Aronian winnaar in Boekarest, Giri remisekoning

Levon Aronian heeft in Boekarest het Superbettoernooi gewonnen. Hij was net als Sergey Karjakin op 20 uit 18 geëindigd (10 in het dubbeltellende rapid, 10 bij het snelschaken voor Aronian; Karjakin respectievelijk 9 en 11 punten) maar won de play-off met 1.5-0.5. Aronian zal zich met dit resultaat ook voor de finale van de Grand Chess Tour in Londen plaatsen. Onze landgenoot Anish Giri haalde 8 punten bij het snelschaken (mede door maar liefst 14 remises) en werd in de totaalstand gedeeld 6e met 18 uit 18.

Al die verschillende standen is misschien verwarrend, dus laten we eerst de administratie doen. Op vrijdag was er een eindstand van het rapidtoernooi. De punten in de tabel tellen dubbel.

Gisteren en vandaag werd er dubbelrondig gesnelschaakt (5 minuten plus 3 seconden delay per zet), waarbij in elk potje gewoon één punt te verdienen was. Het snelschaken het de volgende eindstand.

Deze beide toernooien worden gecombineerd om tot een totale eindstand te komen.

Deze stand wordt vervolgens weer omgezet in GCT-punten.

Dit was het vierde Grand Chess Tour toernooi. Er is er nog één te gaan. De stand is nu:

De top vier plaatst zich voor de finale in Londen. Carlsen en Ding zijn zeker. Aronian hoeft alleen mee te doen in het laatste toernooi (Tata Steel in India) om zeker te zijn; met  1 punt voor de laatste plaats passeert hij MVL. Anand kan ook nog MVL passeren, So maakt nog een kleine kans.

Dan het toernooi. Korobov ging het twee punten voorsprong op Aronian en Shakh het snelschaken in, handhaafde zich nog in de eerste turnus, maar begon vandaag met vijf nederlagen en wist nog maar net boven de 50% te komen. Giri leek ook vooral bezig met handhaven. Goeie stellingen, slechte stellingen, het maakte niet uit, ze werden bijna allemaal remise. 14 van de 18 partijen remise spelen in snelschaken is extreem veel! Zelfs met een stuk meer wist hij (tegen Caruana) niet te winnen:

Waar moet de zwarte loper eigenlijk heen?

Gedurende de dag waren er verschillende kandidaten om het toernooi te winnen, maar uiteindelijk bleven Aronian en Karjakin over. Beiden hadden 19.5 punten na 19 ronden, Aronian had remise gespeeld en dat betekende dat Karjakin bij winst in de laatste ronde tegen Korobov niet alleen het toernooi zou winnen, maar ook MVL zou passeren in de GCT-stand. Hij won een kwaliteit, kreeg een gewonnen stelling, maar toen ontstond er chaos op het bord met nauwelijks tijd op de klok voor beide spelers. In eerste instantie werd dat erg goed gespeeld en de volgende stelling ontstond.

Binnen vijf seconden beslissen. Pak je eeuwig schaak, probeer je 48.Td7 of nog een andere zet om op winst te spelen?

 

De oplossing kunt u, behalve in de geanalyseerde partij hierboven, ook nog vinden in de video (met gratis schreeuwcommentaar erbij):

Aronian en Karjakin mochte met 10 minuten per persoon (en vermoedelijk 5 seconden delay) nogmaals tegen elkaar snelschaken. Nadat de eerste partij snel remise werd kwam in de tweede de volgende stelling op het bord met zwart aan zet.

Ja, hoe staat dit eigenlijk? De partij (en het toernooi) duurde in ieder geval niet lang meer.

2 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz november 11, 2019

  Twee kandidatentoernooien geleden begon de stigmatisering van Giri na 14 remises uit 14 partijen. Ook wel terecht toen. Daarvoor ook een trend van veel remises met saai spel. Carlsen grapte zelfs dat in de world cup match Giri-Leko dat het na 8 remises wel in armageddon moest gaan eindigen. Leko staat bekend als zeer tight.

  Giri ging er flink tegenaan na alle remise grappen. Flitsende openingen, aanval, meer risico. Er kwam een punt dat ik op Schaaksite diverse maken tegenspraak deed tegen de wekelijkse stukjes van schaakjournalisten. Dat geframe van Giri als voorzichtige remise speler was onterecht geworden. Giri was aantoonbaar veranderd.

  Speelde Giri voorzichtig en op remise dit afgelopen toernooi? Nee.

  Feitelijk gezien had Giri inderdaad de meeste remises, maar om daar het etiket remisekoning op te plakken wat een negatieve lading kent vind ik jammer. Die oude drek bij Neerlands beste schaker weer omhoog (dreigen?) te trekken lijkt me een slechte zet.

   

   

   

 2. Avatar
  renzoverwer november 12, 2019

  Ha Jaap, begon het niet al iets eerder? en speelde Giri niet heel veel remises al voor dat kandidatentoernooi? ik dacht van wel. Wat niet betekent dat Anish een schuiver is.

   

  in bovenstaand artikel wordt Giri echt niet weggezet, maar er wordt gewoon geconstateerd wat de feiten zijn .. (” Alwin, wat zijn de fei’ten): 14 vd 18 remise.

  Het is gebeurd, het is niet onopgemerkt gebleven. om met de volksschrijver te spreken!

   

  Ik vind zelf dat de remise erg onderschat wordt. Mijn remisepercentage in toernooien ligt al jaren onder de 10 procent, en ik heb diepe bewondering voor mensen die het wel kunnen.

   

   

   

   

   

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.