NK ronde 4

Vandaag doe ik een dagje NK en daarvan doe ik verslag op schaaksite. Het wordt een groeiverslag. Daarmee wil ik zeggen dat er vandaag diverse aanvullingen bij komen. Steeds weer met nieuwe impressies. En straks ook partijen natuurlijk!

Ruim 30 graden Celsius vandaag. Hoe toepasselijk om dan eens een dagje naar het Tropentheater te gaan. En laat daar toevallig de vierde ronde van het schaakkampioenschap van Nederland worden afgewerkt! We nemen een kijkje…

Het is het vertrouwde recept op reis naar Amsterdam. Parkeren in Diemen en dan de trein in om gedoe met parkeren te voorkomen. Zou het de hitte zijn? Ik reed pardoes de afrit Diemen voorbij op de A1! Gelukkig is er op de A10 een tweede kans. Wachtend op mijn sprinter kreeg ik eindelijk antwoord op de vraag of een ambulance met gillende sirene ook voorrang krijgt bij een spoorwegovergang. Neen! De spoorbomen blijven dicht en mijn tergend langzaam aankomende sprinter mocht eerst.

“Tropenmuseum 0,8 kilometer” lees ik op het bordje als ik net de uitgang “Dapperbuurt” van station Amsterdam Muiderpoort heb gevonden. Een kleine tegenvaller, want op de site van het NK beweren ze toch echt dat het maar 500 meter lopen zou zijn. Maar ach, lopen is gezond. Ook met dit weer. Erik van den Doel zat in dezelfde trein. Die liep aanvankelijk 10 meter voor me, maar dat werden er uiteindelijk wel 100. Die 50 kilo verschil doen zich gelden.

Voor het museum staan een enkele tafels met schaakspelen opgesteld. Er wordt gretig gebruik van gemaakt, ook drie kwartier voor aanvang. Binnen word ik welkom geheten door Paul Rump, de baas, en Arnth van Tuinen. Die was mij in onze jeugd nogal eens de baas. En nu weer, want ik ben pers en hij is perschef. In de perskamer tref ik Johan Booij. Die gaf me een hand en een glas water, waarna ik een mooi plekje kon uitzoeken.

Er staat een interessante ronde op ons te wachten. De koploper met wit tegen de nummer laatst. Een makkie? Wordt het een toernooi als dat van Bobby Fischer tijdens het kampioenschap van de VS rond de jaarwisseling 1963-1964? Of gebeurt wat zo vaak gebeurt, dat de koploper zich ineens verslikt in de rodelantaarndrager. Ook de twee hoogst gerate spelers, Erwin l’Ami en Loek van Wely treffen elkaar. Erwin heeft het nog niet helemaal dit toernooi. Hoe zou het hem deze ronde vergaan?

De stiekem omhoog geslopen Jan Werle vecht een noordelijke derby uit met de nog ongeslagen Sipke Ernst. Het minst interessant lijkt de partij tussen Erik van den Doel en Benjamin Bok te worden. Maar we gaan het zien!

Bij de dames is Anna-Maja Kazarian – Anne Haast natuurlijk een kraker van jewelste. Het belooft een mooie ronde te worden!

Update 13:45 uur

We zijn begonnen! Ik heb plaatsgenomen op de zesde rij van het theater. Volgens mijn zoon, die de ambitie heeft om ooit in een musical te schitteren, is rij vijf de beste rij, want dan heb je het beste zicht. Op ooghoogte met de artiesten. Maar op rij vijf zaten er al een paar, vandaar. In totaal overigens een toeschouwer of tien. Dat is wat mager, zou ik zeggen. Er zijn redenen voor, niet alleen het weer. Daarover straks. Eerst een kleine bloemlezing van het “mensen kijken” of, zoals we dat in goed Spakenburgs zeggen: “minse kieke”.

Dimitri Reindermans aanpak van de Lb5-siciliaan van Jorden van Foreest is een succes. Althans, het is voor het eerst dat Jorden serieus in de denktank moet in de opening in dit toernooi. Dimitri begint pas na een zet of tien serieus na te denken.

