Nederlandse teams winnen met 3½-½

Een mooi dagje vandaag voor de Nederlandse schaakteams in de Olympiade. Zowel de heren als de dames sloegen met 3½-½ genadeloos toe. Dat was vooral voor het herenteam een knappe prestatie want het toch bepaald niet zwakke Engeland werd volkomen overklast. Alleen Giri gaf een half puntje af, hetgeen met zwart tegen Michael Adams geen slecht resultaat was.

Bij de dames was het verheugend dat Zhaoqin Peng na twee nederlagen hard terugsloeg. Zij won in no-time van haar tegenstandster Aleksandra Milosevic die het slechts 19 zetten volhield. Dat was het signaal voor de andere dames om Montenegro ook maar kansloos te laten. Bij de dames schreef Anne Haast het enige halfje bij – en daar mocht zij bepaald niet ontevreden over zijn.

 

Kijkje in de zaal

 

De Nederlandse heren

Giri was vandaag snel klaar. Hij neutraliseerde met zwart alle gevaren in de stelling tegen Adams en maakte gebruik van een zetherhaling om remise af te dwingen. Daarna kon hij op de koffie bij Susan Polgar.

De partij van de dag was die op het tweede bord. Daar toog Erwin l’Ami als vanouds ten strijde tegen de toch niet misselijke David Howell. Vanuit de ruilvariant van het Slavisch had hij na de opening een prettig plusje en toen de Brit een pion in de aanbieding deed, nam Erwin dit geschenk dankbaar aan. In principe was er nog niet veel aan de hand voor de zwartspeler, maar die stapelde de ene onnauwkeurigheid op de andere. In reeds kritieke stelling beging hij daarna ook nog een flinke bok. De weerlegging was overigens fraai. Met 37. Ph6+! ging Erwin dwars door de stelling van zijn tegenstander heen, verzamelde het nodige hout en trok daarna op efficiënte wijze de vis op het droge. Een knappe prestatie van l’Ami die zich uitstekend weert op het tweede bord.

L’Ami, Erwin – Howell, David W L

Zwart heeft zojuist met 36…Dxd5?? een enorme misser begaan. Dat wordt door Erwin hardhandig afgestraft met:

 1. Ph6+!

Een prachtig paardoffer dat onmiddellijk de partij in wits voordeel beslist.

37…gxh6

Het alternatief 37…Kf8 faalt op 38. Db4+ met damewinst. En op 37…Kh8 volgt 38. Pxf7+ Dxf7 39. Dxd7 met torenwinst.

 1. Dg4+

Met deze aftrekaanval wint wit materiaal.

38…Kf8 39. Txd5 Wit kon het op zijn beurt ook helemaal fout doen als hij 39. Dxd7?? zou spelen. Dan slaat zwart zijn slag met fraaie 39…Te1+! 40. Kf2 Txd1

39…Txd5 40. Tc7 Td1+ 41. Kf2 Td2+ 42. Kg3 Tee2

Zwart probeert een wanhopige tegenaanval, maar l’Ami is op zijn post.

 1. Dc8+! Le8

43…Kg7 44. Dxb7 Txg2+ 45. Kf4 wint eenvoudig.

 1. Df5

De dame zaait dood en verderf in het zwarte kamp.

44…Txg2+ 45. Kf4 Tg7 46. Dc5+ Kg8 47. Tc8 Kf7 48. Dc4+

En hier zal Howell zo snel mogelijk de zaal verlaten hebben. Wat een verschrikking moet dat geweest zijn om zo te verliezen… Na 48. Dc4+ Kf8 49. Db4+ zou hij de ongedekte toren op d2 verliezen.

1-0

 

Ondertussen ging ook Benjamin Bok een vol punt scoren. Hij kwam goed uit de opening tegen Gawain Jones en toen de gelegenheid zich voordeed, mocht ook hij een paardoffer plegen. Met 29. Pxe7! ging Bok als een mes door de boter. Hij won het stuk terug en nam ondertussen nog twee pionnen mee. Dat werd er uiteindelijk maar één omdat Jones er eentje terug kon winnen. Dat zijn stukken daarmee heel slecht kwamen te staan, buitte Benjamin voorbeeldig uit.

Bok, Benjamin – Jones, Gawain C B

In deze stelling staat wit natuurlijk mooi, maar hoe moet hij verder komen. Benjamin vindt daarop een schitterend antwoord.

