Nakamura wint in blessuretijd London Chess Classic

De finale van de London Chess Classic tussen Hikaru Nakamura en Maxime Vachier-Lagrave volgde een tijdlang het scenario van de WK-match. Twee klassieke partijen remise, vervolgens twee rapidpartijen remise, drie snelschaakpartijen remise… zou het hier dan ook op een verlenging aankomen, of zelfs armageddon? Maar toen kwam deze stelling op het bord:

De dame van MVL zit behoorlijk in de penarie! Wat is de beste manier om ‘m te vangen?

Nakamura zag het niet en deed 23.Tcd1, maar won de zwarte dame een paar zetten later alsnog. En daarmee de match. En daarmee het toernooi. En daarmee 120.000 dollar. Nice!

Vandaag was sowieso de leukste dag om het toernooi te volgen. Niet alleen omdat de partijen met klassieke bedenktijd minder interessant waren dan de rapid- en snelschaakpartijen, maar ook omdat Magnus Carlsen via Skype meedeed aan het commentaar! Samen met drie andere grootmeesters:

Voor mij een stuk leuker om te volgen dan het commentaar  van Seirawan en co., die zich meer op de modale Amerikaan lijkt te richten. Ik vraag me wel af of een speler van Tietjerksteradeel 3 het commentaar van Gusti, Carlsen en kornuiten zou kunnen volgen, ze deden niet veel moeite dingen uit te leggen. Ook hadden ze duidelijk lol met elkaar, maar soms waren ze iets te veel daarmee bezig in plaats van met de partij. Toch deed Carlsen weer wat interessante uitspraken (naast de klassieker “You’re entitled to your stupid opinion” toen hij het oneens was met Nielsen, met een grijns overigens). Zo ging het even over zijn rapnummer. De tekst van zijn couplet had hij niet zelf geschreven en in ‘Arrogant Badboy’ herkende hij zich maar half. Badboy, naah, arrogant, ja, waarom wordt het uberhaupt als iets slechts gezien? En wie is nou de dief waarover gerapt wordt? De zoon van de voormalige coach van het Noorse voetbalelftal, voor Noren is het ongetwijfeld heel vermakelijk (gebaseerd op ware gebeurtenissen). Verder vindt hij zichzelf als een twaalfjarige klinken. Enfin, als u zelf wilt kijken, de video staat onderaan het artikel.

Het trof ook dat de grootmeesters tijdens de meest interessante partij van de match (de tweede rapidpartij) commentaar gaven. En ik dus ook, al werd de partij remise. Daar mocht MVL vooral blij mee zijn.

De Fransman had vervolgens in de eerste snelschaakpartij kans op winst in een eindspel van slechte tegen goede loper, maar de uiteindelijk dichtgeschoven stelling wist hij niet te winnen. Nakamura pakte drie partijen later dus wel zijn kans.

Caruana-Aronian

Er werd ook nog om de derde plek gespeeld tussen Fabiano Caruana en Levon Aronian. Daar gebeurde echt weinig in de klassieke partijen: remise in 21 en 28 zetten. 6-6 dus. De eerste rapidpartij werd remise, maar de tweede won Caruana: 12-8. Vier potjes snelschaken nog. Aronian wint met wit. Aronian wint met zwart. 12-12! Aronian heeft 5 seconden tegen ruim een minuut in heel slechte stelling. Aronian heeft 5 seconden tegen 10 seconden in niet meer zo duidelijke stelling. Oh oh… maar Caruana won toch, won ook de laatste partij en haalde met 16-12 de match binnen. Dat leverde hem toch 20.000 dollar extra op.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.