In de schijnwerpers: Karel van Delft

Foto: Merijn van Delft

Karel van Delft is een van de drijvende krachten achter de Schaakacademie Apeldoorn. Hij ontplooit schaakactiviteiten via Schaakacademie Apeldoorn. Hij werkte vijftien jaar als dagbladjournalist voordat hij in 2008 fulltime als schaakleraar aan de slag ging. Eerder studeerde hij in de avonduren psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Zijn zoon, Merijn van Delft, bleek talent te hebben voor schaken. Dat triggerde de belangstelling van Karel voor de combinatie van schaken en psychologie. Hij schreef in 2008 het boek ‘Schaaktalent ontwikkelen’ samen met Merijn. Het boek is in het Engels verschenen onder de titel ‘Developing Chess Talent’. Op de website van Chesstalent staat een video van Peter Doggers waarin Merijn van Delft in het Max Euwe Centrum toelichting geeft op het boek.

Inmiddels is er in Apeldoorn een levendige schaakcultuur tot ontwikkeling gekomen en is men daar in staat om een sterk meesterklasseteam op de been te brengen met GM’s Artur Joesoepov en Roeland Pruijssers en IM’s zoals Merijn van Delft, Nico Zwirs, Stefan Kuipers en Thomas Beerdsen. Daarmee hebben wij nog lang niet iedereen genoemd. Als teamleider van het eerste team van Schaakstad Apeldoorn, organisator van trainingen en toernooien alsook auteur van nieuwsbrieven heeft Karel van Delft een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van die schaakcultuur. Naast topschaak houdt Karel zich intensief bezig met het trainen van de jeugd op scholen en in de eigen Schaakacademie.

Wanneer ben je begonnen met schaken en wie heeft het je geleerd?

Toen ik elf jaar was heb ik het boekje ‘Oom Jan leert zijn neefje schaken’ geleend uit de bibliotheek. Ik heb het mezelf geleerd. Dat boekje kun je gratis via internet downloaden…

Heb je naast schaken nog andere sporten of hobby’s?

Zwemmen

Naar welke muziek luister je graag?

André Hazes sr, Chopin, Louis Armstrong

Heb je een favoriete auteur? Zo ja wie dan?

Oriana Fallaci en (schaak)psychologie IM prof. Fernand Gobet

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan het schaken?

Zo’n 60 uur verdeeld over: soms online spelen, lesgeven, organiseren, lezen, schrijven, enz.

Op welk moment of waardoor, kreeg je het idee dat je goed bent in schaken?

Ik ben niet goed in schaken, wel in lesgeven. Dat merkte ik toen kinderen het leuk vonden om met me te trainen en bovendien succesvol waren. Qua eigen prestaties zit het soms mee, zie video remise tegen GM Loek van Wely in MEC-simultaan.

Wat was je beste resultaat tot nu toe?

0-1 in Max Euwe Centrum simultaan tegen GM Ruud Janssen. Vooraf hadden we afgesproken de partij te publiceren in mijn boek ‘Schaakideeën’.

Wat was je beste schaakpartij tot nu toe?

Remise in online simultaan tegen FM Armen Hachijan (vroegere leerling)

Hoe zou jij je eigen schaakstijl karakteriseren?

Universeel

Wie is je favoriete schaakspeler?

GM David Bronstein. Sympathiek, creatief. Heeft bij ons gelogeerd. Ik heb hem geïnterviewd voor het boek ‘Schaaktalent ontwikkelen’.

Daarnaast wil ik mijn vriend GM Artur Joesoepov noemen. Naast topschaker is hij ook een uitstekende trainer. Hij komt al meer dan twintig jaar in Apeldoorn. We hebben veel inspirerende gesprekken gevoerd. Hij was één van de trainers tijdens de Apeldoornse Schaakweek 1999, waarbij de topjeugd van Israël, Duitsland en Nederland tegen elkaar speelden en samen trainden met IM Mark Dvoretsky, GM Artur Joesoepov, GM Loek van Wely, GM Uwe Bönsch en IM/GM Yochanan Afek. Een toernooiverslag staat op de website Schaaktalent.nl

Wie vind jij de beste schaker aller tijden?

GM Garry Kasparov

Wat vind je het beste schaakboek dat je ooit hebt gelezen?

‘The Moves that Matter’ van GM Jonathan Rowson. Ik heb hem tijdens de London Chess Conference 2019 over het boek geïnterviewd. Jonathan speelde vroeger voor Apeldoorn. Hij heeft bij mij thuis met IM Mark Dvoretsky getraind.

Wat vind je het leukste aspect aan schaken?

Creativiteit. Ik kan bijvoorbeeld enorm genieten van het boek ‘Practical Chess Beauty’ van mijn vriend IM Yochanan Afek, die GM eindspelcompositie is. In 1994 heb ik met enkele IM’s (waarvan sommigen ook psycholoog) een Creatief Jeugdtoernooi georganiseerd. Daar wisselden we partijen tussen de Nederlandse jeugdtop van 16 jaar af met lezingen en workshops. U kunt een verslag van het weekeind hier downloaden…

Hoe kijk je tegen de ontwikkelingen in de schaakwereld aan?

Uitstekend, veel online mogelijk

Wil je nog iets kwijt aan de bezoekers van Schaaksite?

Op mijn sites staat veel informatie die u gratis kunt downloaden. Mijn boek ‘Schoolschaken’ wordt komend jaar door New In Chess in het Engels uitgegeven. U kunt zich gratis abonneren op de nieuwsbrieven van Schaakacademie Apeldoorn. Naast schaakleraar ben ik ook psycholoog en bied ik onder meer mentale training voor schakers en coachingssessies voor ouders van talenten aan. M.b.t. schaken en autisme: zie mijn site over dit onderwerp.

Wilt u meer weten over Karel van Delft en de Schaakacademie Apeldoorn? U vindt deze bijzonder uitgebreide website boordevol nuttige informatie hier…

Karel van Delft op Facebook en op Twitter

Lees ook ‘Het zeventiende schaakstuk’ daarin krijgt u een indruk van belangrijke aspecten van de schaakpsychologie.

 

   Eerder in de schijnwerpers: Robert Ris • Rick Lahaye

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.