Lisa Hortensius en Linda Jap Tjoen San lijken vooral bezig met het elkaar uit de voorbereiding halen. Ze denken lang na over de eerste vijf zetten.

Arlette van Weersel is ook nog bezig. Hoe zou ze die blunder van gisteren verwerkt hebben. Er staat een ouderwetse Scheveninger op het bord tegen Smaranda Padurariu.

Erik van den Doel heeft een vers gestreken overhemd aan. Dat zat dus in die rugzak toen hij het station uitliep. Ik dacht nog, wat loopt die in een armetierig t-shirt, maar als een echte sportman verkleedt hij zich voor de wedstrijd. Na 1.e4 c5 2.Pf3 d6 trok hij vijf minuten uit voordat hij 3.d4 speelde. Vast niet op het Siciliaans gerekend van Benjamin Bok, die toch vaak 1…e5 doet. En gelukkig niet dat 4.Dxd4 waarmee hij gisteren Erwin probeerde uit te wringen. Nee, een lekkere Najdorf. Met g2-g3, dat dan weer wel…

Anne Haast speelt het Siciliaans precies zoals Epishin het ooit in Wageningen tegen mij deed. Uiteraard houdt hiermee iedere vergelijking tussen Anne en die zwerver op.

Nadat ik het theater verliet op weg naar de perszaal bleek op het plein voor het theater het NK voorgiftschaak te zijn begonnen. Ik heb het niet zo op die vormen van namaakschaak, maar Paul Rump is razendenthousiast. Hij moest ook even slikken toen ik het woord namaakschaak liet vallen. En toen kwam er toch een diplomatiek antwoord uit.

Een voordeel van dat voorgiftschaak is dat je altijd een excuus hebt als je verliest. Je stond immers achter! “Nee” antwoordde Rump. “De voorgiften zijn juist zo berekend dat iedereen vooraf gelijkwaardig is.” Toch geloof ik er niks van. Carlsen zal toch wel gewoon kansloos zijn tegen mij als ik met een stuk meer mag beginnen?

Maar goed, de deelnemers aan het NK voorgift zouden anders in het theater hebben gezeten. Vandaar weinig toeschouwers…

Update 14:30

Er is ook commentaar voor het publiek. Dat leek mij vroeger ook wel leuk. Lekker in die tent in Wijk aan Zee over die partijen ouwehoeren, mijn broer erbij voor wat toegevoegde deskundigheid, en een enthousiast publiek dat aan je lippen hangt. Het is er nooit van gekomen. De voorkeur gaat uit naar ervaren sprekers, maar ook naar tegen een demonstratiebord mompelende mensen die de explicatie mogen doen omdat ze nu eenmaal grootmeester zijn.

Het is een vrij klein zaaltje en dat ruik je meteen bij binnenkomst. Het zaaltje is goed gevuld met schakers die net uit de warmte komen. Spreker van dienst is Paul van der Sterren. Aimabel, deskundig, maar wel een mompelaar. Ik geloof niet dat hij er echt lol aan beleeft. Hij bespreekt Van Foreest – Reinderman en l’Ami – Van Wely.

Ik hou het snel voor gezien en loop nog even de speelzaal in. Daar is het lekker koel. Nog minder publiek dan aan het begin en dan zit ook nog eens Loek van Wely op de tribune. Die theaterstoelen zitten natuurlijk lekkerder dan die eigen stoel en dankzij de op het scherm geprojecteerde partijen kun je evengoed nadenken. Net die match Kortchnoi – Spassky! Erik van den Doel is helemaal bovenin het theater gaan staan. Zo heeft iedereen zijn eigen maniertjes. De andere veertien zitten gewoon op hun stoel…

Update 14:50

De veelbelovende pot tussen Kazarian en Haast piert uit richting een dood eindspel. Bij de mannen is er vuurwerk! Een positioneel kwaliteitsoffer van Jorden van Foreest, aanval en tegenaanval bij l’Ami en Van Wely en Jan Werle kan een peerd op e6 planten!

