Giri groepswinnaar in Chessable Masters

In de Chessable Masters is het Anish Giri gelukt om de B-groep soeverein te winnen. Al moet gezegd worden dat hij een leuk presentje kreeg. In een toreneindspel van drie tegen twee tegen de Chinees Liren Ding, kwamen er ineens geen zetten meer door van de Chinees. De stelling was potremise maar de internetconnectie was uitgevallen en daarom kreeg onze landgenoot het volle punt wegens tijdoverschrijding van zijn tegenstander toegewezen. De overige partijen eindigden van Giri in remise waardoor hij – mede door de andere uitslagen – groepswinnaar werd.

 

De A-groep, die een dag eerder al was gespeeld, leverde een zege op voor Magnus Carlsen. Hij eindigde in de slotronde met een fantastische overwinning op zijn eigen secondant Daniil Dubov, die de dag daarvoor nog zo brutaal was geweest om zijn baas te verslaan. Het toernooi eindigde overigens dramatisch voor Dubov. Hij verloor nog een keer, waardoor hij op tiebreak het toernooi moet verlaten. De eindstanden van de beide groepen zien er nu zo uit:

 

Daarmee ligt ook de paring voor de knock-outfase vast. Giri zal het opnemen tegen de vluggerspecialist Alexander Grischuk. Het was wel aardig dat de Nederlander na afloop van zijn laatste partij nog even in de uitzending samen met Peter Svidler het slot van de laatste partij analyseerde. Toen die klaar was, nodige de andere presentator, Yasser Seirawan, plotseling de winnaar van de A-groep, Magnus Carlsen uit om in de uitzending te komen. Dat vond Giri een mooi moment om zich terug te trekken, maar daar stak Yasser nog even een stokje voor. Carlsen zag wat er gebeurde en feliciteerde zijn rivaal met zijn groepswinst en zei daarna: “See you in the final!”

Dat bracht een lach op het gezicht en daarmee werd zo’n beetje de show afgesloten. Morgen is er een rustdag en daarna beginnen de kwartfinales!

De overwinning van Giri heb ik van commentaar voorzien:

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.