Iturrizaga blijft Bok en Van Foreest op WP voor in Vlissingen

Na een relatief mislukt toernooi in Dieren heeft Eduardo Iturrizaga in Vlissingen wel toegeslagen door het HZ University of Applied Sciences schaaktoernooi te winnen. Hij eindigde net als Jorden van Foreest en Benjamin Bok op 7.5 punten maar op weerstandpunten ging de titel naar de grootmeester uit Venezuela. Een IM-norm was er voor de Duitser Bernhard Stillger.

In het vorige verslag kon u lezen dat Iturrizaga na zes ronden de voornaamste kandidaat voor de toernooioverwinning leek, maar remises tegen Landa en Ikonnikov gaven andere spelers de kans om hem te achterhalen en na acht ronden stonden er maar liefst negen spelers op de gedeelde eerste plaats. Het werd dus een zeer spannende laatste ronde. Landa en Ikonnikov mochten tegen elkaar en speelden remise, hetzelfde resultaat haalde Roeland Pruijssers in een downfloat tegen Hausrath. Op drie andere topborden kwam echter wel een beslissing en ter verhoging van de spanning werden alle drie de partijen in het eindspel beslist! Twee daarvan waren in partijen tussen Nederlandse (sub)toppers. De Groningse strijd tussen Jorden van Foreest en Sipke Ernst was in het NK nog in het voordeel van de laatste beslecht, maar in Vlissingen nam de Nederlands kampioen van 2016 revanche.

Benjamin Bok deed (als ik het goed gezien heb) voor het eerst sinds 2012 weer aan een Nederlands zomertoernooi mee. Hij mocht tegen een andere Van Foreest in de laatste ronde en had het relatief makkelijk: na een lichtzinnige negende zet van zwart kreeg wit groot voordeel en won hij even later een pion. Dat voordeel wist Bok ondanks de ongelijke lopers tot winst te volbrengen, al gaf hij zwart op ÊÊn moment wel de kans op remise te maken….

Eduardo Iturrizaga mocht ten slotte in de laatste ronde tegen een jochie van twaalf jaar en twee dagen, met wit nog wel. Geen wonder dat hij won! Wel duurde het 70 zetten, maar wit stond de hele partij goed tot gewonnen en de uitslag was dus geen verrassing. Het jochie eindigde door de nederlaag slechts negende, maar ik heb zo het vermoeden dat hij over een maand of vijf weer in Nederland te bewonderen is… zie ook en.chessbase.com/post/indian-prodigy-praggnanandhaa-s-dutch-domination !

 

9 Comments

 1. Avatar
  Hendrikom augustus 14, 2017

  Er was 1 titelnorm, een IM-norm voor de Duitser Bernhard Stillger.

 2. Avatar
  Hendrikom augustus 14, 2017

  Het jochie van 12 jaar en 2 dagen moest overigens in de slotronde remise maken voor een grootmeesternorm, maar dat ging niet op. Hij heeft nog even de tijd voor drie normen om recordhouder te worden. Die ambitie had hij naar ik begreep wel uitgesproken! Ook dat hij een rating van 2900 wil behalen 🙂

  • Avatar
   Jaap Amesz augustus 14, 2017

   Prag kwam met een entourage van 7 man die hem direct opving na de pot door hem te omzwermen en van alles toe te fluisteren. Dat was curieus om te zien. Om verblijf en vluchten voor die club te financieren moet er wel een sponsor achter zitten.

   • Avatar
    Dimitri Reinderman augustus 14, 2017

    Toen ik lang geleden in India een toernooi speelde was er veel aandacht voor het schaken in de kranten (nog steeds denk ik, online in ieder geval wel). Veel spelers hadden een groot bedrijf sponsor en die werd ook in de verslagen genoemd (“xxxx of Indian Railways…).

    • Avatar
     Hendrikom augustus 14, 2017

     Dat was bij mij ook het geval, in 1993. Zelfs een interview met een grote landelijke krant, waarbij ik een beetje baal dat ik dat niet meegenomen heb 🙂 … Tijdens het tweede Bataviatoernooi legde mijn Indische tegenstander (Singh bevatte zijn naam, rating ongeveer 2320 destijds) mij het systeem uit: Vanaf 2400 en/of IM was het vrijstelling van werk en beschikbaarstelling van woning en vergoeding van kosten. Hijzelf viel in de categorie (>2300) beschikbaarstelling van woning en ‘makkelijk vrij nemen om waar dan ook te schaken met behoud van loon en vergoeding van kosten’. Dat moest hij dan wel allemaal nog tevoren afstemmen. Inderdaad stond hij op de loonlijst van Indian Railways. Deze man stond in Batavia dan ook regelmatig rondjes uit te delen 🙂

     • Avatar
      Kees Schrijvers augustus 14, 2017

      Ik heb een tijdje twee jeugdspelers op de loonlijst gehad waardoor zij op zaterdag konden schaken i.p.v. werken bij AH of een ander bedrijf. Dat zouden meer bedrijven moeten doen…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.