Van Foreest wint opnieuw!

Zou Nederland zijn jongste schaakkampioen ooit krijgen? Vooralsnog zijn de voortekenen gunstig want Jorden van Foreest zette zijn zegereeks in het Nederlands Kampioenschap te Amsterdam voort door ditmaal met zwart Benjamin Bok kansloos te laten. Omdat zijn naaste concurrent Loek van Wely niet door de verdediging van Sipke Ernst heen kwam, is Jorden zelfs een half punt uitgelopen op de meervoudige titelhouder. Sterker nog: hij moest flink zijn best doen om er een half punt uit te slepen. Van Wely moest mede daarom toezien dat hij gezelschap krijgt van Jan Werle. Die won een doldwaze partij van Dimitri Reinderman en kwam zo op 2 uit 3.
De partij tussen Erik van den Doel en Erwin l’Ami eindigde in remise.

Bij de dames staat titelverdedigster Anne Haast soeverein bovenaan. Na haar ontsnapping van gisteren won zij een uitstekende partij van Martine Middelveld die duidelijk niet in goeden doen is. Dat Haast alleen bovenaan staat heeft ook te maken met de remise die viel in de partij tussen Smaranda Padurariu en Anna-Maya Kazarian. De witspeelster miste ergens een grote kans op winst, maar daarna keepte Anna-Maya het keurig naar een puntendeling.

De partij Bok-Van Foreest (foto Harry Gielen)

De partij tussen de twee jeugdigen, Benjamin Bok en Jorden van Foreest, mocht er wezen. Vanuit een Philidorverdediging greep zwart het initiatief en leidde de partij naar een stelling die lastig te behandelen was voor wit. De vreemde pionnenformatie bleek uiteindelijk voordelig te zijn voor zwart. Er ontstond een eindspel waarin zwart een vrije b-pion en witte een vrij a-pion had. Die van zwart was verder opgerukt en kon ondersteund worden door de zwarte loper. Dat bracht uiteindelijk de beslissing. Gezegd moet worden dat Jorden een zeer knappe partij speelde en vrijwel geen fout maakte, op één moment na. Toen Benjamin niet profiteerde van de enige omissie, handelde Van Foreest het resterende eindspel verder voorbeeldig af.

Van Wely was ondertussen bezig om ijzer met handen te breken in een Slavische ruilvariant die Sipke Ernst hem had voorgeschoteld. Het spel golfde wat op en neer; Loek raakte ergens een kwaliteit kwijt, kreeg daar weer compensatie voor. Maar Ernst had de kansjes op de overwinning; uiteindelijk bleek Van Wely zeer taai, waardoor de vrede ergens getekend werd.

In de partij tussen Dimitri Reinderman en Jan Werle gebeurde werkelijk van alles. De zwartspeler offerde in de opening een pion om de witte stukken terug naar de startvelden te dwingen. Daar had Reinderman duidelijk geen trek in en hij offerde een kwaliteit om niet ingesnoerd te worden. Maar dat pakte verkeerd uit. Het resterende eindspel won Werle, zij het met enige moeite.

Anne Haast alleen op kop (foto Harry Gielen)

 

 

De partij tussen Anne Haast en Martine Middelveld leverde na een Franse opening direct vuurwerk op. Wit offerde wit een pion in ruil voor het loperpaar. De open stelling die ontstond, is niet helemaal wat een speler die Frans speelt ambieert. Dat leidde tot een lelijke fout. Het gevolg was dat wit niet alleen de pion terugwon, maar er zelfs nog eentje wist in incasseren. Nadat de belangrijkste stukken waren geruild, speelde Anne het resterende eindspel zeer gedegen naar winst.

De partij tussen haar achtervolgers Smaranda Padurariu en Anna-Maya Kazarian werd een zwaar gevecht eveneens uit de Franse opening. Daarin ging het een tijdje gelijk op, maar Anna-Maya gooide de knuppel in het hoenderhok met een scherpe actie op de koningsvleugel. Die had de witspeelster kunnen weerleggen, maar toen dat niet gebeurde, kabbelde de partij verder naar een puntendeling.

Er gebeurde nog wel wat opmerkelijks. Arlette van Weersel verslikte zich op de tiende zet waarin zij de zetten omdraaide. Dat kostte haar onmiddellijk een stuk dat Linda Jap Tjoen San dankbaar aanvaardde.

Ondertussen sluipt ook Lisa Hortensius richting de top. Zij overklaste Iozefina Paulet, ook al in een Franse opening. Maar nadat zij beslissend materiaal had veroverd in een mooie koningsaanval, had zij de nodige moeite om de vis op het droge te trekken.

Uitslagen ronde twee:
Algemeen                                                                             Dames

 

Stand na twee ronden:
Algemeen                                                                              Dames

  

 

ANALYSES

 

(Alle foto’s zijn van Harry Gielen)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  NKSchaken 25 augustus 2016

  Was Anish Giri toen hij in 2009 het NK won, niet pas 15 jaar oud?

 2. Avatar
  Herman Grooten 25 augustus 2016

  Dat is waar ook! Het lijkt namelijk dat Giri al zolang meeloopt dat je er niet bij stil staat dat hij ook relatief heel jong is.

 3. Avatar
  Johan Hut 25 augustus 2016

  Arlette draaide niet alleen de zetten om, ze keek ook gewoon niet naar het bord, lijkt me. Je ziet toch dat er een stuk aangevallen staat? Een typisch geval van ‘blind’ de theorie uitvoeren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.