Giri gedeeld eerste in voorronde Opera Euro Rapid

Anish Giri heeft zijn goede vorm uit Wijk aan Zee niet verloren. Bij de Opera Euro Rapid, het derde toernooi van de Champions Chess Tour, haalde hij in de voorronde (een zestienkamp) 9,5 uit 15, genoeg voor een met Carlsen gedeelde eerste plaats. Dat betekent dat hij zich geplaatst heeft voor de kwartfinale, waarin Teimour Radjabov de tegenstander zal zijn. Ook heeft hij zich met dit resultaat geplaatst voor het volgende toernooi van de serie.

Zoals u ziet had Liren Ding (nummer 3 van de wereld op de rapidratinglijst) een slecht toernooi. Daar is wel een plausibele verklaring voor: hij moet zijn partijen ’s nachts spelen. Eerste partij om middernacht en dan de hele nacht door dus. Maar als er vroeger was begonnen moesten de Amerikanen nog vroeger opstaan en daar zijn er (in dit toernooi) meer van…

Verder ter herinnering: de Champions Chess tour is een serie van twaalf online toernooien van steeds negen dagen, elke maand t/m september 2021. Het wordt gespeeld op Chess24 en er wordt een stand bijgehouden waarin Giri (met slechts 1 punt) negende staat en zijn komende tegenstander eerste (91 punten). Radjabov dus goed bezig, maar op basis van zijn spel in de voorronde maakt Giri toch een goede kans. Hij kwam niet vaak in de problemen (al verloor hij van Nakamura) en won voor zijn doen best vaak. En wellicht belangrijk voor het komende kandidatentoernooi: net als in Wijk aan Zee wist hij Vachier-Lagrave te verslaan. Zeer overtuigend nog wel, zoals u hieronder kunt naspelen (net als de andere 14 partijen van Giri).

1 Reactie

  1. Avatar
    Bram van den Berg 09 februari 2021

    Voor mijn gevoel (en ook van Peter Leko ;-)), speelde MVL het hele toernooi heel snel. Waar het vaak geen theorie was en pas als het echt moest probeerde hij met minimale tijd zijn hakken in het zand te zetten of op zoek te gaan naar tegenspel. Dus zo verrassend vond ik het niet dat hij dit ook tegen Anish deed.

    Puik stukje weer!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.