Derde zege Hing Ting Lai in Laren

Voor de derde keer op rij heeft Hing Ting Lai het rapidtoernooi in Laren gewonnen. De schaakclub Laren, in het Gooi, is een kleine club, maar het toernooi is altijd vrij goed bezet. Deze keer met een grootmeester, twee IM’s en twee FM’s.

Hing Ting Lai relaxed tegen Henk van der Poel. De partij werd wel remise. Foto: schaakclub Laren | Jordan van Wijk.

De Belgische grootmeester Alexandre Dgebuadze, winnaar in 2014, had de hoogste rating. Slechts iets hoger dan Lai en dat verschil had geen enkele betekenis, want Lai is een angstgegner voor Dgebuadze. Lai’s vaste begeleider Dirk Goes schat de score in dit soort toernooien op 12-1 voor de Amsterdammer. Onlangs in een ander toernooi bood Dgebuadze met wit na zeven zetten remise aan, wat Lai aannam vanwege de toernooistand. Die remise was dus in het nadeel van de Belg, maar hij is inmiddels bang voor het vluggermonster.

Nou ja, vluggermonster, Hing Ting Lai speelt het liefst partijen met een bedenktijd van twee minuten per persoon, dat heet bullet. Daarin is hij misschien wel de beste in Nederland. In Laren was het tempo 20 minuten per persoon per partij. Twee jaar geleden zei Lai daarover tegen mij: “Dat is best lang, maar in serieuze partijen word ik ook steeds beter.” Een partij van 20 minuten beschouwt hij waarschijnlijk als serieus. Vorig jaar zei Bruno Carlier tegen mij: “Dit is gewoon schaken, met dit tempo kun je een behoorlijke partij spelen. Bij het snelschaken ging het altijd om handigheid. Al spelen de echte toppers dan ook een goede partij.’’ Carlier was in de jaren zeventig en tachtig net zo’n gevreesde snelschaker als Lai nu. Deze keer was hij er niet bij.

Wel erbij was Jan Willem van de Griendt, die in en rond zijn woonplaats Hilversum al heel wat van dit soort toernooien heeft gewonnen. Hij was de enige die zijn eerste vier partijen won. Lai had een remise afgestaan aan Henk van der Poel en Dgebuadze aan Tobias Kabos. In de vijfde ronde versloeg Lai zijn Hilversumse tegenstander, waarna hij zich mocht opmaken voor de grote clash tegen de enige grootmeester. De Belg verloor opnieuw, na een bijzonder spannende partij. Na een kwaliteitsoffer van Dgebuadze dacht hij een paar minuten na over de volgende zet. Als toeschouwer dacht ik dat er een combinatie in zat die voor HTL mat of dameverlies zou opleveren. Dat was ook de reden dat Dgebuadze zo lang nadacht, maar achteraf zeiden beiden dat ze twijfelden over de correctheid. Lai schreef me twee dagen later dat hij de partij had gereconstrueerd en dat de combinatie, die niet werd uitgevoerd, ook niet klopte. In het vervolg hield hij een tijdvoorsprong van zo’n twee minuten, maar die liet hij teruglopen tot hij nog maar zes seconden op de klok had. Geen probleem, want op dat moment stond Dgebuadze bijna mat en sprong bovendien zijn tijd op nul. Dat zag hij niet eens, hij gaf gewoon op.

In de slotronde speelde Lai snel remise tegen Tobias Kabos, net zoals hij de voorgaande twee jaren de laatste partij snel remise had gegeven. Hij had namelijk uitgerekend dat Van de Griendt, die verder alles won, bij gelijk eindigen minder weerstandspunten zou hebben. Dat was ook zo. Omdat Lai zoals gezegd ook de onderlinge partij had gewonnen, voelde het tiebreaksysteem als rechtvaardig.

Op de website van Laren is een verslag te lezen en kun je doorklikken naar de uitslagen per ronde en naar foto’s.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.