Heren ten onder tegen Letland, dames verslaan Georgië!

Waar de heren vandaag in de Olympiade te Baku op onverklaarbare wijze roemloos ten onder gingen tegen Letland, kon de Nederlandse vlag gehesen worden voor onze dames. Zij versloegen het loeisterke Georgië, allemaal dames met een forse rating achter hun naam. Dat papier geduldig was, bleek ook vandaag. Zhaoqin Peng, Anne Haast en Anna-Maja hielden hun partijen remise. Tea Lanchava werd de heldin van dag door de sterke Bela Khotenashvili (2463) te kloppen. Daarmee doet zij haar geboorteland flink pijn.

 

 

De Nederlandse heren

Na de nederlaag van gisteren zaten de heren nog altijd aan een hoge tafel, nummer twee om precies te zijn, te spelen tegen runner-up Letland. Ze konden vanaf deze borden met een schuin oog zien dat hun overmeesteraars van gisteren, India, met 3 ½ – ½ ten onder ging tegen de Verenigde Staten. En aan de derde tafel was het Rusland dat met dezelfde cijfers Tsjechië terugwees. Dat betekent morgen dat er de kraker Rusland-Verenigde Staten wordt gespeeld.

De partij Shirov-Giri bleek al eerder gespeeld te zijn…

Op voorhand zou je denken dat Nederland in de huidige vorm een tegenstander als Letland wel even zou oprollen. De enige topspeler, Alexei Shirov, is over zijn top heen. Maar Giri kon met zwart weinig anders als ingaan op een zetherhaling die vrijwel geforceerd uit de gespeelde variant tevoorschijn komt. Alles was al eerder gespeeld in een partij Gangula-Vachier-Lagrave. Op het derde bord had Arthurs Neiksans zijn tegenstander Robin van Kampen snel uit de theorie gehaald, maar die was niet onder de indruk. Hij verdedigde zich zeer geschikt en behaalde een comfortabele remise. Twee zwartpartijen die in remise eindigen, dat lijkt een uitstekende basis voor de witspelers Loek van Wely en Benjamin Bok om op zoek te gaan naar de winst.

Maar daar keken onze landgenoten lelijk op hun neus. Beide zwartspelers, respectievelijk Igor Kovalenko en Nikita Meskovs weerden zich als leeuwen. Al spoedig werd duidelijk dat onze landgenoten wat al te voortvarend uit de startblokken waren geschoten. Loek van Wely voelde zich vlak na de opening min of meer gedwongen een kwaliteit te offer, maar hoewel hij daar compensatie voor kreeg, slaagde hij er niet in om zijn stukken goed te laten samenwerken. Sterker nog: door uitgekiend spel van zijn tegenstander werd hij helemaal zoek gespeeld en moest hij vlak na de tijdcontrole zijn koning omleggen.

Bij Benjamin Bok ging het aanvankelijk nog wel maar omdat hij iets te drastisch bleef zoeken naar winstmogelijkheden, kreeg hij het deksel op zijn neus. En dat terwijl Benjamin zo goed bezig was in dit toernooi.

 

Zo kwam er een pijnlijke 1-3 nederlaag op het scorebord en zakken we naar de negende tafel af. Ondanks de twee opeenvolgende nederlagen staan we nog altijd helemaal niet slecht in de rangschikking en kunnen een paar overwinningen ons weer op de belangrijkste tafels brengen. Pas in ronde 11 worden de prijzen verdeeld, zullen we maar zeggen…

 

 

 

Persoonlijke uitslagen:

De heren mogen morgen proberen om ten koste van Cuba weer terug te komen in de bovenste regionen.

 

 

De Nederlandse dames

Na de zege van gisteren, diende zich een loodzware tegenstander aan: Georgië. Het team dat tegen Nederland aantrad, bestond uit GM Nana Dzagnidze (2522), IM Lela Javakhishvili (2486), GM Bela Khotenashvili (2463) en IM Salome Melia (2419). Ga er maar aan staan! Maar onze dames deden het fantastisch. Peng hield met wit de sterke Dzagnidze in iets mindere stelling keurig in bedwang. Het duurde lang, maar Peng gaf geen krimp en dwong een puntendeling af.

Datzelfde resultaat had heel wat meer voeten in aarde voor Anne Haast. Haar tegenstander trok snel ten strijde met h2-h4-h5 om de zwarte koningsstelling te verzwakken. Dat bezorgde onze Nederlandse kampioene de nodige hoofdbrekens. Maar ze kon toch niet voorkomen dat wit zich met Pxh7! fors door haar stelling heen ging. Het leverde wit niet alleen materiaalwinst op, maar ook nog een winnende aanval. Toch bleek Anne ook nu weer aalglad. Ze slaagde erin om de tegenstander problemen voor te schotelen waar ze niet op gerekend had. Dat leidde ertoe dat de toch niet misselijk Javakhishvili de draad helemaal kwijtraakte. Toen zich een tactische grap voordeed, was Anne op haar post! En zie, ineens was het zwart die voor de winst ging. Maar zover liet de witspeelster het niet komen. Ze wikkelde af naar een toreneindspel dat potremise stond.

Tea Lanchava (chessqueens.nl)

Hiermee wordt Anne zo langzamerhand de remisekoningin van het Olympiadeteam. Of ze nu goed of slecht staat, of tegen een lagere of een hogere ratinghouder speelt, het wordt steeds remise. Anne staat er juist om bekend dat ze bijna nooit remises speelt en deze gang van zaken leidde in een vroeg stadium al tot enige hilariteit op de site van haar vereniging, De Stukkenjagers in Tilburg. Daar valt de kop ‘(K)annie winnie op Olympiade’ te lezen… Maar als ze zo doorgaat, blijft ze belangrijke punten voor Oranje pakken.

Het halfje van Anna-Maja was ook meer dan verdiend. Vanuit de Franse opening, wist Anna-Maja precies wat de plannen waren en neutraliseerde zij op knappe wijze alle mogelijke problemen. In het late middenspel leek zij zelfs even de overhand te krijgen, maar de partij gleed toch af naar remise.

Bleef over de partij van Tea Lanchava. Die haalde al op zet één de tegenstander uit haar voorbereiding door 1. c4 te spelen. Dat was een uitstekende keuze, want de stelling die daarna ontstond lag haar wel. Haar tegenstander raakte een kostbare pion kwijt en die was wel besteed aan Tea. Met een paar rake klappen maakte zij korte metten met het tegenspel en verzilverde op grootse wijze haar materiële voorsprong. De schitterende 2½-½-overwinning leverde Nederland zowaar de (gedeelde) eerste plaats op. Het kan verkeren…

 

 

Persoonlijke uitslagen:

Morgen op tafel twee tegen Polen, ook bepaald geen zwakke tegenstander!

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

 1. Avatar
  Aard 10 september 2016

  Shirov is bepaald niet de enige topspeler van Letland, want Kovalenko stond op het podium bij het laatste EK.

  Wel grappig dat ik er onlangs wel in slaagde om Kovalenko met wit op remise te houden, hoewel mijn rating zo’n slordige 1000 punten lager ligt dan die van Loek…

  Maar ja, dat was een correspondentiepartij.

 2. Avatar
  Wim van Tuyl 17 september 2016

  Erg bedankt voor de fraaie verslaggeving van de Olympiade, Herman!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.