Stukken die omvallen…

Het kan niet op voor Jorden van  Foreest. Gisteravond zat hij in de talkshow van Jinek, waar hij ondervraagd werd. Er werden mooie beelden getoond van de nog heel jonge Jorden en ook met zijn broertjes en zusje samen. Hij (en de kijkers) moesten wel lang wachten voordat hij aan bod kwam.

Klik op het plaatje met de link om de uitzending terug te zien.  Jorden komt aan bod op 1:07:20.

Het ging ook steeds over de tiebreak waarbij allerlei stukken worden omgegooid, vooral door Anish Giri. Een cursist, Theo van de Pol, die vorig jaar meedeed aan de Schaaksite-academie, stuurde mij onderstaande filmpje dat hij maakte bij het NK Lightning dat op 16 juni 2019 in het Willem II stadion in Tilburg werd gehouden. Theo is zo vriendelijk om dit filmpje ook beschikbaar te stellen voor de bezoekers van Schaaksite. Het gaat om de slotronde waarbij Anish Giri speelt tegen Miguoel Admiraal en Giri moest winnen om gelijk te komen met Hing Ting Lai. Giri krijgt – als ik het goed zie – een eindspel op het bord waarin hij met loper en paard moet proberen mat te zetten in luttele seconden. Op een gegeven moment vallen bijna alle stukken op de grond, onder grote hilariteit van de omstanders (waaronder mijn zoon en ik ook behoorden). Er wordt nog wat teruggezet, maar het is niet duidelijk of dat de juiste stelling is. Nou ja, kijkt u zelf (door op het plaatje te klikken) hoe lastig het is om deze vingervlugheid onder de knie te krijgen…

Of klik op deze link.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

8 Reacties

 1. Avatar
  antonl 02 februari 2021

  op 1:10 veranderd de witte loper in een zwarte en gaat daarna toch echt naar een nieuw zwart veld. Op 1:18 gaat hij van een zwart veld naar een wit veld (iig heel verwarrend) en het hoogtepunt is natuurlijk 1:25 waar er niets meer op het bord staat terwijl ze net daarvoor toch nog echt een eindspel hadden. Als ik arbiter was geweest had ik zonder dralen remise gezegd, dit verdiend geen winnaar, zoveel regels overtreden etc. Wel enorm hilarisch en een genot voor het publiek.

 2. Avatar
  E 02 februari 2021

  Is voor een arbiter toch ook niet om te volgen? Het zal maar ergens over gaan.

 3. Avatar
  Zuid Limburg 03 februari 2021

  Je zou toch bijna pleiten om zelfs in een fysiek toernooi een dergelijke finale toch via de PC te laten spelen… Gewoon 2 laptops in de speelzaal opstellen. Niet alleen vanwege de omvallende stukken, dan is het ook te volgen voor de vele toeschouwers…

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.