 1. Pxe7!

Een fraaie combinatie waarmee wit beslissend materiaal voorkomt.

29…Txe7 30. Dxd6 Pc6

Dit helpt niet maar er hangt domweg teveel bij zwart. 30…Tbe8 31. Lxc5

 1. Dxc5 Dxc5 32. Lxc5 Txe2 33. Td7 b6 34. Ld6 Pe5 35. Te7 Td8 36. Kf1 Txf2+ 37. Kxf2 Txd6 38. Ld5 b5 39. Kg1 b4 40. Te1 Pd3 41. Tf1 f5 42. Ta1 g5 43. Taa7 Tg6 44. Le6

En hier gaf zwart er de brui aan.

1-0

 

Een mooie zege voor hem en daarmee poetst hij het wat schamele resultaat in het onlangs gespeelde NK uit.

 

En wie zat er weer eens een lang en gecompliceerd toreneindspel te spelen: inderdaad Loek van Wely. Het was vandaag Luke tegen Loek, want Luke McShane was de tegenstander. Deze heren hebben er al de nodige robbertjes tegen elkaar opzitten. In elk geval kwam onze Loek goed uit de opening en dat voordeeltje loodste hij naar een eindspel waarin hij alle kansen aan zijn zijde had. Niettemin was het lastig om er iets van te maken, maar gelukkig werd zijn geduld beloond toen McShane zich wat foutjes begon te permitteren. Het gevolg was een verschrikkelijk moeilijk te beoordelen wedloop waarin zwart op de koningsvleugel een gevaarlijke g-pion had en wit op de andere kant van het bord een vrije b-pion kreeg. Ik heb dit eindspel uitvoerig geanalyseerd en vooral voor de fijnproevers valt hier het nodige te genieten. Loek speelt aanvankelijk heel sterk, maar lijkt vervolgens een grote kans te missen. Luke kan remise maken, maar dan moet hij na een schaakje van zwarts toren met de koning naar de rand! Dat is teveel gevraagd voor de mens… Hij speelt een zet die we waarschijnlijk allemaal hadden gedaan.

 McShane, Luke J – Van Wely, Loek

In deze uiterst lastige stelling speelde de zwartspeler

68…Te6?!

Het zou wel eens kunnen dat deze zet alles verpest. Zwart had verder moeten gaan met 68…Te4+! omdat de witte koning geen goed veld heeft. 69. Ka3 [ Het pionneneindspel na 69. Kc5 Te5+ wint voor zwart: 70. Txe5 Kxe5 71. b4 g3 72. b5 g2 73. b6 g1=D+ ook al omdat zwart dame haalt met schaak.] [ 69. Kc3 Te6 70. b4 g3 71. b5 Kf3 72. Kc4 g2 en zwart is veel eerder.] 69…Kf3 [ 69…Te6 70. b4] 70. Txg6 g3 71. h5 g2 72. h6 Te6 [ 72…Th4 73. Tf6+ Ke2 74. Tg6 Kf2 75. Tf6+ Kg1 76. b4 Kh1 77. Tg6 g1=D 78. Txg1+ Kxg1 79. b5 is remise.] 73. Txe6 g1=D (zie analysediagram)

analysediagram

en dan is het waarschijnlijk een vesting maar zwart kan het eindeloos proberen.

 1. Kc4?

Deze zet die we allemaal zouden spelen, verliest direct. Met het volkomen idiote 69. Ka4! had wit remisekansen gekregen. 69…g3 70. b4 Kf3 71. b5 (zie analysediagram)

analysediagram

71…g2 [ De brug met 71…Te4+ levert nu geen winst op. Men zie: 72. b4 Tg4 73. Txg4 Kxg4 74. b6 g2 75. b7 g1=D 76. b8=D en het is remise.] 72. b4 Kf2 73. Ka5 g1=D 74. Txg1 Kxg1 75. b6 en wit kan niet winnen.

69…g3 70. b4 Kf3 71. b5 g2

En nu zien we het verschil: zwart dreigt een brug met … Te4+ gevolgd door … Tg4.

 1. b4
 2. Txg2 Kxg2 73. Kc5 Te5+ 74. Kc6 Te2 75. b6 Txb2 76. b7 Kg3 Enzovoort.

