Giri goed bezig in Shamkir

Het gaat goed met Anish Giri in het Gashimov-memorial in Shamkir, Azerbeidzjan. De eerste zes ronden brachten hem drie overwinningen en drie remises. Genoeg voor de eerste plek is het nog niet, want Fabiano Caruana doet het nog beter met 5 uit 6. Morgen (donderdag) is de onderlinge partij, Caruana moet ook met met zwart tegen Karjakin (die derde staat met 3.5 punten), terwijl Giri nog o.a. Hou Yifan met wit krijgt. Wat overigens niet per se een positief vooruitzicht voor onze landgenoot is, in Wijk aan Zee ontsnapte hij nog met remise tegen haar…

Maar de Nederlands kampioen lijkt in ieder geval goed in vorm. Zo wist hij in de vierde ronde de Indiƫr Harikrishna (tegen wie hij laatst nog met wit hard verloor) in een mooie aanvalspartij te verslaan.

 

 

Een ronde later zwart tegen Safarli. Die heeft ‘maar’ 2674, is dat laag genoeg om met zwart op winst te gaan spelen? Giri vond van wel. Tegen de wat slappe opening van de Azerbeidjaan speelde hij een opzet die bij scherp spel van wit riskant had kunnen zijn, maar na dameruil goed voor zwart bleek te zijn.

De zesde ronde gaf op papier een goede kans op nog een vol punt: tegenstander Eljanov had namelijk maar 1 uit 5 en Giri had nog wit ook. In de praktijk had de Rijswijker geen enkele kans op winst, sterker nog, hij moest oppassen om geen slecht eindspel te krijgen. Dankzij ongelijke lopers werd een benauwde remise behaald.

Zaterdag is de laatste ronde en leest u hier hoe het toernooi afgelopen is. Of volg het via onze livepagina.

(Foto’s van de toernooipagina)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.