Update 15:05

Marcel van Roosmalen is zoek! Deze columnist, die van de week Hans Ree het bloed onder de nagels vandaan haalde door hem verkeerd te citeren, zou als pauzenummer optreden in de commentaarzaal om 15:00 uur. Maar hij is er niet!

Jan Werle heeft afgezien van Pe6 en dat paard is inmiddels helemaal teruggetrokken naar f2! Schiet mij maar lek, ik snap het niet…

Update 15:40

Nou, dat was Marcel van Roosmalen. Om elf over drie begon hij voor te lezen uit eigen werk. Monotoon, geen contact met de zaal en ja, af en toe ook grappig. Wat een mooi land hebben we toch, dat je ook met zuurpruimen je geld kan verdienen. Zijn meisje schrijft ook, las ik op wikipedia. En ze kopieert wel eens wat, stond er…

Ik ga me snel weer met de schaakpartijen bezighouden!

Update 17:00 uur

We hebben een winnaar! De vergelijkingen met Fischer uit 1964 kunnen de ijskast weer in, want de trotse koploper is tegen een zeperd aangelopen. Hij maakte er met een verrassend kwaliteitsoffer wel wat moois van, maar toen hij zijn loper van het machtige veld e5 terugtrok was de kampioen van 2013 er als de kippen bij…

Jorden van Foreest – Dimitri Reinderman

1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 g6 4.Lxc6 bxc6 5.0–0 Lg7 6.Te1 Ph6 7.c3 7.e5 was Speelman – Reinderman, Mondariz 2000. Een zonetoernooi! Die had je toen nog…

7…0–0 8.h3

8…f5 Tot een paar jaar geleden werd hier of e5 of d5 gespeeld, maar alleen in 2016 tel ik al twaalf partijen met deze zet, waaronder Adams – Giri in Wijk aan Zee!

9.d3 9.e5 was de keuze van Adams. Die partij eindigde overigens, het zal u niet verbazen, in remise. Jordens zet komt in mijn database niet voor. Ziedaar, een nieuwtje!

9…Pf7 10.e5 En daar zitten we met een zetverwisseling toch weer in Adams – Giri. Ook in Bok – Kotronias, Aeroflot 2016 trouwens.

10…La6 Kotronias deed hier Tb8 en verloor. Dimitri volgt de partij van Giri nog steeds. Hij had nog nauwelijks tijd verbruikt.

11.Lf4 Adams deed 11.c4 om meteen die loper in toom te houden en veld c3 vrij te maken voor het paard. Ook in de andere partijen met deze stelling kwam Lf4 niet voor. Ziedaar, het tweede nieuwtje in één partij voor Jorden!

11…Db6 12.b3 d6 Wie het loperpaar heeft wil pionnen ruilen. De diagonalen moeten open.

13.h4 Jorden is van de harde aanpak en gaat meteen voor de aanval. Dat er linksonder nog wat onontwikkelds staat doet hem niets. Anders kwam gewoon c4 weer in aanmerking.

13…dxe5 14.Pxe5 Lxe5

15.Txe5 Hoppa! Wie zou hier niet automatisch voor 15.Lxe5 gegaan zijn? Jorden kiest voor een positioneel kwaliteitsoffer en wil straks mat geven op g7.

15…Pxe5 16.Lxe5 f4 voorkomt dat wit zelf f4 doet, waarmee hij veld e5 stevig onder controle heeft.

17.c4 Tf5

18.De1 Wit moet die loper op e5 handhaven, want anders volgt meteen e7–e5!

18…Taf8 19.Pd2 Dd8 20.Pf3

20…Lc8 gegraai op d3 is niet aan te raden: 20…Dxd3 21.Td1 Dc2 22.Td2 en wit wint materiaal.

