Een paar elegante zetten en missers…

In Hoogeveen is zaterdag het traditionele Hoogeveen Schaaktoernooi begonnen. Toernooidirecteur Loek van Wely en zijn team heeft weer een aardig deelnemersveld bijeen weten te sprokkelen. Het toernooi ontbeert een grote sponsor, maar dankzij  genereuze giften van McDonalds Hoogeveen is het gat gedicht. Daarnaast, zo wordt gemeld, is er een ‘Corps 32’ opgericht. De bedoeling is dat 32 ‘vrienden van het toernooi’ ervoor zorgen dat het toernooi nog jaren kan bestaan. Inmiddels zijn er al liefst 23 ‘vrienden’ gevonden.

 

De twee matches hebben een interessante bezetting. Wereldkampioene Yifan Hou uit China treedt aan tegen de voormalige vice-wereldkampioen Nigel Short uit Engeland. En de kersverse Nederlandse jeugdkampioen Jorden van Foreest mag zijn krachten meten met een voormalige wereldtopper, Ivan Sokolov, oud-co-kampioen van Nederland.

De eerste match is wat pikant omdat Short zich een tijd geleden in het vooraanstaande blad New in Chess magazine zich uiterst laatdunkend uitliet over het vrouwenschaak. Hij werd zo’n beetje de nieuwe Donner, want hij kreeg veel hoon over zich uitgestort over zijn column. Uiteraard confronteerde Van Wely Hou met de uitspraken van Short. Maar zij hield zich op de vlakte; zij beweerde het artikel zelfs niet gelezen te hebben…

Gelukkig viel er genoeg te lachen (zie de volgende foto van Lennart Ootes).

In het Open toernooi zien we een ‘invasie van schakers uit India, waaronder zes grootmeesters. Een mooie kans voor het aanstormend talent én de gevestigde orde om de krachten hiermee te meten.

De matches

In de eerste partij kwam Ivan Sokolov al meteen tot winst. Hij kwam met voordeel uit de opening maar Van Foreest wist dat bijna te neutraliseren. Maar omstreeks de dertigste zet loerde de witspeler op de wat verzwakte zwarte koningsstelling. En plotseling kreeg hij nog succes ook, toen Jorden mistastte. Ivan was er als de kippen bij om plotseling al zijn stukken in de aanval te werpen en met een paar mooie wendingen maakte hij het af.

In de partij tussen Nigel Short en Yifan Hou slaagde de Brit erin om een prettig positioneel plusje te verwerven. Hij had een mooie pionnenformatie, terwijl bij zwart een geïsoleerde c-pion op c7 was vastgelegd. Maar omdat Nigel niet kon voorkomen dat er veel stukken werden geruild, bleek zijn voordeel toch iets te mager. In een eindspel van ieder een toren en een paard, gaf hij op een gegeven moment maar remise, terwijl hij nog steeds in het voordeel was.

Hieronder de analyses van GM Dimitri Reinderman

Short – Hou  (eerste matchpartij)

Sokolov – Van Foreest (eerste matchpartij)

 

Open toernooi

In het Open toernooi deden de meeste favorieten van er van hen verwacht werd, maar toch morsten enkelen hier en daar halve en hele punten. Zo moest voormalig topspeler Oleg Romanishin een halfje toestaan aan de veel lager gerate Peter Mijnheer. En Jaap Vogel bereikte een remise tegen een Italiaanse IM met veel hogere rating. Vogel moest nog wel het eindspel van loper tegen toren een tijdlang verdedigen.

In de tweede ronde slaagde de nummer twee van de ranglijst,  Chanda Sandipan er niet in om de Nederlandse IM Fred Slingerland te verslaan. Het werd remise. Ook GM Sipke Ernst mocht uiteindelijk blij zijn met een halfje tegen de Duitser Valentin Buckels.

Helemaal bont maakte GM Das Debashis het tegen de Nederlandse jeugdspeler Liam Vrolijk. In een iets mindere stelling die vermoedelijk in remise zou moeten eindigen, liet hij vrijwillig zijn toren insluiten. Vrolijk nam het geschenk dankbaar aan!

 

De stand aan kop na 2 ronden: (klik op tabel voor volledige stand)

 

 

Partijmateriaal Open toernooi

Uit het partijmateriaal van de eerste en tweede ronde heb ik een kleine selectie gemaakt van elegante zetten en een paar missers.

 

 

Keetman, Maaike – Lalith, Babu

Wit staat al verloren, maar zwart maakt het elegant uit.

23…Dxf2+! Na 23…Dxf2+! 24. Kxf2 Txd2+ 25. Ke1 Txd1+ blijft zwart een stuk voor.

0-1

 

Vogel, Jaap – Bellia, Fabrizio

Wit staat al tijden een pion achter maar hij heeft uitstekend verdedigd en bekoont zijn spel met een afwikkeling die leidt tot een theoretische remisestelling.

 1. Txf5+ Kxf5 70. Lxe4+

Hier hadden de handen geschud kunnen worden, maar de Italiaanse IM denkt zijn tegenstander nog te kunnen verschalken. Niet wetende dat Vogel in de jaren ’70 en ’80 een bijzonder sterk speler was die bijvoorbeeld meermalen deelnam aan het NK. Maar het is uiteraard zijn goed recht om dit nog een tijdje te proberen.

