Weer een grote naam in Hilversum?

De naam Jorden van Foreest zou heel mooi staan op de lijst van winnaars van het HSG Open. Nummer vier van Nederland, nummer 124 van de wereld. Europees kampioen tot veertien jaar in 2013, grootmeester op z’n zestiende, vele toernooizeges en als grootste stunt Nederlands kampioen op z’n zeventiende. Dit weekend is hij in Hilversum de Elo-favoriet. Iedere winnaar is bijzonder, maar sommige sprongen eruit in de dertienjarige geschiedenis van het HSG Open. Hieronder een kort overzicht, met een link naar een langer verhaal.

Het toernooi begon in 2006 als nevenevenement van het Nederlands kampioenschap, dat door Jan Nagel van Leeuwarden naar Hilversum was gehaald. Het toernooi telde negen ronden op negen dagen. Karel van der Weide won, met negen punten. In zijn autobiografie ‘Schaken voor huisvrouwen’ nam hij zijn meest bijzondere partij op, waarbij hij gek genoeg niet de naam van zijn tegenstander vermeldde (Kees Nagtegaal), maar wel de naam van een schaakjournalist van wiens binnenkomst hij zo schrok dat hij een domme zet deed.

Het tweede toernooi werd gewonnen door Humpy Koneru uit India, een van de sterkste vrouwelijke schakers ter wereld. Dat was dan zo’n mooie naam op de winnaarslijst. Nagtegaal speelde daarbij weer een opmerkelijke rol. (Zie het uitgebreide verhaal.)

Het derde toernooi werd gewonnen door de dertienjarige Anish Giri. De organisator hoopt dan dat zo’n jongen een grote wordt. Dat kwam uit, het was Giri’s eerste grootmeesternorm en hij bereikte jaren later de derde plaats op de wereldranglijst.

In 2009 verdween het NK uit Hilversum. Het HSG Open verhuisde daarom van het Mediapark naar hotel Lapershoek, waar het dit weekend nog steeds plaatsvindt. Een leuke winnaar was Friso Nijboer in 2010. Hij had ieder groot Nederlands zomertoernooi al eens (of meer) gewonnen en voegde daar Hilversum aan toe.

In 2011 ging HSG van een negendaags toernooi naar een zesrondig weekendtoernooi. Kleine bijzonderheid is dat er op vrijdag twee partijen worden gespeeld en dus op zaterdag geen drie, zoals bij bijna alle andere weekendtoernooien.

Robin van Kampen, lid van HSG, was in 2014 een winnaar waar de club al een tijdje op zat te wachten. In de laatste ronde versloeg hij de toen veertienjarige Jorden van Foreest, de favoriet van dit weekend.
De eerste inwoner van Hilversum die het toernooi won was Jan Willem van de Griendt in 2016.

Een uitgebreide geschiedenis van het toernooi, met citaten en anekdotes, is hier te lezen.

Het boek ‘Mat in de Mediastad’ uit 2012 van Johan Hut en Wim van der Wijk, over de vele grote schaakevenementen in Hilversum, is dit jaar uitgebreid en op internet gezet. Boven in beeld moet u niet op ‘boek’ klikken, maar er met uw muis even overheen en dan op ‘hoofdstukken’ klikken. Dan is het boek hoofdstuk voor hoofdstuk te lezen.

Hier vindt u de toernooisite van het HSG Open.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.