Recensie: Killer Chess Training

Schaaktrainingen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Uiteraard kunt u kiezen voor een persoonlijke benadering. Maar daar hangt, logischerwijze, een stevig prijskaartje aan. U moet dan rekenen op bedragen van ca. € 50 per uur. Dat kan uiteraard bijzonder nuttig zijn en bij zo’n benadering is er veel ruimte voor vragen en specifieke problemen waarmee de trainee kampt. Voor velen is een dergelijk prijskaartje aan de (te) stevige kant.

Voor deze spelers kan een klassikale aanpak uitkomst bieden. Zelf ben ik al ruim anderhalf jaar lid van “Killer Chess Training”. De drijvende kracht achter deze online schaakacademie is de bekende trainer en auteur GM Jacob Aagaard. Maar hij is lang niet de enige die trainingen geeft. Er is een uitgebreide groep meesters en grootmeesters die de trainingen verzorgen.

Hoe het werkt

Men heeft gekozen voor een opzet met webinars (zoom). Het betekent dat de deelnemers de trainer kunnen zien en uiteraard horen, maar niet elkaar. Dat is wel zo prettig. Mijn eerdere ervaringen met online trainingen waren niet altijd een genoegen. Want als je elkaar kunt horen en ook zien, leidt het af. Het grootste nadeel van zo’n open opzet is dat wanneer de trainer een stelling laat zien er altijd wel slimmeriken zijn die meteen allerlei zetten gaan roepen. Het zorgt voor een chaotische omgeving. Je krijgt daardoor ook niet de tijd om zelf even rustig na te denken.

Dat is bij Killer Chess gelukkig anders. De deelnemers geven hun suggesties door via de chat. Alleen de trainer ziet ze en haakt er vervolgens op in. Over algemeen krijgt iedereen dan voldoende gelegenheid om zelf met ideeën te komen of vragen te stellen. Het geeft rust en zelf kunnen nadenken is uiteraard leerzamer dan een situatie waarin anderen de goede zetten, of blunders, al voorzeggen.

Men maakt van alle webinars opnamen, zodat je ze later ook nog een keer kunt terugkijken. Of, en dat ligt meer voor de hand, een les afspelen waarbij je niet aanwezig was. Killer Chess opereert wereldwijd. Dus niet alle lessen vinden plaats op voor ons Europeanen geschikte tijdstippen. Hier vindt u een overzicht van het lesschema. (tijden zijn UK tijden, we moeten er dus een uurtje bij tellen). U kunt daaruit opmaken dat er dagelijks lessen zijn. Soms wel twee op een dag.

Welke onderwerpen komen aan bod

Dat varieert uiteraard een beetje in de loop van de tijd. Leden kunnen rekenen op een grote variatie aan onderwerpen, bijvoorbeeld:

 • New ideas in the opening – Nikos Nitrilis
 • Killer openings: TBC – GM Sabino Brunello
 • Friendly homework – IM Renier Castellanos
 • Killer homework – GM Sabino Brunello
 • Analyze my tournament – GM Julen Arizmendi
 • Endgames II – GM Swayams
 • Tricky positions – GM Stany
 • Basics of strategy – GM Oleksuyenko
 • High level practical training – GM Jacob Aagaard
 • Playing against the elite – GM Akopian
 • Finding new ideas in Spanish – GM Sam Shankland
 • Chaos – GM Tiger Hillarp Persson

Hieronder nemen we twee belangrijke onderdelen, die aan de basis van het programma liggen, door.

Huiswerk

De huiswerkopgaven zijn een belangrijk onderdeel van de trainingsopzet. De deelnemers maken deze opgaven zelf en sturen ze vervolgens in ter correctie. Je krijgt altijd nuttige feedback. Vervolgens bespreekt de trainer, IM Renier Castellanos, alle opgaven van de vriendelijke versie in een webinar (van een uur). Er is uiteraard ook volop gelegenheid om vragen te stellen. Er zijn twee varianten:

 1. De vriendelijke versie (Friendly homework) voor spelers onder 2.000 – IM  Renier Castellanos
 2. De dodelijke versie (Killer Homework) voor spelers boven 2200 (men raadt spelers tussen deze categorieën aan om hun gevoel te volgen) – GM Sabino Brunello

Het verschil zit, zoals u kunt verwachten in de moeilijkheidsgraad van de opgaven. Vroeger was het zo geregeld dat je maar één van de twee varianten kon insturen. Tegenwoordig mag je beiden insturen. Men adviseert zeer sterke spelers (boven 2400) bij de vriendelijke versie om er maximaal één uur aan te besteden. De vriendelijke versie bevat ook ruimschoots opgaven waar zeer sterke spelers moeite mee hebben. De vriendelijke versie bestaat uit drie onderdelen. Het begint relatief gemakkelijk met 6 tactische opgaven. De meeste van deze opgaven zijn niet bijzonder lastig. Alhoewel er altijd wel eentje tussen zit die wat meer hoofdbrekens kost. Deze pagina telt niet mee in de beoordeling en voorziet men niet van commentaar bij spelers met een rating boven de 1500.

