Kandidatentoernooi wordt stopgezet

De FIDE heeft vandaag besloten dat het Kandidatentoernooi voor onbepaalde tijd wordt stopgezet.

In een persbericht op de FIDE-site maakte de Russische FIDE-voorzitter, Arkady Dvorkovich, dit bekend. Vandaag heeft de regering van de Russische Federatie aangekondigd dat Rusland met ingang van 27 maart 2020 het luchtverkeer met andere landen opschort zonder tijdsbestekken aan te geven.

FIDE kan het toernooi niet voortzetten zonder garanties voor een veilige en tijdige terugkeer van de spelers en scheidsrechters. In deze situatie en op basis van clausule 1.5. Regels van het kandidaatstoernooi, heeft de FIDE-president besloot het toernooi stop te zetten.

Het zal later worden voortgezet, met de exacte data die zo spoedig mogelijk zullen worden bekendgemaakt, wanneer de wereldwijde situatie met betrekking tot de COVID-19-pandemie dit toelaat. Zoals bepaald in de speciale regels die met de spelers waren overeengekomen voor de start van het evenement, blijven de resultaten van de 7 gespeelde ronden geldig en wordt het toernooi in dezelfde samenstelling hervat, te beginnen met de wedstrijden van de 8e ronde. FIDE is dank verschuldigd aan de spelers, officials, vrijwilligers en het hele team van organisatoren, waaronder de Schaakbond van Rusland en de belangrijkste partner van het toernooi – SIMA-Land. Tot zover het citaat.

Daarmee is het laatste sportevenement ter wereld ook definitief gestaakt. We zullen moeten wachten totdat de coronacrisis voorbij is, voordat we de spelers weer aan het werk zullen zien.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

5 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 26 maart 2020

  Een excuus, of in ieder geval een gebaar van verstandhouding, van Dvorkovich / Fide in de richting van Teimour Radjabov lijkt me op zijn plaats.

  • Avatar
   Peter Huisman 27 maart 2020

   Ik ben geen jurist, maar het lijkt me dat Radjabov sterk staat. Hij vroeg uitstel, en wel om precies dezelfde reden als waarom nu de stekker uit het toernooi is getrokken. Hij krijgt uiteindelijk gewoon gelijk met wat hij stelde, en niet eens achteraf, maar halverwege al. Probleem wordt wel hoe je het vervolg zou moeten organiseren als Radjabov daar een rol in krijgt. Hem weer de plaats van Vachier-Lagrave laten innemen lijkt me nauwelijks te verkopen. Als je met negen man de tweede helft gaat spelen, moet Radjabov eerst nog acht partijen inhalen tegen elk van zijn opponenten. En helemaal opnieuw beginnen zal Ding vast beter bevallen dan Nepomniachtchi en Vachier-Lagrave.

 2. Avatar
  eliasthijsse 29 maart 2020

  Ik ben ook geen jurist en ken de hardheidsclausule in het reglement of contract niet, maar Radjabovs claim lijkt me kansloos.

 3. Avatar
  Peter Huisman 29 maart 2020

  Gisteren verscheen er een retweet van Pentala Harikrishna (twitter.com/HariChess/status/1243804870253182976) op een tweet van Giri. Hierin doet de Indiër de suggestie om de acht kandidaten van Jekaterinenburg aan te vullen met Radjabov en Carlsen en in een (nieuwe) tienkamp gelijk om de wereldtitel te spelen, zoals in Mexico 2007, maar dan met twee deelnemers meer. Als de tijd te krap wordt om zowel het kandidatentoernooi als de match om de wereldtitel nog in 2020 te kunnen laten plaatsvinden, is dit wellicht een creatieve oplossing. Ik ben er in het algemeen op tegen om tijdens de wedstrijd de spelregels te wijzigen, maar misschien is dit een nood-breekt-wet geval.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.