Grote schakers naar IJsselmeervogels

Jan Timman, John van der Wiel, Hans Ree en Hans Böhm; zij behoren tot de grote Nederlandse schakers van de jaren zeventig en tachtig. Op zaterdag 7 juli zijn zij actief in het stadion van de voetbalclub IJsselmeervogels, die in diezelfde jaren zeventig (om precies te zijn in 1975) Nederlands Sportploeg van het Jaar was.

Hans Ree vorig jaar bij een publieksevenement in Hilversum. Foto: HSG.

Prominent aanwezig zijn ook twee sterke schaakcomputers en dat staan lijnrecht tegenover hoe we het schaken in de jaren zeventig beleefden. Een botsing van tijdperken dus. Waar gaat dit over? Over een uniek evenement, het FishPartners Schaaktoernooi in Bunschoten-Spakenburg.

Er wordt een rapidtoernooi gespeeld, waaraan twee sterke computers meedoen: Pewatronic Grandmaster met een geschatte rating van 3200 en Tasc R30 met een geschatte rating van 2380. De computers delen niet in de prijzen, maar kunnen de eindstand natuurlijk wel beïnvloeden. Het speeltempo is 25 minuten per ‘persoon’ per partij. De computers worden ingesteld op 5 minuten, maar de bediener ervan krijgt wel gewoon 25 minuten. Dat heeft hij ook wel nodig, want hij bedient beide computers tegelijk.

Verdere details staan op de website van En Passant. Erg fijn is dat deelnemers voor hun inschrijfgeld van € 10,- koffie, patat, kibbeling en haring krijgen zolang de voorraad strekt.

Het prijzengeld is riant, met een hoofdprijs van € 800,- en daaronder nog meer aantrekkelijke prijzen. De ‘oude helden’ komen op speciale uitnodiging van hoofdsponsor Peter Frans Koelewijn, die hun graag wat extra condities gaf omdat hij in de jaren zeventig en tachtig van hen genoten heeft. Koelewijn is een modale clubschaker van En Passant en directeur van een groot internationaal bedrijf in de visverwerking en -handel, de grootste branche van Bunschoten-Spakenburg. Hij is trouwens ook eigenaar en bediener van de twee computers. Koelewijn is ‘gek van computerschaak’, zei hij tegen de verslaggever van De Gooi- en Eemlander.

Behalve de genoemde grootheden hebben de volgende topschakers zich ingeschreven: Friso Nijboer, Lucas van Foreest, Hing Ting Lai en Manuel Bosboom. Zij moeten ook rekening houden met Piet Peelen, een gevreesde vluggeraar en misschien ook rapidspeler. Nijboer en Bosboom spelen al geruime tijd voor En Passant, Van Foreest is de nieuwste aanwinst van die club. De complete deelnemerslijst is hier te vinden. Het maximum van 50 deelnemers is bereikt. De komende weken zullen we zien of dit vanwege de grote belangstelling wellicht wordt verhoogd.

Opmerkelijk is dat het toernooi niet plaatsvindt in het fraaie schaakgebouw van En Passant, maar in de businesslounge van voetbalclub IJsselmeervogels. Niet geheel toevallig is FishPartners ook shirtsponsor van die club. Bij En Passant hebben ze ideeën om er een groot spektakel van te maken. Zo zullen op de draaiende reclameborden langs het veld, dat vanuit de lounge te zien is, steeds wisselende uitspraken van schakers worden geprojecteerd. Over meer leuke ideeën kan de club nog anderhalve maand nadenken.

Schakers in een luchtige voetbalrubriek in De Gooi- en Eemlander

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.