Waarom vinden veel schakers eindspelen niet leuk?

Wanneer ik iets over eindspelen schrijf, krijgt zo’n blog veel minder bezoekers in vergelijking tot een blog waarin iets staat over het middenspel. Wat is er aan de hand? Ik doe een poging om een antwoord te bedenken…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

3 Reacties

 1. Avatar
  Zuid Limburg 23 mei 2024

  Ik kan uiteraard alleen voor mezelf praten. Eindspelen in video’s/boeken/rubrieken hebben zeer vaak een hoog fabelachtig studiegehalte. Zeer frappante wendingen waar er uiteindelijk maar 1, vaak zeer verrassende, oplossing is.  Op zich amusant om te bekijken, maar met een laag leergehalte. Omdat dergelijke eindspelen in de praktijk vrijwel nooit voorkomen. Dit in tegenstelling tot een uitleg over het middenspel. Daar kun je je voordeel mee doen naar de praktijk toe en zal ik dus sneller aandachtig lezen.

  Op zolder heb ik nog de hele serie van Max Euwe’s Praktische Schaaklessen. Die verslond ik als tiener…. Ik keek ze laatst nog eens door en besefte dat schaakboeken zo geschreven moeten worden… In ieder geval voor de beginnende schaker (wat ik destijds was).

  • Avatar
   Michel Hoetmer 23 mei 2024

   Ik kan me uw opmerking prima voorstellen. Dat geldt wat mij betreft vooral voor eindspelstudies. Hoewel vaak fraai, ook een beetje onwerkelijk of veel complexer dan een praktisch eindspel. In mijn blog behandel ik eindspelen die in echte partijen voorkomen. Kortom: praktisch.

 2. Avatar
  Ben Hummel 27 mei 2024

  Wie op twitter zit: volg Jan Timman!

  Elke week een eindpselstudie waar je je vingers bij aflikt!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.