Giri klopt Nepo met 3-1 in set 1

Anish Giri lijkt het snelschaken de laatste tijd aardig onder de knie te hebben gekregen. De eerste set van de halve finales van de Chessable Masters slaagde hij erin om de sterke Rus Ian Nepomniatchtchi er met maar liefst 3-1 onder te houden. Het waren partijen op het scherp van de snede. We bieden een klein nieuwigheidje aan, want drie van de vier partijen worden in de volgende video-analyse uitvoerig besproken.

Het geluid is ietwat zacht (daar moet aan gesleuteld worden), maar we hopen dat de bezoeker van Schaaksite hier toch wat plezier aan kan beleven.

Via de viewer kunt u alle partijen (met korte aantekeningen) verder naspelen:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoƶrdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  Rudy Simons 01 juli 2020

  Klasse Herman, ik ben onder de indruk van je commentaar, alles heel duidelijk en vrij compleet uitgelegd in zo’n korte tijd! ik heb er van genoten (buiten de partijen zelf ook , natuurlijk)

 2. Avatar
  Pierre Smeets 01 juli 2020

  Beste Herman, bedankt voor de heldere en boeiende uitleg.

 3. Avatar
  Zuid Limburg 01 juli 2020

  Wat een mooie verbetering is deze live analyse. Ik hoop dat we dit vaker gaan zien šŸ‘

 4. Avatar
  ayacucho 01 juli 2020

  Ha ha ha Herman, je hebt jezelf verraden! Volgens mij ben je ge-inspireerd door agadmator’s Chess Channel! Hoe ik dat weet?
  Je spreekt de naam van Ian uit opdezelfde manier als Agadmator dat doet, immers je spreekt het uit zonder het woord ‘acht’: Jan Nepomnichi.

  Is dat omdat je er van uit gaat dat Jan wel weet dat een schaakbord acht bij acht is? Of is het omdat je in je hoofd een vastloper had toen je probeerde zijn achternaam uit te spreken? Ik had hetzelfde en heb het opgelost door er even voor te gaan zitten, zijn naam opgedeeld in lettergrepen: Ian Ne Pom Ni Acht Chi, uit te spreken als Jan Nee Pom Nie Jacht Chi, en dat een keer of wat hardop uit te spreken. Of wou je gewoon grappig zijn Herman? Jan Nepomnichi heet, vertaald in Google Translate van Russisch naar het Nederlands, ‘Yan weet het niet meer’ ha ha ha.

  Als ik op sta en achter mijn laptop kruip is het eerste wat ik doe de 3 schaakpuzzels op schaaksite oplossen. Als ik naar bed ga, en velen met mij, heb ik inmiddels begrepen, dan vind ik het lekker om nog even een video van Agadmator te bekijken op mijn ipad.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.