21.Td1 Dekt d3, maar nodigt ook een loper uit naar g4.

21…Th5 Om mat te geven op g7 zal die loper toch een keer plaats moeten maken. En Jorden speelt voor de winst, dus daar gaat ie.

22.Lc3 22.Td2 Lg4 23.Ph2 is de voorzichtige methode. En dan na 23…e6 24.f3 en er kan nog van alles gebeuren. (24.Pxg4? Dxh4 en zwart wint)

22…e5! Zei ik het niet?

23.De4 23.Lxe5 Te8 en straks Lg4 en het ziet er niet lekker uit voor wit.

23…Lg4 24.Pg5 Wit gaat consequent door met aanvallen. Hij moet ook wel, want hij heeft eigenlijk alle schepen achter zich al verbrand. Het point of no return is hij voorbij.

24…Lxd1 Beter is eerst 24…Txg5 25.hxg5 Lxd1 26.Dxe5 Dat ziet er akelig uit richting g7, maar met een koelbloedig 26…Kf7 loopt zwart er wel uit. En dan staat hij gewonnen.; Ook 24…Tf5 kwam in aanmerking. Om wit helemaal niet de kans te geven met de dame op e5 te slaan. En 25.f3 Txh4 26.fxg4 Txg5 is appeltje eitje.

25.Dxe5 Tf6 26.Dxf6 Dxf6 27.Lxf6 Lc2 27…Txh4 28.Pe4 Th5 29.Lg5 Kg7 30.Lxf4 is nog lastig voor zwart. Wit heeft al een pion voor de kwaliteit en die op c5 leeft ook niet lang meer!

28.Pe4 Tf5 29.Lb2 Ik zou met 29.Le7 voor die c-pion gaan.

29…Lxd3 30.Pf6+ Kf7 31.Pxh7 Lb1 32.Pg5+ Ke7 33.a3 La2 Dimitri’s stukken zijn eindelijk geactiveerd. Nu is het eindspel eenvoudig gewonnen.

34.Pf3 Lxb3 35.Pe5 g5 36.h5 Kf8 37.Kh2 g4 38.Pg6+ Kf7 39.Pe5+ Ke6 40.Pd3 Lxc4 en opgegeven.
0-1

Het potje tussen Kazarian en Haast speelt u maar op de site na. Aan dat afruilen maak ik geen woorden meer vuil.

Update 17:10

Het is een naar toernooi voor Martine Middelveld. Ze incasseerde haar vierde nul. Erwin en Loek bezorgen mij overwerk met een boel zinloze zetten. Dat eindspel is potremise!

Het ziet er wel naar uit dat Jorden ongedeeld koploper blijft, want ook Jan Werle gaat niet winnen.

Update 18:00 uur

Terwijl in de analysezaal de patgrappen in de partij Van den Doel – Bok ons om de oren vliegen en Sipke Ernst balend binnen komt omdat hij het gevoel had totaal gewonnen te hebben gestaan hield ik me bezig met de partij tussen Erwin en Loek…

Erwin l’Ami – Loek van Wely

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.Dc2 0–0 5.a3 Lxc3+ 6.Dxc3 b6 7.Lg5 Lb7 8.e3 d6 9.Pe2 Pbd7 10.Dc2 c5

11.Td1 In de commentaarzaal voelde Van der Sterren meer voor 11.Pc3 omdat de ontwikkeling van de koningsvleugel wat achterblijft. Ooit gespeeld in Sokolov – Timman! Het gespeelde Td1 komt echter veel vaker voor. Het doel is, zoals een van de toehoorders terecht opmerkte, om met de toren op d4 terug te kunnen slaan.

