Ding Liren wint Grand Chess Tour

De finale van de Grand Chess Tour (en daarmee ook de GCT zelf) is gewonnen door de Chinees Ding Liren. In Londen versloeg hij Maxime Vachier-Lagrave met 16-12. Wereldkampioen Magnus Carlsen eindigde als derde door Levon Aronian met 17-11 te verslaan. Carlsen had eerder in de halve finale van MVL verloren.

Voor ik het over de prestatie van Liren ga hebben, eerst de match van Carlsen. Het resultaat ziet er normaal uit: Carlsen won de reguliere partijen met 9-3 (oftewel 1.5-0.5) en speelde met rapid en snelschaken gelijk. In een van de klassieke partijen stond hij echter verloren, en slechts door slechte techniek van Aronian wist hij er nog remise van te maken. Een uitermate belangrijk resultaat voor Carlsen: niet alleen omdat hij er uiteindelijk de match mee won, maar vooral omdat hij zo zijn ongeslagen streak in stand houdt (op weg naar het record van Tiviakov) en omdat hij in 2019 geen (klassieke) partij verloren heeft! Ik denk dat hij tot Tata Steel niet meer speelt en daar staat dan dus ook best wel wat voor hem op het spel.

Dan Ding Liren (zoals hij bij dit toernooi genoemd werd, op Wikipedia is het Liren Ding). Hij staat stevig op de derde plaats van de wereldranglijst (zoals u op 2700chess kunt zien) en hij zal een van de favorieten bij het kandidatentoernooi zijn. In de halve finale tegen Aronian won hij overtuigend en ook tegen MVL ging het soepel. Winst en remise in klassiek, winst en remise in rapid, tussenstand 15-5 en toen mocht hij alles bij het snelschaken verliezen (wat hij ook bijna deed). Beide winstpartijen waren met wit en vooral de eerste was een mooie positionele partij. In een Symmetrisch Engelse partij deed MVL iets onnauwkeurigs, sloeg daarna met tegenzin een paard op d5 en dat was genoeg voor Ding om te winnen.

Het beslissende offer in tweevoud

In de eerste rapidpartij kwamen de spelers in een Benoni terecht. Wellicht vraagt de lezer zich af hoe dat kan, die MVL is toch een Grunfeld-specialist? Speelt hij tegenwoordig ook al Benoni? Op de eerste vraag is het antwoord ‘Hij liet zich erin lokken’, op de laatste vraag ‘Daar bleek weinig van’. Al na 14 zetten stond de Fransman slecht tot verloren en in de rest van de partij veranderde dat niet.

 

Nog een winstpartij voor Ding Liren

De tweede matchpartij moest MVL dus winnen om nog een kans te maken. Dat lukte niet en zo boekte Ding Liren weer een groot succes na eerder dit jaar al o.a. de Sinquefieldcup gewonnen te hebben en tweede geëindigd te zijn bij de Worldcup. Het zal vast niet zijn laatste zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.