Geen winst voor Giri ondanks voordeel

Het moet soms frusterend zijn voor Anish Giri. Je speelt goede partijen en krijgt voordeel, maar toch wordt de partij steeds maar remise. “Om te winnen moet ik zelf nauwkeurig spelen en de tegenstander moet fouten maken”, aldus de man die deze maand zijn Nederlandse titel zal kwijtraken, “maar met Gods hulp zal het een keer lukken om te winnen!” Hij is overigens nog steeds niet de speler met de meeste remises, dat is Caruana, die zeven remise speelde in evenveel ronden en verklaarde een Giri aan het doen te zijn (Hij had liever een Caruana gedaan, want dat zou zeven uit zeven betekenen…) Bovenin heeft So de leiding overgenomen van Topalov door de onderlinge partij te winnen. Dat geeft de volgende stand:

Aan welke voorwaarden werd niet voldaan dat Giri niet won? In de zesde ronde maakte tegenstander Anand fouten, maar helaas speelde onze landgenoot het niet nauwkeurig. Op zet 27 miste hij een kans met een zet die enerzijds voor de hand lag, maar waarvan de consequenties toch niet zo makkelijk te berekenen waren. Wit hield na dameruil toch voordeel, maar het had hem veel tijd gekost, en op zet 40 moest hij snel een zet spelen om de tijdcontrole te halen. Dan maar een schaakje geven, dat verpest toch niets? Wel dus. De toren moest erna terug, en met de verloren tijd waren ook de winstkansen verloren. Jammer.

Een ronde later kreeg Giri met zwart tegen Topalov een comfortabele stelling uit de opening. Ook hier ontstond een eindspel en de Rijswijker kwam zelfs een pion voor. De winstkansen waren helaas niet groot en Topalov werkte ook al niet mee, al had Giri misschien het hem iets moeilijker kunnen maken. Weer een plusremise dus.

2 Reacties

  1. Avatar
    pieterpriems 13 augustus 2016

    Ik ben benieuwd naar het NK. Twee jonkies tussen de dertigers en veertigers. Vooral Loek lijkt me in vorm, zoals hij speelt in Zeeland.

  2. Avatar
    Arnold77 13 augustus 2016

    Ik blijf het toch jammer vinden dat de beste Nederlandse speler niet zo’n sprankelende speler is. Meer risico zou hem op de lange termijn denk ik meer opleveren (iig al meer spelvreugde)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.