11…Dc8 12.Pc3 cxd4 13.Txd4 d5 14.cxd5 Pxd5 15.Ld3 h6 16.Pxd5 Lxd5 17.e4 hxg5 18.exd5 exd5 Dameruil tussendoor levert een gelijke stelling op na 18…Dxc2 19.Lxc2 exd5 20.Txd5 Tfe8+ 21.Kd2

19.h4 Toe maar! Is dat die degelijke Erwin die h4 speelt? Het betekent wel dat hij met een pion achterstand door moet. Eens zien of die koningsaanval sterk is…

19…g4 20.0–0 Pf6 20…Dxc2 21.Lxc2 Pf6 22.Lf5 en wit krijgt zijn pion terug. Dus de dames blijven erop en zwart houdt een pion meer.

21.Dd2 Te8 22.Dg5 Dc7 Controle over e5.

23.Lf5 23.Tf4 Te5 en wits aanval loopt dood.

23…Te2 Hierna krijgt wit voldoende compensatie voor zijn pion. Het boeltje bij elkaar houden met 23…Te5 24.h5 Dd6 was ook een optie. Dan mag wit uitzoeken hoe hij verder moet.

24.Lxg4 Txb2 25.h5 Dd6 26.Lf5 Kh8 27.Te1 Te8 28.Txe8+ Pxe8 29.De3 Pf6 30.g4

Daar komen ze aan, die jongens! Maar zwart staat ook actief. Er is geen reden voor paniek.

30…Ta2 31.Td3 Dc5 32.g5

32…Dxe3 Erwin liet in de analyse nog even zien wat hij op 32…d4 van plan was: 33.gxf6! (dreigt mat op e8!) 33…Dxf5 34.fxg7+ Kxg7 (34…Kg8 35.De8+ (35.Dxd4 is misschien wel zo simpel.) 35…Kxg7 36.Tg3+ Kf6 37.Dd8+ Ke6 38.Dxd4 met een plus voor wit.) 35.Dxd4+ Kh7 36.Tg3 en klaar.

33.Txe3 Pe4 34.Lxe4 dxe4 35.Txe4 g6 36.hxg6 fxg6 37.Te8+ Dit toreneindspel is totaal remise. Ik zeg er niks meer over.

37…Kg7 38.Te7+ Kf8 39.Txa7 b5 40.Ta5 Tb2 41.Kg2 b4 42.axb4 Txb4 43.Kg3 Kf7 44.Ta7+ Kf8 45.f4 Tb3+ 46.Kf2 Tc3 47.Ke2 Tb3 48.Ta6 Kf7 49.Tf6+ Kg7 50.Td6 Kf7 51.Td3 Tb1 52.Ke3 Ke6 53.Kf3 Tb4 54.Te3+ Kf7 55.Tc3 Ta4 56.Tc7+ Kf8 57.Td7 Tb4 58.Ke3 Ta4 59.Td4 Ta7 60.Td6 Kg7 61.Ke4 Te7+ 62.Kd5 Tf7 63.Ke5 Tf5+ 64.Ke4 Tf7

½–½

Update 18:15

Het is nu lekker druk in de persruimte. Daarom ga ik eerst maar een hapje eten en dan volgen er vanavond nog twee partijen. Mijn excuses aan de dames. De heren hielden mij zodanig bezig dat de damespartijen helaas onderbelicht blijven…

Update 21:25

Na een eenvoudige, doch voedzame maaltijd, weggespoeld met wat flessen bier presenteer ik u nu een remise in de noordelijke twist. Sipke baalde er het meest van, maar vraag me nog steeds af… 20.Pe6!

Jan Werle – Sipke Ernst

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pf3 Pf6 4.e3 g6 5.Pc3 Lg7 6.Le2 0–0 7.0–0 e6 8.Dc2 Pbd7 9.Td1 Te8

Vaker wordt hier 9…b6 gespeeld. Te8 is eigenlijk pas een paar jaar in zwang en zwart scoort er uitstekend mee. Ik zie in mijn database maar één keer winst voor wit. De zwartspeler, een grootmeesterlijke landgenoot van ons, is toen maar shogi gaan bestuderen… De bedoeling is, neem ik aan, om binnen afzienbare tijd e6–e5 te gaan spelen en zo dat witte centrum eens onder handen te nemen.

