Weer spektakel in Clutch-toernooi

Gisteravond ging het na een rustdag weer verder in 2020 Clutch Chess International. Ditmaal de tweekampen Carlsen-Aronian en So-Caruana. Deze twee halve finales vonden plaats, te beginnen vanaf 20.00 uur onze tijd. Dus zet uw tv maar uit en schakel in op de livestream van dit toernooi en een avondje vol ‘lering ende vermaek’ is gegarandeerd.

Gisteravond kon ik pas kijken na negenen aangezien er wederom een cursusavond van de Schaaksite-academie op het programma stond. Ik moet u zeggen dat ik met een half oog zit te kijken, aangezien er nog achterstallig werk gedaan moet worden. De uitzending staat bij mij op een ander randapparaat en terwijl ik aan het werk ben, hoor ik vanzelf als het geluidvolume van de commentatoren omhoog gaat, zodat ik mijn aandacht daar even op kan richten. Uiteraard zaten ook commentatoren GM Yasser Seirawan, GM Maurice Ashley en WGM Jennifer Shadade weer op het puntje van hun stoel. Vooral Maurice Ashley zou niet misstaan als een of andere sportverslaggever. Maurice heeft een geweldige neus voor als er inderdaad dramatische ontwikkelingen op het bord dreigen plaats te vinden. En als Jennifer dan ook begint te gillen, kan het publiek zijn lol niet op. Yasser beperkt zich meestal tot deskundige aanwijzingen waar het er in de stelling om draait en juist die mix maakt deze livestreams zo geschikt voor het schaken als kijkspel. Ik zou bijna zeggen: we kunnen bijvoorbeeld het voetbal missen als kiespijn als we deze beelden in onze huiskamers krijgen.

Dan nu een paar pikante momenten uit de tweekampen die gisteravond werden gespeeld:

 

Carlsen – Aronian (1)

Er is het een en ander uit de hand gelopen voor wit. Zwarts torens domineren de tweede rij en wit heeft eigenlijk nauwelijks tegenspel.

34…Dxe5?

Met 34…De7 verhindert hij het binnendringen van de dame op f6. en kan dan gewoon pion b3 meenemen daarna.

35. Te4 Dh5??

Nu geeft hij alles uit handen. 35…Dd6 36. Df6 Txf2 37. Txf2 Dxg3+ 38. Kh1 Ta1+ 39. Tf1 Dh3+ had nog remise opgeleverd.

36. Df6 Dxh6 37. Txe6

en op gegeven.

1-0

 

Nadat Carlsen ook de tweede partij had gewonnen, volgden er twee remises, totdat de eerste van de twee ‘clutchpartijen’ (waarin de punten dubbel tellen) begon. Daar was de wereldkampioen flink aan het duwen in een gesloten stelling, waar eigenlijk geen doorkomen aan was. Maar kijk wat er gebeurde:

 

Carlsen – Aronian (5)

In deze stelling is er maar één die kan winnen en dat is wit. Maar de stelling is erg gesloten en het zal niet meevallen om te kunnen doorbreken. Zwart moet nauwkeurig verdedigen en Aronian zat (zoals vrijwel in elke partij) heel krap in zijn tijd. Hij laat nu een blunder uit zijn vingers glippen.

35…Td8??

35…Df7±

36. hxg6! Kxg6 37. Dh1

Nu staat wit op winst: zijn zware stukken komen binnen over de h-lijn. Kijk in de viewer voor het slot.

 

Carlsen – Aronian

Alle partijen via de viewer (inclusief mijn aantekeningen):

 

Bij de tweekamp So-Caruana gebeurde ook van alles. Eerstgenoemde won de eerste partij na een mislukt openingsexperiment van zijn tegenstander en toen volgde een soort marathonzitting waarin beide spelers steeds de laatste seconden zagen wegtikken.

 

Dat leidt natuurlijk tot hilarische taferelen waarin blijkt dat deze topspelers ook maar mensen zijn. Speelt u deze partijen maar na en u ziet dat het schaakspel nog steeds zo moeilijk is, zeker met beperkte bedenktijd, dat deze groten der aarde ook elementaire fouten kunnen maken.

 

 

 

So – Caruana (2)

In dit remise-achtige eindspel ondervindt zwart toch de nodige problemen en hij is zojuist in de fout gegaan. Maar de witspeler profiteert niet…

69. Pe6+?!

Pxg6+! Kg7 70. Pe5+- was wel zo eenvoudig.
69…Kh7 70. Pxc5 La1+

70…Lg7+ 71. Ke6 Td4=

71. Ke6 Tf1

71…Kg7.

72. Pd3!

Nu heeft wit eindelijk een winnende opstelling weten te vinden. En hij maakt het dan ook snel en gedecideerd af.

72…Tf3 73. Td8 Te3+ 74. Kf7 Te4 75. c5 Tc4 76. Ke6 Tc2 77. Td5 Kg7 78. Kd7 1-0

En toen kwam de vijfde clutch-partij. Daar was het moeilijk om je ogen niet van het scherm af te houden. Vlak na de opening ontstond deze stelling:

 

Caruana – So (5)

Hier zat So voortdurend met zijn hoofd te schudden. Een speler met de klassieke stijl ergert zich natuurlijk aan het feit dat hij zich heeft laten verleiden tot de verzwakkende opmars …g7-g5-g4 waardoor hij de rest van de partij kampt met structurele zwaktes in zijn koningsstelling.

 

We maken een sprongetje en komen dan op deze stelling:

“Een koning naar g6, als dat moet ben je ten dode opgeschreven”, was zo ongeveer het commentaar van de drie mensen die de partijen analyseerden.

