Giri breekt de ban


Na twee keer achter elkaar net niet gewonnen te hebben, is het hem vandaag dan eindelijk wel gelukt: Anish Giri is op plus één gekomen! Een kleine combinatie leverde hem tegen de Rus Nepomniachtchi een pion op, en dit keer bleef Giri het tot het eind goed spelen. Van Wely kon ook tevreden zijn, want hij wist tegen Andreikin een toreneindspel dat op een gegeven moment verloren was remise te houden, al had hij eerder in de partij kunnen winnen. In de challengersgroep waren er gemengde resultaten: Bok won, L’Ami remise, Van Foreest verloor.

 

Masters

Een loper die geofferd wordt op de koningsstelling van de tegenstander is vaak spectaculair. Hier is een uitzondering:

17.Lxh6 is een simpele pionwinst gebaseerd op een dubbele aanval dame. Zwart sloeg de loper maar en er ontstond een eindspel met torens en witveldige lopers waarin beide spelers zwakke pionnen hadden. Giri gaf zijn tegenstander gelegenheid de pion terug te winnen, maar zou dan wel een sterke vrijpion krijgen op d6. Nepo zag allerlei eindspelen die ongunstig voor hem waren, maar in zijn streven die te vermijden verloor hij uiteindelijk gewoon een stuk en zo was de partij al na 33 zetten afgelopen. Zo is Giri opgeschoven naar de vierde plek, achter Carlsen, Eljanov (plus twee) en So (plus drie).

Van Wely-Andreikin was een partij met wisselende kansen. Een damegambiet werd door zwart agressief behandeld met h6 en g5. Dat was wel ok, maar 14…h5 ging te ver, zoals Van Wely in eerste instantie goed aantoonde door met zijn f-pion op te stomen. Een veldje te ver helaas, in plaats van 17.f6? was 17.Da4+! zo goed als winnend geweest. In de partij won wit wel even een pion, maar die raakte hij spoedig weer kwijt en in het toreneindspel dat ontstond zou wit nog een pion gaan verliezen. Na onnauwkeurigheden aan beide kanten kwam er een toreneindspel van twee tegen één op het bord. Dat was remise, na een fout van wit niet meer, maar dat 49…Kf3 wint is bepaald niet makkelijk te vinden. Dat lukte de Rus dan ook niet.

Challengers

Benjamin Bok had de laatste drie partijen verloren (en er had bepaald meer in gezeten) maar vandaag kon hij zich tegen Guramishvili (teamgenoot bij En Passant) flink uitleven. Na de opening leek er op zich niet veel aan de hand, het was alleen de vraag hoe wit haar ontwikkeling moest voltooien. Ze koos daarop niet het goede antwoord: 13.c4 was al onhandig, 14.b3 gewoon slecht en na 15…Pg4! had zwart al meteen een heel sterke aanval door de zwaktes van h2 en vooral f2. Dat laatste veld deed haar ook de das om. Terwijl offers vanaf veld g4 al in de lucht hingen kwam het onheil uiteindelijk vanaf een andere kant: zwart zette een paard op d3, een loper op c5, een dame op b6 en toen was een dodelijke inslag op f2 niet meer te voorkomen. 0-1 in 22 zetten, dat zal Benji nodig gehad hebben.

Miss tactics in de problemen, foto door Alina l’Ami

Lu tegen Van Foreest werd door een blunder beslist. De opening was origineel (7.Le2, 10.Lf3, 11.Lg2 bijvoorbeeld) maar even later stond zwart ok. Jorden moet echter zijn stelling overschat hebben. 17….Pd7 had tot zwart voordeel kunnen leiden als wit niet goed zou reageren, maar dat deed hij wel, en hoe: 18.Lxg7! was nog sterker dan het loperoffer van Giri. Zwart koos ervoor het stuk meteen terug te geven, maar verloor ook nog een pion en toen was de partij zonder grote fouten van wit eigenlijk niet meer te redden. Die maakte hij niet.

Tot slot promovendus Dobrov tegen Erwin l’Ami. Wit maakte van een Stauntongambiet een echt gambiet door met het pionoffer 9.d6 zwart een dubbelpion te bezorgen. Optisch zag het er goed uit, en op zet 24 was de zwarte koningsvleugel nog steeds niet ontwikkeld. Een paar zetten later wel en toen stond zwart nog steeds een pion voor, al had wit wel genoeg compensatie. Die won de pion ook terug en het toreneindspel dat daarna ontstond was gelijk, al probeerde zwart het nog wel een tijdje, want je weet nooit. Wit gaf geen krimp en op zet 54 werd tot remise besloten.

Erwin l’Ami blijft daarmee beste Nederlander met 3 uit 6, Ragger en Jones staan met 4,5 punten bovenaan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.