Giri ten onder tegen Firouzja

Het Carlsen Invitatie toernooi vordert flink. Na een dagje te hebben mogen genieten van zijn mooie overwinning op de wereldkampioen, speelde Anish Giri vandaag tegen de jongste deelnemer, Alizera Firouzja.

Daar had hij na het laatste Tata Steel toernooi nog een appeltje mee te schillen, want toen verloor Giri van hem. De revanche liet nog even op zich wachten want in de eerste partij kwam Giri er eigenlijk niet aan te pas. Een wat slappe openingsvariant van wit gaf hem geen problemen, maar in het middenspel liep er van alles fout. Giri rukte met een zwarte pion helemaal op naar h3 maar zag de pion even later sneuvelen. De compensatie was ver te zoeken en hoewel hij op de 35ste zet nog een kans op tegenspel miste, moest hij eigenlijk toegeven dat zijn tegenstander een ijzersterke partij had afgeleverd. Dus moest er iets veranderen. In de doorschuifvariant van de Caro Kann gaf de jonge Iraniër een pion voor een aanval met tegengestelde rokades. Giri nam het aanbod aan, won er zelfs nog een maar moest toestaan dat zwart aan de andere kant ook op rooftocht ging. Inmiddels stonden de zwarte stukken goed, die van wit een beetje misplaatst. Op zet 24 kon zwart de partij al beslissen, maar die kans ging voorbij en gelukkig voor onze landgenoot greep zwart nogmaals mis op zet 28.

Nog altijd staat zwart op winst.
28…Pxd4?
De jonge Iraniër vergaloppeert zich. Na 28…Tfg8 29. Ph3 Pc3 lijkt er geen redden meer aan. Behalve op de koningsvleugel heeft zwart de strijd nu ook op de damevleugel gewonnen.
29. Pxd4 Txf1 30. Txf1 Ld2
Dit was zijn idee maar hij heeft iets gemist.
31. Tf8+! Txf8 32. Dxd2

Wit heeft nu twee stukken voor een toren en een pion en daarmee is de stelling weer in evenwicht.

 

Het werd nu een krankzinnig geheel met voor beide spelers weinig tijd. Nu bleek Giri ineens wel uit het goede hout gesneden te zijn. Het lijkt er telkens op dat als hij vrijwel verloren staat hij alle registers open trekt en heel venijnig van zich afbijt. Dat gebeurde nu ook en Alizera werd langzaam maar zeker nu van het bord gedrukt. Toen Giri zijn stukken op mooie velden had gekregen, begon hij een flitsende tegenaanval en dwong zijn tegenstander tot opgave.

 

Snel naar de derde partij. Zoals gebruikelijk kwam Giri fantastisch te staan na een Grünfeld-Indisch. De stelling leek op een gegeven moment meer op een Konings-Indische hoofdvariant waarin zwart een aanval tegen de witte koning kon opzetten. Het is zelfs zo dat hij op twee vleugels goed staat en dat wit alleen maar kan afwachten. Dan volgt er weer een hartverscheurend tijdnoodduel. De dames gaan van het bord en het eindspel is heel gunstig voor zwart.

 

Op een gegeven moment stond het zo:

Wit heeft zojuist de lelijke fout 45.h3-h4 gespeeld. Zwart kan de winst binnen hengelen, maar dan moet hij wel weten welk plan hij moet kiezen.
45…b4?
Helaas hiermee geeft hij de winst uit handen. Zeer voor de hand ligt 45…g3+ 46. Ke1 om vervolgens de torens te gaan ruilen. Dat kan bijvoorbeeld met 46…Lc8 47. Ta1 Tb6 Wit kan niet voorkomen dat de torens geruild worden, of dat zwart de a-lijn in handen krijgt. Beide is desastreus voor hem. 48. Ta2 Ta6 49. Txa6 Lxa6 (zie analysediagram)
Waarom wil zwart zo graag de torens ruilen? Het antwoord is simpel: pion h4 gaat eraan! 50. Kd2 Pf7 gevolgd door …Ph8-g6xh4 met simpele winst.

In de partij staat het lange tijd gelijk, maar dan vlecht wit plotseling op verrassende wijze een matnet in de stelling:

58…Tf2??
Soms kan er in het eindspel op mat gespeeld worden… Noodzakelijk was 58…Kd8 59. d6 Le8 met gelijke kansen.
59. d6+ Kf8 60. Tg6 Txf3+ 61. Kb4 1-0

 

Dat was teveel voor onze man. Weer op achterstand en nu had hij helaas niet voldoende veerkracht om de laatste partij in winst om te zetten. Zwart wikkelde professioneel naar remise af en won zo deze tweekamp.