31. Ld3

Een logische zet om de loper op zwarts koning te richten. Seirawan kwam onmiddellijk met de mogelijkheid 31. Df4! op de proppen. Dat wint vrijwel direct: 31…Pxd4 32. cxd4 Pg5 33. Lb5 En nu het prachtige: 33…Td8  (zie analysediagram)

Pg8!! f6 [34…Dxg8 35. Pe7+] 35. Pge7+ Kh7 [35…Kf7 36. Dxc7] 36. d5 Ld7 37. Dxc7 en dit houdt zwart niet meer droog.

Dit gebeurde allemaal niet en even later is zwart weer terug in de partij. En hoe!

50. Dh7+?

Hij vergaloppeert zich. 50. Dg7+ Ka6 51. Pf4 Pxf2 52. Dd7 zou in remise zijn geëindigd.

50…Ka6 51. Dxh4??

En dit is helemaal afschuwelijk…

51…Pxf2!

Nu is het zelfs zwart die nog wint.

52. Dh8 De1 53. Pc5+ Ka5!

Nu is het ondekbaar mat. Vooral niet 53…bxc5?? wegens 54. Dc8+ Ka5 55. Dxc5+ en het is nog remise.

0-1

 

“He is not mated anymore”, riep Ashley, “he is even winning by creating a mating net himself!”

Omdat in beide tweekampen de tweede clutchpartij in remise eindigde is de tussenstand precies hetzelfde:

Vanavond weer verder! Schakelt u ook in?

 

So – Caruana 

Alle partijen via de viewer (inclusief mijn aantekeningen):

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

7 Reacties

 1. Avatar
  wimw 12 juni 2020

  Heel leuke verslagen en goed dat dit voor ons met analyses beschikbaar komt. Maar als voetballiefhebber mis ik wel een beetje een mooi opgebouwde aanval met afronding door een subtiel stiftje of een knappe boogbal in de uiterste hoek. Te vaak wordt er uit de kluts gescoord of is er een frommelgoal en dan mis je toch wel het grootmeesterlijk genie. Spectaculair is het natuurlijk wel dankzij die blunders.

  • Avatar
   RickH 13 juni 2020

   Die goal van Maradona tegen England was een typische flank-aanval, inclusief het ‘negeren’ van een sterk paard van de tegenstander op D4..

   Bergkamp voor stiftjes en een pirouette die tot de dag van vandaag nog steeds wordt geanalyseerd!

 2. Avatar
  wimw 13 juni 2020

  Maradona was weergaloos, hij was goed met de voet, het hoofd en met de hand, juist ook in die wedstrijd. Als schaker had hij er vast een handje van gehad om de tegenstander met een al geslagen stuk mat te zetten.

  • Avatar
   RickH 13 juni 2020

   Maradona zij volgens mij “j’adoube” voor hij god’s hand gebruikte…

    

 3. Avatar
  Herman Grooten 13 juni 2020

  Even voor de goede orde: ik ben ook voetballiefhebber en ik zie de acties van Messi (en vroeger Cruijff) graag voorbij komen. Van Maradonna ben ik nooit een groot fan geweest, misschien vanwege zijn egocentrische gedrag maar voornamelijk door zijn onhebbelijkheden en drugsmisbruik. Als voetballer was hij inderdaad onnavolgbaar.

 4. Avatar
  sake jan de boer 13 juni 2020

  Ook even voor de goede orde: juist de minder fraaie kanten van Maradona maakt hem (voor mij althans) een persoon om van te houden, ik noem het zwakheden, en zwakheden horen bij nu eenmaal bij een mens. Geniale voetballer, op 29 mei was er werkelijk een schitterende documentaire over hem op de Nederlandse tv te zien: www.vpro.nl/programmas/3doc/2020/diego-maradona.html. Als je die voetbalbeelden ziet weet je weer: Maradona was ’s werelds beste.

  In de docu komt de tragiek van de persoon van Maradona prachtig naar voren: geboren in de sloppenwijken, waaruit hij zijn hele familie dankzij zijn voetbalkwaliteiten uit redt. Bij Barcelona lukte het nog niet goed, maar de wijze waarop hij vervolgens het nietige clubje Napels kampioen maakt is uniek en grandioos. Dan het dramatische hoogtepunt van de docu (ik wist het al niet meer): Argentinië schakelt thuisland Italië uit in de halve finale van het WK 1990. En waar? Juist in datzelfde Napels! Maradona – dan al verslaafd aan de middelen – wordt vooral(!) om die reden in de jaren erna door de Italianen uitgekotst, o ja, het is waar, Maradona zelf verschaft hen de munitie, nou en?

  Want laten het even niet vergeten hè: Maradona was er op de momenten dat het moest. Maakte hoogstpersoonlijk Argentinië wereldkampioen in ’86 en herhaalde dat kunststukje bijna in 1990 (verlies in de finale tegen West-Duitsland in een wedstrijd die in de docu de slechtste WK finale ooit wordt aangeduid). Vergelijk dat eens met de op elk WK wat heen en weer sloffende Messi, dat is juist een schande.

  En dan Engeland – Argentinië ’86. Enkele jaren na de Falkland oorlog. Je verzint het niet. “Het was de hand van God”, wat ongelooflijk schitterend gevonden van de man. God zelf gaf er zijn zegen aan, want hij liet Maradona even later het mooiste WK doelpunt aller tijden maken, daarmee iedereen de mond snoerend. Het is een boek.

  Ik ben ervan overtuigd: als Maradona sterft, staat de wereld twee weken lang stil. Zoals het hoort. Nee, kom bij mij niet aan Maradona…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.