen of kunt downloaden:

 

Er was zelfs een livestream op Twitch (uiteraard in het Frans) van dit toernooi. Hierbij een link naar de laatste ronde: www.twitch.tv/videos/2084581035

 

De meeste gegevens vindt u via deze link: echecs.asso.fr/FicheTournoi.aspx?Ref=59713

De volgende keer kom ik terug met enkele fragmenten uit mijn eigen toernooi.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

9 Reacties

 1. Avatar
  erik van den doel 10 maart 2024

  Toen was ik ook al modieus gekleed.

  Mooie tijden. Gezamenlijk eten met 500 man. Gens Una Sumus.

  ’s Avonds vluggeren met Manuel.

  De organisatie stuurde bussen naar Oost Europa om spelers op te halen.

  Langs het tuinpad van mijn va-a-der.

  • Avatar
   renzoverwer 11 maart 2024

   Haha, grapjas Erik.

   Allemachtig, 500, en kon veganistisch ook?

   Ik herkende met veel gemak jou, Lucien (die ik rond die tijd ook in Dieren zag) en Manuel….

   Hoorde idd wel gezellige en ‘wilde ‘ verhalen over dit toernooi.

   Ik zou een keer meedoen aan Capelle begin van deze eeuw – ook mijn niveau was/is welkom – maar haakte af om div redenen. Geen punt, het kan altijd nog.

    

    

    

    

    

   • Avatar
    Bart 11 maart 2024

    Het is eten wat de pot schaft daar. Prima te doen. Alleen bij de jaarlijkse koeientong werd de helft van de zaal spontaan vegetarisch.

 2. Avatar
  rudimatai 11 maart 2024

  Beste Herman, in de partij tegen Brodsky merk je na de 41e zet van zwart het volgende op: “Zwart staat inmiddels een pion achter maar vanwege zijn onveilige koning heeft zwart genoeg compensatie.

  Bedoel je onveilige positie van de witte koning? Grammaticaal staat er dat de zwarte koning onveilig staat. Of is Artificiële Intelligentie hier bezig geweest? Vroeger spraken we van de zetduivel, in het schaakspel krijgt deze term toevallig nog een extra lading.

 3. Avatar
  Herman Grooten 11 maart 2024

  @erik van den doel: ja, het waren mooie tijden! Het was ook leuk dat de topjeugd toen, hoewel ze onderling concurrenten waren van elkaar, ook goed met elkaar konden samenwerken. Volgens mij is dat ook een sleutel tot succes om samen hogerop te komen. Het is jammer dat er geen project zoals het “Jong Oranje programma” meer is vanuit de schaakbond met hulp van NOC*NSF. Dat ligt vooral aan het laatste instituut, denk ik.

  @rudimatai: klopt, grammaticaal is het niet juist. Er had inderdaad “de onveilige positie van de witte koning” moeten staan.

 4. Avatar
  Caesar64 11 maart 2024

  Ik zou ook wel een keer mee willen doen maar waar worden deze toernooien aangekondigd? Belgische toernooien beginnen al een half jaar van te voren reclame te maken op schaaksite maar Franse?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.