Hotze Tette Hofstra regeert in Oliebollentoernooi BSV Bennekom

(door Rini Kreeft)

BENNEKOM –Hotze Tette Hofstra, de beste schaker van de organiserende schaakclub BSV Bennekom, heeft het Oudejaarstoernooi of te wel Oliebollentoernooi 2016 op zijn naam geschreven. Hofstra regeerde met ijzeren hand en sloeg zijn slag in de laatste ronde door IM Sander van Eijck te kloppen. Die werd wel tweede Er kwamen uiteindelijk 68 schakers naar Bennekom.

Het werd dus toch weer knap de avond van Hotze Tette Hofstra  (rechts op de foto) in denksportcentrum De Commanderij. En niet dus van internationaal meester en speler van SV Wageningen Sander van Eijk. Die won eerder wel in 2014, maar kwam vorig jaar achter winnaar Dick de Graaf en nummer twee Stefan Bekker niet verder dan de derde plek. Terwijl Hofstra toen met slechts een halfje laatste werd.

Felicitaties Revanche dus voor kopman Hofstra van BSV Bennekom, die dan ook best trots rond liep en glunderend zijn prijs in ontvangst nam. Uiteraard hoorden daar de felicitaties van wedstrijdleider Rinus van der Molen bij. En die had vooraf met preses Noël Bovens nog een aardig klusje geklaard. Want, er kwamen schakers binnen die zich niet tevoren hadden aangemeld. En dus moest de hele indeling over worden gedaan.

Het ‘’incidentje’’ drukte absoluut de pret niet. Want, het schakersvolk dat uit alle windstreken naar het denksportcentrum was gekomen, kwam vooral voor de gezelligheid. En daar werkte de verse door Netty Koolen gebakken oliebollen echt wel aan mee. Het ‘’effe wachten’’ op de start leverde dan ook geen enkel boos gezicht op. Bovendien, er kon al worden geschaakt, want alle ingrediënten stonden op tafel. En daar gaat het toch vooral om. Schaken! En zeker ook om elkaar op de valreep van het jaar nog even te ontmoeten.

Sponsors Niet vreemd dat de loftrompet van menige deelnemer na afloop en naderhand ook nog via de moderne communicatiemiddelen richting organisatie ruimschoots werd opgestoken. En terecht, want er zit best veel werk in het perfect laten draaien van zo’n toernooi. Mooi ook dat daar dan weer sponsors aan meewerken. Zoals Kreeft Consultancy als sponsor van de oliebollen en Autobedrijf  Braber aan de Dwarsweg in Ede als sponsor voor de goed gevulde prijzentafel.

Dan het schaken. Hofstra had er duidelijk zin in. Dat merkte meteen Jef Verwoert, die net een toernooi Groningen achter de rug had. Hofstra haalde zonder dralen het punt binnen. Ook Shahroez Shahrizadeh werd op het schaakbord een kopje kleiner gemaakt. Alle verwachtingen waren vervolgens gericht op Martijn Pauw. Echter kon hij dit keer niet bolwerken tegen de plaatselijke kampioen. En dat gold ook voor John Riksen, hoe die ook zijn best deed.

Klapper En toen kwam de klapper Van Eijk contra Hofstra. De laatste had 4 uit 4 en aan remise genoeg. Van Eijk moest tot dit moment één remise moeten toe staan aan Jef Verwoert en moest dus winnen om de titel Oliebol 2016 op zijn naam te krijgen. En dat winnen wilde maar niet lukken. Hofstra liet zich nergens verrassen. En de klok, met een kwartier bedenktijd,  tikte ondertussen door. Ook voor Van Eijk en die kreeg daar een beetje de deksel op de neus. Hij verloor op tijd en werd tweede. De lol was er niet minder om.

Ook al door het gezelschap met regionale toppers, werd op andere borden ook flink gestreden. Jef Verwoert eiste tenslotte de derde plaats op. Hij kwam op vijftig procent uit. Shahrizadeh scoorde tegenvallend 1,5 punten, evenveel als John Riksen. Zij werden vierde en vijfde. Deels door pech eindigde Martijn Pauw slechts als zesde. Hij haalde één punt. Tegen Van Eijk ging het in de opening fout en tegen Verwoert verloor hij op tijd.

Winnaars De winnaars in de overige groepen zijn: Jan Dirk Vriend, Arjan Tissink, Jan-Matthijs van Leeuwen, Chris van Oosterwijk, Anne Postma, Hans van de Weteringh, Matthijs van Dodewaard, Koen van Keulen, Piet van Dijk, Harry Vos, Reynier Vos.

(foto Rinus van der Molen)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.