Op het tweede blad vindt de deelnemer 6 opgaven waarbij de nadruk ligt op calculeren. U voelt het wel aan: daarin zitten over het algemeen min of meer gedwongen varianten. Correct rekenen is daarbij de kern. Het derde blad bevat 6 mix opgaven. Verder krijgen de deelnemers geen aanwijzingen of hints. Het zijn opgaven, zoals men in een partij zou kunnen tegenkomen. Het is wel leuk om zelf eens een poging te wagen. U kunt hier de pdf van het vriendelijke huiswerk 161 downloaden en dan zelf eerst de opgaven maken. Als u vervolgens de opname afspeelt, kunt u zien hoe u het er vanaf hebt gebracht.

Als u de opname afspeelt ziet u aan het begin dat er een probleempje was met inloggen. Voorheen kwam het een enkele keer voor dat een hyperlink voor het inloggen niet goed werkte. Dat probleem heeft men verholpen via het forum. In geval van een hapering, kunnen deelnemers daar altijd terecht voor de correcte link.  Gelukkig komt dat zelden voor. In het forum kunnen deelnemers ook boodschappen uitwisselen en extra informatie ophalen. U vindt ook een voorbeeld van Killer Homework 173 – 2024 03 13 De Killer versie bestaat uit een blad met 6 calculatieopgaven en een blad met 6 mixed opgaven. U kunt hier de video bekijken…

Analyseer mijn toernooi

Elke donderdagavond is er een speciale les: “Analyse my tournament”. Deelnemers kunnen vooraf een of meer eigen partijen insturen. Deze partijen zijn op dinsdag beschikbaar voor de andere deelnemers in de vorm van een pdf. U vindt hier een recent voorbeeld: Analyze Your Tournament 2024-03-07  De Spaanse grootmeester Julen Arizmendi verzorgt deze lessen. Hij doet dit op een zeer heldere manier. De deelnemers krijgen ook voldoende tijd om zelf naar de stellingen te kijken en met suggesties te komen. De les duurt ca. anderhalf tot een uur en drie kwartier. Het is bijzonder boeiend, prima gestructureerd en leerzaam. U komt zelf ook kijken hoe Julen het aanpakt via deze videoopname.

ChessTempo en Video

Zoals al blijkt uit het voorgaande, worden alle lessen opgenomen en is er dus de mogelijkheid om gemiste lessen alsnog te bekijken. Zelf doe ik dat ook wel eens met lessen die ik wel heb gevolgd, maar nog een keer in mijn eigen tempo wil nakijken. Voordeel van een video is natuurlijk dat je die op elk moment kunt stoppen, bijvoorbeeld om nog eens over een probleem na te denken. Naast de video’s is het materiaal ook beschikbaar via ChessTempo. Alle deelnemers krijgen een gratis account bij ChessTempo en kunnen daar chessbooks => your books de pgn van een les bestuderen en overnemen.

Trainingskampen

Met enige regelmaat organiseert men ook aparte trainingskampen. Dat zijn dan meestal drie of vier avonden met elk drie lessen van een uur over een specifiek onderwerp. Onlangs verzorgde de GM Mykhaylo Oleksiyenko de training “Turbocharge your Tactics Camp”. Maar ook Ivan Sokolov heeft dergelijke trainingskampen verzorgt. Daarvoor moet u dan wel extra betalen. In dit geval: voor 12 uur training € 149 (dit is inclusief de korting voor jaarleden, niet leden betalen meer). Overigens is het jaarabonnement inclusief één trainingskamp naar keuze.

Investering

Aan alles hangt een prijskaartje. Het is mogelijk om u zelf voor 1 maand of voor 1 jaar als lid te verbinden. U investeert daarvoor:

Conclusie

Een lidmaatschap voor 1 jaar tegen € 765 lijkt een hoop geld, maar in feite is het zeer goedkoop. De deelnemers ontvangen een geweldige hoeveelheid prima materiaal met uitleg en kunnen uiteraard zelf kiezen welke lessen ze volgen of laten schieten. Zelf heb ik er heel veel van geleerd. En wat in mijn geval misschien nog wel belangrijker is: ik beleef er dagelijks veel plezier aan. Kortom: een aanrader.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

2 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 27 maart 2024

  Mooi onderwerp Michel! Wat is een goede website om het aanbod aan schaaktrainingen te zien naast degene die jij behandelt?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.