10.Ld2 b6 11.e4 Pxe4 12.Pxe4 dxe4 13.Dxe4 Lb7 14.Lf4 Dc8 Dekt de loper op b7 zodat c5 in de stelling komt. Daarenboven is het handig om de dame uit de d-lijn te halen, zodat een wit dxc5 of dxe5 beantwoord kan worden met een mep met het paard.

15.Dc2 c5 16.d5

16…e5 Daar is e5 dan! Maar opvallend genoeg niet om het centrum te breken, maar om het dicht te schuiven. 16…exd5 17.cxd5 Pf6 was een interessant alternatief. Die witte d-pion gaat naar d6 en dan rijst de vraag: is ie sterk of is ie kwetsbaar? Voor beide is wat te zeggen.

17.Le3 f5 Sipke is niet bang! Kijk dat gapende gat op e6 eens!

18.Pg5 Pf6 19.f3 h6

20.Ph3 Wat zou Jan ervan weerhouden hebben om 20.Pe6 te spelen? Dat staat er toch geweldig? 20…Txe6 21.dxe6 Dxe6 lijkt me niet iets om bang voor te zijn, maar het is wel de eerste suggestie van de computer. Waarom vraag ik dat niet gewoon even als ik toch in de buurt ben? Ah ja, Sipke kwam alleen de perskamer in. Jan heeft zijn meisje in de buurt he…

20…Dc7 21.Pf2 Daar sta je dan, peerd. Heel wat anders dan op e6! Er volgt nu een fase van geschuif achter de linies…

21…Tad8 22.a3 Lc8 23.Tac1 Lf8 24.Lf1 Kh7 25.Te1 Ld6 26.g3 Te7 27.Ld2 Tf8 28.Lg2 Kg7 29.Te2 Tfe8 30.Tce1 Ph7 31.Lc3 Pg5 32.f4 Pf7

33.fxe5 Dit verlicht de druk op e5. Die kon met 33.Pd3 nog verder opgevoerd worden. Na 33…Kh7 zal wit toch een keuze moeten maken. Na 34.fxe5 Pxe5 35.Pxe5 Lxe5 36.Lxe5 Txe5 37.Txe5 Txe5 38.Txe5 Dxe5 heeft wit nog altijd die gedekte vrijpion op de d-lijn, maar zwart staat wel een stuk actiever.

33…Pxe5 34.b3 Kh7 35.Db2 a6 36.a4 Ld7 37.Da1

Na weer een poos nietsdoen gaat Sipke de boel openbreken…

37…b5 38.cxb5 axb5 39.Kh1 Weer een zet die niets doet. Het geeft zwart de gelegenheid het initiatief te grijpen.

39…b4 40.Lb2 Lc8 40…c4 41.bxc4 Pxc4 meteen kon ook, maar de dreiging blijft in de stelling zitten.

41.Te3 La6 42.Dc1 c4 43.bxc4 Pxc4 44.Txe7+ Txe7 45.Ld4

45…b3 45…Txe1+ 46.Dxe1 Le5 47.Lxe5 Dxe5 48.Dxe5 Pxe5 was een kansrijke afwikkeling geweest. Die b-pion is levensgevaarlijk. Een mogelijk vervolg is 49.Pd1 Kg7 50.Kg1 Le2 51.Pb2 Pc4 52.Kf2 (52.Pxc4 Lxc4 en je komt niet meer bij die b-pion) 52…Pxb2 53.Kxe2 Pxa4 en zwart staat gewonnen.

46.Pd3 Pa3 47.Dxc7 Txc7 48.Te8 g5 49.Th8+ Kg6 50.Tg8+

50…Kh7 Sipke ging voor deze variant omdat hij eigenlijk hier 50…Kh5 van plan was. Pas nu ontdekte hij dat dat fout was: 51.h3 Lxg3 52.Lf3+ Kh4 53.Tg6 en er dreigt Txh6 mat en Txa6 met stukwinst.