Ondertussen was er ook nog een hectisch gevecht bezig tussen Magnus Carlsen en Ian Nepomniatchi. De wereldkampioen verblunderde al heel snel in de eerste partij een stuk. Dat ging zo:

 

Carlsen, Magnus – Nepomniachtchi, Ian
1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Lc4 Pxe4 6. Dh5 e6

Hier dacht Carlsen dat hij de pion kon terugwinnen op e6. Maar hij komt bedrogen uit…
7. Pxe6? Lxe6 8. Lxe6 De7!
De loper mag niet weg op straffe van dameverlies.
9. Lxf7+
kost een stuk en even later de partij.

De tweede partij werd remise, maar toen kwam Carlsen eindelijk op dreef en hij won in mooie stijl. De laatste partij kroop hij door het oog van de naald, maar de partij eindigde in remise. Dus was een sudden death vluggertje nodig. Carlsen lootte wit en moest dus winnen. Daar zag het lange tijd niet naar uit; hij kwam zelfs een pion achter in een eindspel en had ook steeds minder tijd. De strijd leek in remise te eindigen maar toen zagen we de klasse van de wereldkampioen. Met een paard en een pion tegen een loper leek de remise binnen handbereik voor zwart maar Carlsen toverde een fantastische winstweg op het bord in de luttele seconden die hem nog restte. Weergaloos!

 

Analyses van de partijen tussen Giri en Firouzja:

De partijen uit de tweekamp Carlsen-Nepomniatchi:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

8 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 28 april 2020

  Ik neem aan dat Carlsens hand even vergat eerst 7 Lb5+ te spelen, om pas daarna op e6 te slaan. Dat leidt volgens de engines tot een ongeveer gelijke, ongebalanceerde stelling. Ik kan me moeilijk voorstellen dat hij een dergelijke elementaire fout ‘bewust’ maakt.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 29 april 2020

   Het was na ruim zes minuten nadenken. “I just completely blanked and couldn’t remember what to do.”

 2. Avatar
  Frits Fritschy 28 april 2020

  Overigens verspeelt Nepomniachtchi in de Armageddon-partij op de 77e zet de remise. De stelling na 77… Lb8 78 Pc5 is een wederzijdse tempodwang. Zwart had volgens de tablebases 77… Lc7 moeten spelen en pas na 78 Pc5 Lb8.

  Trouwens opvallend hoe lang zwart met de koning in de rechterbenedenhoek kan blijven. Ke4/Pd6/pb5 Kh1/La7 bijvoorbeeld is gewoon remise. Het paard blijkt hier toch een erg traag stuk.

 3. Avatar
  FlatlandR 29 april 2020

  De tweede partij werd remise. Alsof er niet iets opmerkelijks gebeurde: kijk eens naar dit fragment waar Carlsen zijn zelfbeheersing verliest.

   

 4. Avatar
  Herman Grooten 29 april 2020

  @Frits Fritschy: Leuk dat je de tablebases erbij hebt gehaald. Ik had dit type eindspel wel eens ooit gezien. Het is meestal remise, maar die wederzijdse tempodwang is natuurlijk van groot belang. Met een paard kun je geen driehoekje draaien, dus moet het met de koning gebeuren.
  @Flatland: Ik heb dat moment inderdaad gemist; bij de tweede partij miste Carlsen met …Dd6! een grote winstkans en was daar ‘not amused’ over. Nakamura gaf het idee aan en Carlsen zag het duidelijk te laat. Zoals het ging werd het een herhaling van zetten.

 5. Avatar
  Eric de Ridder 29 april 2020

  Dus was een sudden death vluggertje nodig. Carlsen lootte wit en moest dus winnen.

  Dit klopt niet. Carlsen won de loting en koos wit.

 6. Avatar
  Bram van den Berg 29 april 2020

  Carlsen geeft het ook aan en de commentatoren ook. Zonder increment, wint dit eindspel praktisch gezien altijd!

  Magnus was niet op zijn best: hij had De3+ ook gemist gaf hij aan.

  Ik vind het erg leuk dat Magnus of andere GM’s na de partij gelijk aansluiten en even hun mening geven.
  Ook bij het commentaar, dat Caruana er staat, of Grischuk even binnen komt, Svidler die het stellingoordeel goed/snel weer kan geven en het ook nog aan elkaar probeert te praten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.