Machteld gedeeld derde!

In Santiago de Compostella is Machteld van Foreest, dankzij een goede eindsprint van 3,5 uit 4 toch nog gedeeld derde geworden bij het WK Kadetten.

Rechts Machteld van Foreest (foto Zhaoqin Peng)

De Indiase Shri Savitha werd kampioene met 10 uit 11. Een enorme score maar zij bleef slechts een halfje voor op haar concurrente Umida Omonova uit Oezbekistan. Vervolgens krijgen we vijf meiden met ieder 8 punten, waar Machteld er één van is. Zij hield overigens Omonova van de (gedeelde) titel af door tegen haar remise te spelen in de laatste ronde. Omonova probeerde nog vrij lang een toreneindspel van drie tegen drie op één vleugel te winnen, maar uiteraard gaf Machteld geen krimp. Als hoogste gerate speler voelde zij een beetje de druk op haar schouders bij het begin van het toernooi. Maar na de wat ongelukkige nederlaag begon zij wel beter te spelen. Op het ongelukje in zeven na, heeft zij uiteindelijk toch een zeer redelijke prestatie neergezet. En dat rating bij deze jonge jeugd niet alles zegt, bleek ook in de andere categorieën.

Eindstand aan kop bij de meisjes t/m 12 jaar:

Yichen Han (foto Zhaoqin Peng)

Voor Yichen Han eindigde het toernooi een beetje in een deceptie. Na negen ronden had hij – behalve zijn automatische nul in de eerste ronde – slechts een halfje afgegeven en stond met 7,5 uit 9 slechts een half puntje achter koploper IM Gukesk uit India. Dat was het moment van de waarheid, maar helaas wist hij het na een spannende partij toch niet te bolwerken tegen deze sterke meester. Gukesk zette trouwens in de laatste ronde orde op zaken door ook zijn laatste ronde nog te winnen en zo zijn wereldtitel veilig te stellen. Er restte Yichen alleen nog de laatste ronde om te kijken of hij nog op het podium kon komen. Maar na een wat mislukte opening, raakte hij steeds verder in de problemen en toen de tegenstander het ook nog op zijn koning gemunt had, ging hij snel ten onder. Niettemin kan Yichen terugkijken op een goed toernooi waarin hij een uitstekende indruk maakte.

Eindstand aan kop bij de jeugd t/m 12 jaar:

 

Links Tommy Grooten (foto Petra Schuurman)

Ook voor Tommy Grooten duurde het toernooi wat te lang. Nadat hij een tijdlang op +2 had gestaan in het toernooi, speelde hij gisteren tegen de Amerikaanse kampioen t/m 7 jaar van het vorige jaar, Alexander Wang. Het werd een heel moeilijk gevecht waarin Tommy aanvankelijk het betere spel had, maar door een venijnige dubbele aanval van de zwarte dame een pion verloor. Hij bleef echter het hoofd koel houden, vocht zich terug in de partij en had op een gegeven moment een nagenoeg gelijke stelling bereikt. Daarin bleek dat beide spelers geen duidelijk plan hadden, maar toen vergaloppeerde de jonge Eindhovenaar zich nog een keer en daarna was de Amerikaan er als de kippen bij om een vol punt te pakken. Wang won ook de laatste ronde nog, waardoor hij op 8 punten eindigde. Tommy vergat in de laatste ronde een vol punt te incasseren toen hij een stuk had kunnen winnen. Maar hij zag spoken, ging daarna nog een keer de mist in, en moest de Macedoniër de zege laten. Met 50% was hij zelf erg ontevreden, hij werd er 60ste mee.

In deze groep bleek de andere Amerikaan, Yuvraj Chennareddy ongenaakbaar.

Eindstand aan kop bij de jeugd t/m 8 jaar:

N.B. De sfeertekening tijdens het toernooi van Tommy, met foto’s, filmpjes en partijfragmenten, kunt u bekijken op zijn weblog. Er wordt na afloop een compilatie van al dit materiaal in de vorm van een brochure samengesteld, die in pdf-formaat beschikbaar zal komen. We willen bij deze alle mensen, ook de anonieme, die zo genereus waren om een bedrag te doneren om de uitzending van Tommy mogelijk te maken, nogmaals bedanken. Wij roepen de anonieme donateurs op een mailtje te sturen naar hgrooten@xs4all.nl zodat we hen ook kunnen verrassen met dit toernooiverslag :).

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.