51.Th8+ Kg6 52.Tg8+

52…Kh7 Balend van het feit dat hij een mooie kans om zeep had geholpen ging Sipke nu akkoord met zetherhaling. De stuurlui aan de wal wreven hem nog in dat hij ook nog 52…Kf7 tot zijn beschikking had. Sipke verklaarde echter niet meer in staat te zijn dit goed door te rekenen. Dat bespaarde Jan Werle nog een lastige klus!

remise

En toen ontdekte ik na plaatsing dat ik twee dezelfde diagrammen heb neergekwakt. Ik laat ze lekker staan!

Update 22:25

Mijn kersverse clubgenoot komt in aanmerking voor het EHBO-doosje. Dat is een troostprijs bij ons in het Eemlandtoernooi voor iemand die echt een schaaktechnische pleister nodig heeft…

Erik van den Doel – Benjamin Bok

1.e4 c5 Na Erwin l’Ami in de vorige ronde is Benjamin de tweede 1…e5–speler die Erik met het Siciliaans bestookt. Wie kampioen wil worden moet ook met zwart op winst spelen!

2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 4.Dxd4 was gisteren natuurlijk psychologisch gezien een meesterzet tegen Erwin. Iemand in een agressieve bui voor maximaal remise laten vechten. Deze keer speelt Erik een echte Siciliaan!

4…Pf6 5.Pc3 a6 6.g3 e5 7.Pb3 Le7 8.Lg2 0–0 9.0–0 Le6 10.a4 Pbd7 11.Te1 Db8

Nieuw! Bekend waren 11…Dc7 en 11…Tc8. Het idee is, zo blijkt al snel, de wat passieve loper op e7 activeren.

12.Pd2 Ld8 13.Pf1 La5 14.Ld2 Dc7 15.Pe3 Tac8 16.De2 Tfe8 17.Ted1 Lb6 18.a5

18…Ld4 18…Lxa5 19.Pcd5 Lxd5 20.Lxa5 Lc4 21.Dd2 b6 22.Lb4 en wit wint zijn pion terug en heeft het loperpaar.

19.Pa4 Dc6 20.Lc3 Db5

21.Dd3 21.Dxb5 axb5 22.Pb6 Pxb6 23.axb6 Lxc3 24.bxc3 Tc6 met pionwinst. Een mager pionnetje, dat wel, maar een pion is een pion zei Hendrik altijd!

21…Dxd3 22.Txd3 Pc5 23.Pxc5 dxc5 24.Pd5 Pxd5 25.exd5 Lf5 26.Td2 Ted8 27.Ta3 Ld7 28.h4 Lb5 29.Lxd4 exd4

30.Ta1 Kost eigenlijk de d-pion, die met het onhandig ogende, doch net speelbare 30.Tf3 Lc4 31.Tf5 g6 32.Te5 behouden had kunnen worden. Immers, op 32…f6 33.Te7 Lxd5 34.Lxd5+ Txd5 35.Txb7 zit zwart niet te wachten!

30…Lc4 31.Te1 Kf8 31…Lxd5 32.Lxd5 Txd5 33.Te7 Tb8 34.Tc7 en dan de toren van d2 zo snel mogelijk naar e7 en wit heeft compensatie genoeg voor de pion.

32.Te5 f6 33.Tf5 Kf7 34.b3 g6

En wat nu? Een kwal geven of een pion?

35.bxc4 35.Tf4 Lxd5 is een pion minder zonder de compensatie in de vorm van een zeer actieve toren op de zevende rij. Daarom geeft Erik liever de kwaliteit.

35…gxf5 36.Td1 Tb8 37.Tb1 Td6 38.Lh3 Kg6 39.Kg2 b5 40.h5+

40…Kh6 40…Kxh5 41.Lxf5 (nu moet zwart oppassen voor f2–f4 met matdreiging op h1) 41…Kg5 42.Ld3 (42.Lxh7 f5) 42…f5 ziet er ook goed uit voor zwart.