72…Te4+

Dit gaat nu met schaak, waardoor wit niet met voorste b-pion kan rennen.

 1. Kd5 Tg4

En opgegeven. 73…Tg4 74. Txg4 Kxg4 75. b6 g1=D 76. b7 en wit komt een zet te kort: 76…Dg2+ 77. Kd6 Dxb7

0-1

 

Zoals het nu ging kreeg Loek dus op tijd een dame en daarmee stelde hij de schitterende overwinning van 3½-½ op Engeland vast!

 

 

Persoonlijke uitslagen:

Nederland morgen op tafel twee! En ondanks deze fantastische resultaten, ontlopen ze toevallig op dit moment ook nog de belangrijkste toplanden! Want we spelen tegen Wit-Rusland.

Aan de eerste tafels stuiten Oekraïne en China op elkaar, en aan drie zien we de match Servië – Verenigde Staten. Rusland is even uit het zicht verdwenen na een minimale nederlaag tegen Oekraïne. Dat zal wel pijn gedaan hebben…

 

De Nederlandse dames

Na de twee zwartnederlagen was Zhaoqin Peng, die vandaag eindelijk wit kreeg, erop gebrand om eens wat te laten zien. En dat deed ze! Met grote energie vloog ze de tegenstander naar de keel. Die verongelukte eigenlijk vlak na de opening zwichtte al heel snel voor het powerplay van onze eerste bord speelster.

 

Peng, Zhaoqin – Milovic, Aleksandra

 1. d4 e6 2. c4 b6 3. Pc3 Lb7 4. a3 g6 5. e4 Lg7 6. Pf3 Pe7 7. Ld3 d5 8. cxd5 exd5 9. e5 c5 10. O-O O-O 11. Te1 Pbc6 12. Lg5

12…Dd7?

Een fikse onnauwkeurigheid waardoor ze al direct in vrijwel onoverkomelijke problemen komt.

 1. dxc5!

Peng reageert heel adequaat!

13…Dg4 Op 13…bxc5 volgt heel sterk 14. Pa4! en zwart verliest een pion. Op 14…c4 volgt namelijk 15. Lxc4

 1. h3 Dh5?

Dit maakt het er niet beter op. De dame wordt nu simpel ingesloten na wits volgende mooie zet.

 1. Lf1!

Er dreigt g2-g4.

15…Lc8 16. Pxd5

 1. g4 wint ook maar de tekstzet is simpeler.

16…Pxd5 17. Dxd5 Pxe5

Opgeven was ook geen slechte keuze…

 1. Txe5 Lxh3 19. Lf6 1-0

 

Deze kleurverdeling betekende dat de huidige Nederlandse kampioene, Anne Haast, het maar eens met zwart moest proberen. En dat ging haar aanvankelijk redelijk af, totdat er ineens van alles uit de hand liep. Ze moest materiaal inleveren en kreeg ook nog een redelijk gevaarlijk initiatief tegen. Maar Anne zou Anne niet zijn als zij op onnavolgbare wijze het tij zou weten te keren. Met een onverwachte counter stortte zij zich op de witte koning en dwong eeuwig schaak af. Een half puntje, voor de poorten van de hel weggesleept!

 

Anna-Maja was ondertussen in de offermode geraakt. Zij gooide er een stuk tegen een paar pionnen tegenaan en leek op weg naar een soepele overwinning. Maar bij de afwerking stokte de machine enigszins. Het leek erop alsof beide speelsters in een even verraderlijk als ondoorzichtig moeras hun weg moesten zien te vinden. Dat ging met horten en stoten, maar gelukkig voor Oranje ging de zwartspeelster er ineens onderdoor. Zij miste een kans op gelijkspel en werd toen alsnog uitgeteld.

 

Hiermee stond de overwinning dus al vast. En Maaike Keetman maakte er helemaal een feest van door een keurige positionele partij af te leveren. Zij veroverde een pionnetje en slaagde er vervolgens in om deze pluspion in een eindspel van loper tegen paard op voorbeeldige wijze te verzilveren. Aan het eind moest zij nog wel even een gemene pattruc ontwijken, maar ze bleef scherp en haalde het punt mooi binnen.

 

Persoonlijke uitslagen:

 

Nu de nederlaag van gisteren is weggespoeld, mogen de dames weer omhoog kijken.

Morgen wacht hen aan tafel negen het verrassend sterk spelende Iran.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.