Arkell’s Endings – GingerGM

Deze dvd gaat over een manier van spelen, niet alleen over het eindspel. Keith Arkell heeft een hele eigen manier van spelen bedacht. Hij heeft een hiërarchie van pionnen, hoe verder de pionnen van het centrum af zijn hoe minder belangrijk ze worden. Dit is algemeen bekend, een pion kan vanuit het centrum immers belangrijkere velden bestrijken dan op de flanken. Maar voor Keith is dit niet alleen een gegeven, nee, Keith past daar zijn hele spel op aan.

 

Keiths droompartij
Ik zal een poging doen Keiths droompartij te beschrijven. Keith speelt zwart.

Keiths favoriete opening is de Caro-Kann, om zijn d- en c-pionnen te ruilen voor wits d- en e-pionnen. Nu heeft Keith een centrumpion en wit niet. Menig schaker zou dit niet eens opmerken maar Keith droomt van zulke posities. Nu schuift hij zijn pion naar e6 om een veilige haven te hebben voor zijn koning en de halfopen e-lijn te blokkeren. Daarna moeten alleen nog de dames eraf en dan kan de pret beginnen. Na de dame-ruil krijgt Keith een remise aanbod van een bijna in slaap gedommelde witspeler maar Keith slaat af. Keith wil niet stoppen met spelen, het spel is voor hem net begonnen. Hij begint aan de aanval! Een minderheidsaanval maar toch een aanval. Als deze aanval geslaagd is, concludeert Keith dat wit een zwakte heeft. Ja, die ene pion die staat nu geïsoleerd. Nu begint het allerleukste voor Keith, het touwtrekken. Keith valt met man en macht de pion aan, wit verdedigt de pion. Daarna doet Keith nog een stuk of 30 kleine stellingverbeterende zetjes en gooit zijn koning naar voren. De tegenstander is inmiddels zo gefrustreerd dat hij met een ondoordachte zet een zwakte in zijn eigen kamp creëert. Fantastisch denkt Keith, twee zwaktes! Keith strompelt er met zijn koning direct op af. Wit moet beide zwaktes dekken maar zijn koning moet door de lijn van de toren lopen hierdoor kan hij niet beide pionnen dekken, hij laat er één gaan. Het is volbracht Keith, heeft na zo’n 6 uur spelen in 120 zetten een pion gewonnen! Keith wint de partij na nog eens 45 zetten. De witspeler stopt met schaken.

Zeg je nu: ja, zo zou ik wel willen spelen, dan is deze dvd echt iets voor jou.

Video’s
De dvd is opgedeeld in thema’s, vooral de thema’s 4 tegen 3 pionnen op de koningsvleugel en de minderheidsaanval schoten er boven uit. Er wordt één thema per video behandeld, maar er zijn ook steeds terugkerende thema’s zoals het uitbuiten van twee zwaktes en de minderheidsaanval. Deze thema’s worden erg goed uitgelegd en vooral de terugkerende thema’s worden er echt ingehamerd.

Een grote kracht van deze dvd is dat het niet alleen eindspelen zijn. Elke video laat een hele partij zien, zo zie je ook hoe je in zulke eindspelen komt. Zo kom je bijvoorbeeld langs een opening genaamd The Spraggeld Egg (een variant tegen het Konings-Indisch). Keith geeft meerdere methodes om het spel in rustiger vaarwater te leiden en een stelling te krijgen die Keith en hopelijk jij dus ook prettig vindt om te spelen.

Na het bekijken van de dvd heb je echt een goed idee hoe Keith denkt en heb je een goed begrip van zijn methodes.

Presentatie
De presentatie wordt gedaan door Simon Williams en Blair Connel. Deze twee heren buigen zich samen met Keith over zijn partijen en proberen de ideeën zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Simon is hier erg gedreven in, hij heeft al heel wat dvd’s op de markt waarvan de meeste het aanbevelen waard zijn. Blair Connel is wat minder bekend, maar doet een aardige poging om het zo leerzaam mogelijk te maken. Keith is het onderwerp, zijn partijen, ideeën en stijl moet worden doorgrond.

Een groot nadeel aan dit trio is dat Simon duidelijk beter is dan Blair. Dit kan leiden tot irritatie. De vraag waarom ze Blair gebruiken als ze Simon hebben, kwam meerdere keren in mij op bij het bekijken van de dvd.

Keith is soms moeilijk te verstaan, ik moest het geluid heel hard zetten en dan nog had ik er soms moeite mee, ook het Engels kan soms lastig zijn. Als je moeite met Engels hebt, zou ik deze dvd niet aanraden.

Conclusie
Deze dvd is een echte aanrader. Hij is maar liefst elf uur lang(!) en zal niet alleen je eindspelen naar een hoger niveau tillen maar geeft je een hele alternatieve stijl! Voor een rustige speler is het ideaal omdat je kunt verder bouwen op je stijl. Een wat wildere speler wordt een mooi en duidelijk alternatief geboden.

De dvd kost 80 euro, dat is nogal prijzig. Ik vind het te duur en zou wachten op een aanbieding. Geld is het enige bezwaar, de dvd is top!

Hier een inleiding van Simon zelf: www.youtube.com/watch?v=ADHN_20PAIg&t=1057s

Keith in een video met Blair, het thema van de video laat zich raden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.