Jasel Lopez koploper in Batavia

Jasel Lopez is na drie ronden van het Bataviatoernooi de ongedeelde koploper. De Arubaanse Amsterdammer heeft dankzij twee overwinningen en een remise 2.5 punten verzameld. Of 4.5 punten als je naar de ’tiebreakstand’ (daarover zo meer) kijkt. Die kunt u desgewenst hier bekijken, ik geef de gewone stand:

In de elfde editie van het toernooi, dat o.a. opgezet is om Nederlandse spelers normkansen te geven, zijn er drie vernieuwingen ingevoerd. Over twee ervan ben ik positief, over eentje wat minder. Een goed idee is dat bij de opening een toernooi Hand & Brain werd gespeeld, waarbij acht spelers van de tienkamp werden gepaard met mensen die geboden hadden om te mogen spelen. Het leverde extra inkomsten op en bovendien is Hand & Brain (schaken met tweetallen waarbij één speler steeds een stuk (bijv. toren of pion) moet noemen, de andere speler met dat stuk een zet moet doen, zonder verder overleg) gewoon erg leuk. Een tweede nieuwigheid is dat komende dinsdag de ronde niet in café Batavia wordt gespeeld, maar in het Stadsarchief van Amsterdam. Het is even afwachten hoe dat uitpakt, maar de ervaringen bij het Tata Steel toernooi zijn goed, dus in principe lijkt het me een goed idee. En dan is er een derde nieuwigheid, een nieuw speelsysteem, waarover ik het persbericht citeer.

“Iedere ronde begint met twee snelschaakpartijen en – bij gelijke stand – één Armageddon partij. Het resultaat van deze partijen wordt alleen verwerkt bij een remise in de reguliere partij. De winnaar van de reguliere partij krijgt twee punten; de verliezer van de reguliere partij krijgt nul punten. In dit geval vervallen de uitslagen van de snelschaakpartijen. Bij een remise in de reguliere partij gelden de volgende regels: de winnaar van de tiebreak krijgt 1 punt; de verliezer van de tiebreak krijgt een ½ punt.”

Het blijkt echter een beetje een wassen neus. Er is voor de stand met de nieuwe opzet een prijzenfonds van 300 euro (150-100-50) beschikbaar. De winnaar van het toernooi wordt echter volgens de gewone stand bepaald en daar is het prijzenfonds ook een stuk hoger, 1000 euro (500-300-200). Heel belangrijk is het snelschaken dus niet. Het idee van de nieuwe opzet is dat het in theorie kan helpen het remisepercentage te verhelpen. Dat is voor dit toernooi niet zo relevant, maar het kan nuttig zijn om het in een minder belangrijk toernooi uit te proberen (en het levert het Bataviatoernooi wat extra publiciteit op). Nu ben ik op zich wel voor experimenten, maar ik zie wel wat mogelijke minpunten:

* Overschakelen van snelschaken naar een klassiek tempo lijkt me lastiger dan andersom. Het verslag op de website suggereerde zelfs dat Stefan Kuipers mede hierdoor een partij verloor (“Stefan had trouble switching from blitz to classical and quickly messed up the opening.”)

* Het kan voordelig zijn om bewust te verliezen bij het snelschaken: bijvoorbeeld om je helemaal op de klassieke partij te focussen, of omdat de tegenstander dan eerder geneigd is een remise te accepteren.

* Twee verschillende standen is minder overzichtelijk dan een enkele stand.

Maar wie weet pakt het allemaal goed uit. In het slotverslag kan ik hopelijk melden of de organisatie wel of niet tevreden is over deze nieuwe speelopzet.

Terug naar het toernooi. Jasel Lopez speelt intern bij mijn club Caissa Amsterdam, extern speelt hij bij Kennemer Combinatie. Hij komt uit voor Aruba en dat verhoogt flink de kans om uitgenodigd te worden voor een Nederlandse tienkamp waar normen mogelijk moeten zijn, sterker nog, hij speelt er momenteel twee tegelijk in Amsterdam! Ook nog de Mokumse Meesters. Daar heeft hij anderhalf uit drie, niet slecht, maar in het Bataviatoernooi gaat het beter. In de eerste ronde tegen John van der Wiel was hij al dicht bij winst (na een goede kans gemist te hebben kreeg hij een eindspel toren+twee pionnen tegen loper+drie pionnen dat niet te winnen bleek). In de tweede ronde wist hij tegen een andere grootmeester wel te winnen.

 

Jasel Lopez, foto door René Olthof

In de derde ronde had Lopez wit tegen Stefan Kuipers die ook met 1.5 uit 2 begonnen was. Er ging echter iets mis bij de opening bij zwart. 9…a6 is niet zo goed en daarna was het éénrichtingsverkeer. Er was één moment in de tijdnoodfase waarin zwart zich kon redden, maar ja, het was sowieso moeilijk te vinden en het feit dat hij de hele tijd tegen een deprimerende stelling aangekeken had zal ook niet geholpen hebben. In ieder geval vond de Tilburger het niet en na 34…b3? maakte wit het goed af.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.