Over inspiratie

Laat me maar meteen met de deur in huis vallen: ik zit in een schaakdip. Wellicht kan je het een pre-post-titeldip noemen: met een virtuele rating van 2395 en drie normen op zak sta ik op matchpunt voor de IM-titel. Echter, hoewel het me in de schaakwereld wellicht wat meer status oplevert, zal ik er in de echte wereld geen vrouw extra mee imponeren – laat staan dat ik dichter kom bij het vervullen van mijn lotsbestemming (wat dat ook zou moge zijn). Het opkrikken van je rating is dan ook maar een schamel doel, nog los van het feit dat je daar slecht op kan sturen: het blijft het resultaat van een aantal slecht beïnvloedbare factoren, zoals het daadwerkelijk op het bord krijgen van je voorbereiding, de vorm van je tegenstander en de groepsdruk van je vrienden op de vrijdagavond voor de externe.

Het bekijken van openingen – wat ik over het algemeen graag doe – voelt de laatste tijd dan ook meer als het studeren voor een examen dan als een hobby. Vandaar dat ik op zoek was naar inspiratie. Nu wil het feit dat Chessbase recent een DVD heeft uitgebracht over Kramnik, als deel 11 in haar ‘Masterclass’-serie. Het bestuderen van wereldkampioenen wordt altijd aanbevolen aan serieuze schaakstudenten, maar ik heb dat advies nog nauwelijks opgevolgd. Het kijken van een DVD leek me dan ook de ideale manier om deze recent gestopte wereldtopper beter te leren kennen.

Ik was voorheen nog niet bekend met de Masterclass-serie, maar het concept is als volgt: een team aan experts behandelt een speler aan de hand van vier thema’s: strategie (door Mihail Marin), tactiek (Oliver Reeh) en het eindspel (Karsten Müller) en de opening (in dit geval door Yannick Pelletier). De eerste drie experts staan op elke Masterclass-DVD, voor de openingen wordt telkens een andere expert gevraagd.

Het feit dat er vier verschillende experts aan het woord komen is wat mij betreft meteen het grootste minpunt aan deze DVD: het overkoepelende verhaal ontbreekt. Het lijkt erop dat de vier experts ieder vanuit hun eigen studio hun verhaal hebben opgenomen. Hoogstwaarschijnlijk een kosteneffectieve manier om een DVD te produceren, maar hier laat Chessbase mijns inziens een kans liggen: ik had graag een goede introductie gezien die de verhalen aan elkaar rijgt. Dat gezegd hebbende, zijn de verhalen van de vier experts zeker prima. Rechtsboven in het scherm vertellen ze hun verhaal, terwijl je ondertussen een live stelling ziet en de notatie rechtsonder. Zie onderstaand filmpje voor een voorbeeld van hoe dit eruit ziet.

In dit filmpje zien we meteen eindspel-expert Karsten Müller aan het werk. De eerste keer dat ik hem zag was op zijn eerste eindspel-DVD. Ik was toen niet bepaald onder de indruk, onder andere vanwege zijn zware Duitse accent en zijn trage spreektempo. Inmiddels heb ik hem echter volledig in mijn hart gesloten: zijn filosofie dat het eindspel niet uit het hoofd geleerd moet worden maar gespeeld moet worden zijn woorden naar mijn hart. Bovendien vind ik zijn manier om het eindspel te bestuderen op basis van ‘guidelines’ erg prettig. Ook op deze DVD komt hij goed tot zijn recht, bij het bespreken van de dertien eindspelen op de DVD. Ik vond vooral mooi om te zien dat hij zichtbaar geniet van Kramniks eindspeltechniek, bijvoorbeeld in deze stelling waarin Müller het belang van de ‘central majority’ toelicht.

Ook het strategische gedeelte met Mihail Marin vond ik leerzaam. Bijvoorbeeld deze stelling:

Helaas heeft Marin maar vijf partijen uitgekozen, waar je dus eigenlijk zo doorheen bent. Het openingsgedeelte en tactiekgedeelte is degelijk, maar boeide mij wat minder: ik heb geen enkele variant van Kramnik op mijn repertoire staan en tactiek blijft tactiek, of het nu van Kramnik is of van een willekeurige andere speler. De DVD is wel interactief op dit onderdeel, en dat werkt op zich wel goed: als je een foute zet voorstelt geeft Oliver Reeh een hint die je dichter bij de oplossing brengt. Als bonusmateriaal krijg je tot slot nog Karsten Müller die de matches van Kramnik tegen Deep Fritz bespreekt, een stapel geannoteerde partijen en bijna 400 stellingen als tactiektraining.

Al met al een aardige DVD, die ik je kan aanraden als je geen genoeg kan krijgen van de partijen van Kramnik. Voor mij geldt echter dat ik slechts matig geïnspireerd ben geraakt: ik heb het idee dat ik Kramnik slechts fragmentarisch heb leren kennen en bovendien heb ik toch het idee dat ik toch relatief weinig materiaal heb gekregen voor een complete DVD: voornamelijk vijf strategische middenspelen van Marin en dertien eindspelen van Müller. Morgen begint de Grenke Open in Karlsruhe. Het is te hopen dat ik toch geïnspireerd genoeg ben om het matchpunt binnen te koppen!

DVD: Master Class Vol. 11: Vladimir Kramnik.
Auteur: Karsten Müller, Mihail Marin, Oliver Reeh, Yannick Pelletier
Uitgeverij: Chessbase
Duur: 9 uur en 36 minuten
Gepubliceerd: 2019

Link naar onze recensenten met hun recensies.

Over David van Kerkhof

David is FM en coacht schakers. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in de psychologie van het schaken en is een groot fan van de boeken van Jonathan Rowson. In het dagelijks leven is hij onderzoeker/adviseur in de zorg.

2 Reacties

 1. Avatar
  Tonbo 18 april 2019

  Hi David,

   

  Eens met je recensie. Het concept is aardig maar niet meer dan dat …

  Denk dat de dvd´s van Vishi of Short over hun eigen partijen je meer zal inspireren.

  Het schaak plezier en de klasse spetteren er echt vanaf.

  Groet Ton

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.