Ups en downs van Jorden en Robby

Jorden van Foreest en Robby Kevlishvili zijn allebei op het WK junioren op een minder hoge positie geeindigd dan gehoopt/verwacht, maar hoe komt dat? Voor beiden geldt dat één moment het verschil tussen een mogelijk goed toernooi en een slecht toernooi maakte.

Vorig jaar was Jorden matig gestart, maar na een serie winstpartijen speelde hij de laatste ronde om de titel (en won hij die partij ook bijna). Dit jaar speelde hij veel remises, maar met 5 uit 7 deed hij mee om de ereplaatsen, zeker als hij de achtste ronde ook zou winnen. En daar kreeg hij met zwart tegen Puranik (2524) een grote kans voor…

Na 17…Pf5! is wit namelijk in grote problemen. Pe3, exf4 benevens Te8+, soms zelfs e4-e3, als wit lang rokeert a4, wit mag blij zijn als hij slechts een kwaliteit verliest. In de partij volgde echter meteen 17…a4? en na 18.Lxd4 exd4 19.Kf2 stond het gelijk (en won wit uiteindelijk zelfs nog). Dat was het einde van de podiumambities voor Jorden, die nog wel met een leuke partij eindigde.

Ook voor Robby geldt dat het misschien een goed toernooi voor hem was geworden als hij op één moment wat slagvaardiger was geweest. Hij begon met 3 uit 4 met een remise tegen o.a. Karthikeyan (2605). Daarna verloor ie met zwart tegen Aravindh (2578), dat kan, en er was niets aan de hand geweest als hij gewoon de volgende ronde met wit gewonnen had van Philippe (2358).

Waar zou u met de toren heengaan? Robby had hiervoor al twee keer een winst gemist met Ph6+ en dat kun je nog een computerzet noemen, maar hier ligt 27.Tdf6 wel erg voor de hand. Je valt pion f7 aan en hoe dekt zwart die eigenlijk? Niet. Misschien zag hij het niet na 27…Pd7 28.Txf7 Pxc5; je moet even 29.Df2! zien met het vervolg 29…De3 30.Txg7+ Kh8 31.Dxe3 Pxe3 32.Tff7 en wit wint. In de partij ging de toren naar d1, werd de stelling onduidelijk en verloor wit uiteindelijk in tijdnood.

Daarna ging het van kwaad tot erger (niet winnen met drie pluspionnen b.v.) met nog een klein lichtpuntje in de tiende ronde.

Net als op het EK jeugd hebben de Nederlanders dus weer matig gepresteerd. Maar een goede prestatie was hier dus wel mogelijk geweest…

5 Reacties

 1. Avatar
  Frank Van Tellingen 16 september 2018

  Hallo Dimitri,

  afgezien van de fraaie analyses doet het de bond ter behoud van archaïsch taalgebruik deugd hier het woord “benevens” te zien.

 2. Avatar
  Dimitri Reinderman 16 september 2018

  Geïnspireerd door Euwe. Mooi dat het gewaardeerd wordt!

 3. Avatar
  renzoverwer 16 september 2018

  Dimitri. En Prins, die ook wel eens ‘mitsgaders; gebruikte. En ook pleitte voor ‘ bijaldien’, maar betreurde dat hij dat laatste niet kon gebruiken, daar niemand het meer kende.

  • Avatar
   Peter Huisman 16 september 2018

   En “nademaal”, “drijvens” en de “peripatetische koning”… Ik ben toch zo benieuwd hoe een sms-je of een app-je van Prins eruit gezien zou hebben?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.