70…Kf4 71. Ld5 Ta4+ 72. Kc3

Vogel weet wat hij doet. De witte koning moet naar de hoek, die niet van de kleur van de loper is. De tegenstander kan dan volstrekt geen vorderingen maken.

72…Ke3 73. Le6 Ta6 74. Ld5 Ta7 75. Le6 Tc7+ 76. Kb2 Kd2 77. Kb3 Kd3 78. Lf5+ Kd4 79. Le6 Tc3+ 80. Kb4 Tc6 81. Lf7 Tc7 82. Le6 Te7 83. Lg4 Tb7+ 84. Ka3 Kc3 85. Ka2 Tb2+ 86. Ka1!

De hoek is meestal de veilige plek voor de loperpartij. Hier zou 86. Ka3?? geforceerd verliezen: 86…Tg2 87. Lf3 Tg3 en waar de loper ook naar toe gaat, hij gaat altijd verloren op straffe van een matbeeld.

86…Tb5 87. Lf3 Ta5+ 88. Kb1 Ta6 89. Lg4 Tb6+ 90. Ka2 Tb2+ 91. Ka1 Tg2 92. Lf3 Td2 93. Lg4 Td4 94. Lf5 Ta4+ 95. Kb1 Tf4 96. Le6 Tf6 97. Ld5 Tb6+ 98. Ka2 Tb2+ 99. Ka1 Kc2 100. Le4+ Kc1 101. Lf5 Tb6 102. Ka2 Kd2 103. Le4 Kc3 104. Lf5 Tf6 105. Le4 Te6 106. Lf5 Te2+ 107. Kb1 Tb2+ 108. Ka1 Kb3 109. Le6+ Ka3 110. Lf5 Tb5 111. Lg6 Tg5 112. Lc2 Tc5 113. Lg6 Tc6 114. Le4 Te6 115. Lf5 Tf6 116. Lc2 Tf2 117. Le4 Ta2+ 118. Kb1 Tb2+ 119. Ka1 Kb3 120. Ld5+

En eindelijk remise.

1/2-1/2

 

Gupta, Abhijeet – Kerigan, Demre

In dit stelling met louter zware stukken staat de grootmeester op winst. Zwart wordt nu vakkundig opgerold:

 1. Tc1 Db5 29. Tc7

De zevende rij is bereikt en h7 kan niet meer gedekt worden. De zwartspeler laat het zich nog even bewijzen.

29…Txf3 30. Thxh7+ Kg8

 1. Th8+!
 2. Th8+! Alles won zo’n beetje voor wit, maar dit is een mooi slot. 31…Kxh8 32. Dh6+ [ Hier zou 32. Dh2+?? alles verpesten voor wit 32…Dh5] 32…Kg8 33. Dg7#

1-0

 

Een zeer fraaie zet is te zien in het volgende diagram.

 

Van Osch, Mees – Werle, Jan

In een partij die de hele tijd ongeveer gelijk op ging, heeft de witspeler zich vergrepen aan een zwarte pion op a5. Daarbij heeft hij zijn eigen koning in de steek gelaten. Maar desondanks lijkt er weinig aan de hand. De lange diagonaal is onder controle door zijn loper op b7, de ingangsvelden c1 en e1 zijn ook allebei gedekt door witte stukken (Tc7 en Da5) zodat de zwarte dame ook niet kan ingrijpen. Kortom: er lijkt weinig aan de hand. Toch luistert dit alles zo nauw dat het bijna de voorbode is voor een verrassing. En Werle vindt die verrassing!

35…Lc6+!!

Een geweldige zet! In de wereld van de schaakstudiecomponisten wordt dit een Novotny genoemd. De meeste schakers kennen het motief als een ‘onderbreek’. Door het offer wordt de werking van een van de beide witte stukken op de zevende rij (Lb7 en Tc7) verstoord.

 1. Txc6

En nu valt f3 in handen van zwart: Na 36. Lxc6 is veld c1 beschikbaar voor de dame. Zwart maakt het dan af met 36…Dc1+ 37. Kg2 Te2#

36…Df3+ 37. Kg1

Nu kan … Te1+ nog steeds niet, maar omdat de dame via f3 op de witte velden de onderste rij kan benaderen, is zwarts aanval beslissend.

37…Dd1+ 38. Kf2 Te2#

Een fraai geheel!

0-1

 

Debashis, Das – Vrolijk, Liam

De stelling zou normaal gesproken in remise moeten eindigen maar de witspeler laat hier wel een grote blunder uit zijn vingers komen.

 1. Tb5??

Daar wist Liam Vrolijk wel raad mee:

50…Lb4!

De toren op b5 is plotseling ingesloten en kan door … Ke6-d6-c6 opgepeuzeld worden. Het wrange voor wit is dat hij geen Kf3-e4 heeft vanwege de paardvork op c3.

0-1

 

(De foto is van Lennart Ootes)

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

 1. Avatar
  Hendrikom oktober 17, 2016

  Ik zou Jorden van Foreest niet een kersverse Nederlandse jeugdkampioen noemen. Hij is Nederlands kampioen, jeugdig, dat wel!

 2. Avatar
  Herman Grooten oktober 17, 2016

  Ach, het ligt nog vers in ons geheugen dat we zo’n jeugdige Kampioen hebben :).

  Inmiddels zijn ook de partijen uit de matches door Dimitri Reinderman geanalyseerd!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.