Waarom de afdracht aan de KNSB gestegen is

Twee weken geleden stond er een open brief op Schaaksite waarin schaakclub ENPS uit Amsterdan klaagde over het bedrag dat afgestaan moest worden aan de schaakbond en over dat bedrag zo flink gestegen is sinds 2017. Inmiddels heeft het bestuur van de KNSB een antwoord hierop gegeven. De belangrijkste punten hieruit:

 • De afdracht is inderdaad gestegen, maar iets minder dan in het artikel stond. Namelijk van 41,36 (vrij van BTW) op 1 januari 2017 naar 49,89 exclusief, 60,37 inclusief BTW.
 • De verhoging is dus onder andere omdat er nu 21% BTW op het bedrag zit. Dat is omdat denksporten (qua BTW) niet meer onder sporten vallen sinds 1 januari 2022.
 • Een andere oorzaak: de inflatie. Producten en diensten die de bond afneemt zijn duurder geworden, ook zijn salarissen van medewerkers meegestegen met CAO-afspraken.
 • Er is een werkgroep ingesteld om naar mogelijke andere contributiemodellen te kijken.

In de eerste bijlage kunt u de volledige brief lezen. In de tweede bijlage staat wat de KNSB allemaal doet.

24-20171 KNSB Reactie brief ENPS

Overzicht activiteiten en dienstverlening KNSB

14 Reacties

 1. Avatar
  Matty 15 april 2024

  Als reactie op de gestegen kosten en het vervallen van de BTW-vrijstelling kan de KNSB er voor kiezen om minder diensten aan te gaan bieden en zodoende de kosten te verlagen. Een bondsbijdrage zou niet meer dan een paar tientjes mogen kosten.

  • Avatar
   Wijnand Engelkes 16 april 2024

   Ik ben toch wel benieuwd wat je allemaal wilt afschaffen om die bijdrage zo enorm terug te brengen.

   Mijn wekelijkse kopje koffie op de schaakclub kost me meer dan de 60 / 52 = 1,15  die de bond me kost.

   • Avatar
    Joeri 16 april 2024

    Als reactie op de gestegen grondstofprijzen kunnen ze er voor kiezen om minder bonen gebruiken. Een koffie zou niet meer dan 1,00 euro mogen kosten

    😉

    • Avatar
     Tony Werten 16 april 2024

     Waarom praten we hier over koffieprijzen terwijl ik alleen bier drink ?

     De bierprijs kan makkelijk omlaag en dan moeten degene die zo nodig koffie willen drinken maar gewoon wat meer betalen.

   • Avatar
    fmrini 17 april 2024

    Weet iemand waarom je over de KNSB contributie BTW betaald en de regionale contributie (NHSB) niet?

    • Avatar
     M H 17 april 2024

     Ik ken de begroting van de NHSB niet (al zal je wellicht met “aantal leden maal contributie” een schatting kunnen maken, maar wellicht blijven ze qua omzet onder de grens van de kleine ondernemersregeling (oftewel KOR)?

     • Avatar
      fmrini 17 april 2024

      Dank je. Niet aan gedacht, maar dat zou heel goed kunnen.

   • Avatar
    Matty 19 april 2024

    Bezuinigen is niet moeilijk. Het hangt samen met de visie die je hebt op het werk dat de KNSB verricht.

    Zie je de KNSB slechts als een faciliterend orgaan, waarbij de verenigingen het echte werk doen (met vrijwilligers), dan kunnen meerdere posten sneuvelen. Als je de KNSB ziet als de aanjager van het Nederlandse schaak, dan is er inderdaad veel geld nodig.

    Ik denk dat het echte werk door de verenigingen uitgevoerd moet worden en dat de KNSB dit slechts kan ondersteunen. Maandelijks een rating uitrekenen en een competitie organiseren kan tegen lage kosten uitgevoerd worden.

 2. Avatar
  Jan Willem Duijzer 16 april 2024

  Ik vind de dienstverlening door de KNSB prima, ook nog eens ondersteund door een hoop vrijwilligers. Voor een halve tank benzine.

 3. Avatar
  Bert Hollander 18 april 2024

  Inderdaad een prettige een transparante reactie, dat waardeer ik ook.

  Alleen sommige argumenten doen een beetje als cherrypicking aan.
  Er wordt gesteld dat de cijfers niet kloppen omdat de KNSB niks van doen heeft met de tarieven van de onderbond (in de regel zo’n 6-9 euro per jaar extra), terwijl er natuurlijk niet onder die bijdrage uit valt te komen. Uiteraard faciliteert deze bijdrage zeer noodzakelijke dingen die gelieerd zijn aan de KNSB.
  En bij de invoering van de BTW-plicht werd toentertijd trots vermeld dat door slim schuiven de netto verhoging tot ~12% is beperkt, terwijl hier de 21% weer wordt aangehaald.

  Ik vond de aangehaalde feiten van ENPS juist erg fair. Want op deze manier zou je even goed kunnen beargumenteren dat vergeleken met 2017 het (toen nog inbegrepen en statutair verplicht uit te geven) bondsblad er nu bijgerekend moet worden – immers nog steeds sterk aanbevolen – en dan valt de €70,37 ineens niet meer te verklaren door BTW en inflatie.

  Maar goed, de conclusie dat er naar tariefdifferentiatie wordt gekeken is het belangrijkste en positief.

  • Avatar
   M H 18 april 2024

   Het is mogelijk persoonlijk lid van de KNSB te worden (circa 60 euro zo te zien), waardoor je niets aan de regionale bond betaalt. Geen idee of clubs verplicht lid moeten zijn van een regionale bond. Gegeven dat de KNSB gekozen heeft voor een competitiestructuur naast de regionale competities (ipv ‘erboven’) zou dat wellicht kunnen.

   • Avatar
    Tony Werten 18 april 2024

    Uit het document “Overzicht activiteiten en dienstverlening KNSB (en regionale bonden)”,

    Exclusief voor leden:

    punt 2: Recht op deelname aan (jeugd)competities → alleen voor clubleden, niet voor persoonlijke leden

    • Avatar
     M H 19 april 2024

     Ik had het er ook over of clubs lid moeten zijn van een regionale bond. Je zou die stap als club kunnen overslaan en alleen landelijke competitie spelen. Ik neem aan dat het grootste probleem is dat de KNSB dat niet kent.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.