41.Lxf5 Tdd8 42.Te1 bxc4 43.Te7 Kg5 44.Le6

Erik is flink gaan klieren met allerlei dreiging tegen die zwarte koning. Benjamin schatte die dreiging niet op waarde en gaat hier stevig in de fout.

44…d3? Pion h7 dekken, of zelfs 44…Kxh5 zou prima zijn voor zwart. In plaats daarvan schoot hij een … sjonge, wat flauw van me!

45.Txh7! Dreigt zomaar mat in één!

45…f5 46.f4+ Kg4 46…Kf6 47.Tf7 mat

47.Tf7 Kxh5 48.Lxf5

Dreigt mat op h7 en ook die pion op d3 op te rapen. Het is helemaal misgegaan met zwart.

48…Th8 49.cxd3 Tbf8 Na 49…c3 volgt eenvoudig 50.Tc7 en hij raapt alle c-pionnen op. Maar dit is zo mogelijk nog erger…

50.g4+ Kh4 51.Txf8 Txf8 52.dxc4 Tb8 53.d6 Td8

54.g5 54.d7 Txd7 55.Lxd7 pat is nog wel iets wat Erik in de gaten moest houden.

54…Txd6 55.g6 Td8 56.Le6 Td3 57.f5 Tg3+ 58.Kf2 Tg5 59.Kf3 Kh5 60.Ke4 Kh6 61.Kd5 Tg2 62.Kxc5 Tb2 63.Kd6 Ta2 64.c5 Txa5 65.c6

1–0

De koploper verloor, de nummer laatst won. Het veld schuift in elkaar en het aantal titelpretendenten is flink toegenomen vandaag.

Het was me een waar genoegen, ik dank de organisatie voor de ontvangst inclusief consumpties en ik wens een ieder nog veel genoegen bij de spannende slotfase van dit kampioenschap!

8 Reacties

  1. Avatar
    meijgia 25 augustus 2016

    Richard, jouw opmerking ‘Carlsen zal toch wel gewoon kansloos zijn tegen mij als ik met een stuk meer mag beginnen?’  deed mij aan hetgeen Hans Ree in ‘Mijn Schaken’ (2010) over Bobby Fischer schreef denken. Groeten, Hans Meijer.

    Hans Ree: ‘In de kibboets speelden we vluggertjes. In het toernooi (Netanja, 1968) had ik snel van hem (Bobby Fischer) verloren en nu hoopte ik niet echt op revanche, maar misschien op een of twee remises in een lange serie partijtjes. Maar nee hoor, geen sprake van. Na een reeks overwinningen wilde hij mij een paard voor geven. Ik protesteerde, maar het moest. Toen won hij weer en na die vernedering wilde ik echt revanche, maar die kreeg ik niet. ‘Je bent geen uitdaging,’ zei hij.’

     

  2. Avatar
    Henk Dissel 25 augustus 2016

    Dank Richard voor je verslaggeving. Beide nieuwtjes worden ook door Roiz genoemd in zijn analyse voor Chess Base Magazine.

  3. Avatar
    Richard Vedder 25 augustus 2016

    Bliksems! Een dubbele verdenking van plagiaat! Ik wist het niet, echt niet!

  4. Avatar
    wimw 25 augustus 2016

    Het bordje op het station verwees waarschijnlijk naar de vroegere hoofdingang van het Tropenmuseum op de Mauritskade, wat nog ruim 100 meter verder om de hoek is. Het Tropentheater zit op ongeveer 650 meter van het station, maar met die hitte is alles natuurlijk te ver. Dank voor je verslag.

  5. Avatar
    MvanLeeuwen 26 augustus 2016

    Dat de genoemde partij Adams-Giri in remise eindigde is op zich niet zo vreemd. Er eindigen wel meer partijen in remise. De bewuste partij was echter wel een mooi gevecht waarin Adams een fraaie winst mistte. Met andere woorden: geen dertien-in-een-dozijn remise.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.