Schaakrubriek Volkskrant gered


De schaakrubriek van de Volkskrant blijft toch behouden. De denksportpagina wordt per 1 maart opgeheven, de dam- en de bridgerubriek verdwijnen, maar de rubriek van Gert Ligterink verhuist naar de sportpagina. Dat grote nieuws werd in de krant van vandaag bekendgemaakt.

Gert Ligterink schrijft de rubriek al heel lang.

Hoofdredacteur Philippe Remarque legt eerst uit hoe de redactie aanvankelijk tot de beslissing kwam. “Wij zijn tot deze beslissing gekomen omdat er volgens onderzoek van enkele jaren geleden heel weinig mensen gebruik van maken. We hebben een brede krant met voor elk wat wils, maar als de belangstelling te particulier is, geven we voorrang aan zaken met een breder publiek. De krant verandert voortdurend, en soms moeten bestaande dingen plaatsmaken voor nieuwe.”

Vervolgens legt hij uit waarom in tweede instantie voor schaken een uitzondering wordt gemaakt. “Schaken interesseert meer mensen. Voor hen heb ik goed nieuws: de schaakcolumn van Gert Ligterink krijgt wat ze in de economie een doorstart noemen, op de sportpagina’s.”

Van Ton Sijbrands en Kees Tammens (bridge) neemt hij afscheid. “Ze hebben het geweldig gedaan, en lang ook. Mijn dank aan hen is groot.” Dat is inderdaad wel het minste wat de hoofdredacteur erover kan zeggen, de Volkskrant was voor de denksportpagina gezegend met drie giganten. Van hen overleeft alleen Ligterink. Voor zolang als het duurt.

Opmerkelijk is, dat zo’n drie jaar geleden de denksportpagina ook al dreigde te verdwijnen en dat er toen vooral een lezersactie werd gehouden door dammers. Het is natuurlijk niet bekend hoe veel lezers er nu geprotesteerd hebben, maar twee weken geleden riepen wij in dit artikel op tot een actie van schakers.

Succes heeft vele vaders, luidt een gezegde, en laten we maar niet zeggen dat het behoud van de rubriek aan Schaaksite te danken is. Laten we zeggen dat wij onze lezers op de hoogte houden en dat we misschien ons steentje hebben bijgedragen. “In kringen van denksportliefhebbers is het al doorgedrongen, dus we krijgen er de nodige mails en brieven over”, schrijft de hoofdredacteur ook. Schaaksite bracht het nieuws eerder dan de Volkskrant zelf.

2 Reacties

  1. Avatar
    Eric 27 januari 2018

    Goed nieuws! Schaken weer terug bij de andere sporten. Ik moet eens opzoeken wat Donner daar ook al weer allemaal over heeft geschreven. Een mooie kans voor Ligterink om zich literair te onderscheiden van deze andere sporten. Hopelijk krijgt hij veel ruimte en scherpt hij zijn pen een beetje. Partijen en diagrammen zijn minder belangrijk.

  2. Avatar
    Joris van Vuure 28 januari 2018

    Opmerkelijk dat de bridgerubriek het niet gehaald heeft en de schaakrubriek wel. Al blijft het natuurlijk de vraag voor hoe lang.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.