Giri geklopt in tiebreak door Radjabov

Gisteren werd de tweede serie matches in de kwartfinales gespeeld van Opera Euro Rapid. Daarin kwam onze landgenoot Anish Giri uit tegen Teimour Radjabov. De Azeri was een tijdje van het toneel verdwenen maar de laatste tijd is hij weer terug en hoe! Hij wint de een na de andere partij tegen de huidige wereldtop, schreef vorig jaar nog een groot knock-outtoernooi op zijn naam en daarmee lost hij een oude belofte, dat hij ooit een geduchte kandidaat zou kunnen zijn voor de wereldtitel, eindelijk in. Toen hij als jeugdspeler in Linares won van Kasparov, werd hem een gouden toekomst voorspeld maar eigenlijk is dat er nooit echt van gekomen.

De eerste tweekamp tussen Giri en Radjabov eindigde in 2-2 nadat Giri op achterstand was gezet in de derde partij. Maar in de vierde liet hij zich van zijn goede kant zien door een prachtige overwinning te boeken. Gisteren volgde de tweede match en ook die eindigde in 2-2. De vier remises lieten zien dat beide spelers erg aan elkaar gewaagd zijn. Op zijn YouTubekanaal is Radjabov vaak ook één van de gasten van Giri, kennelijk zijn ze goed bevriend met elkaar.

Dus moest een tiebreak met versneld tempo de beslissing gaan brengen. Het eerste potje eindigde in remise maar in het tweede ging onze landgenoot toch onderuit… (Had hij geen zin in een Armageddon?). Radjabov dus door naar de volgende ronde en daarin treft hij Wesley So.

De enige partij die Giri wist te winnen, was in de eerste tweekamp, toen hij na twee remises plotseling de derde partij had verloren. Maar met zwart liet Giri zien uit het goede hout gesneden te zijn:

Radjabov, Teimour – Giri, Anish

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 Lb4+ 4. Pbd2 O-O 5. a3 Le7 6. e4 d6 7. Ld3 e5 8. b4 a5 9. b5 Pbd7 10. O-O Te8 11. Te1 Lf8 12. Lb2 exd4

Met deze ruil krijgt zwart mooie zwarte velden in het centrum.

13. Lxd4 Pe5 14. Le2 a4 15. Dc2 Pfd7 16. Lb2

  1. Tad1

16…Le7 17. Pf1 Lf6 18. Pd4

Het ziet er naar uit dat zwart heel gedrukt staat, maar als het zwarte paard naar het mooie veld c5 mag, ziet de wereld er ineens heel anders uit.

18…Pg6 19. Pg3 Pc5 20. Tad1 Le5 21. Pf3 Lxb2 22. Dxb2 Pxe4

Zwart heeft een pionnetje buit gemaakt, maar nog altijd heeft wit niet veel te vrezen.

23. Pxe4 Txe4 24. c5 Pf4 25. Lf1 Txe1 26. Txe1 Lf5 27. Db4?!

Pas vanaf hier komt wit in de problemen.

27…Pe6 28. cxd6 Dxd6 29. Dxd6 cxd6 30. Td1 Tc8

31. h3?

Na deze aarzelende zet stapelen de problemen zich op voor wit. 31. Pd4 lijkt een betere kans op behoud.

31…Tc3 32. Txd6 g5?

Maar deze ‘ruwe’ pionzet geeft een groot gedeelte van het voordeel weer weg. 32…Kf8 was wel zo eenvoudig.

33. Pe5?

Gelukkig heeft Radjabov ook even geen controle over de stelling. 33. Td7 Pc5 34. Td5 en zwart staat nog slechts een fractie beter.

33…Txa3 34. Lc4 Ta1+ 35. Kh2 a3 36. Td7 a2

Deze pion kost wit een stuk. Giri wikkelt verder onberispelijk af naar winst.

37. Lxa2 Txa2 38. Txf7 Le4 39. f3 Ld5 40. Td7 Pf4 41. Kh1 Te2 42. Pg4 Te6 43. Pf2 Tb6 44. Pd1 Txb5 45. Pc3 Tc5 46. Pxd5 Txd5 47. Txb7 Td1+ 48. Kh2 Td2 49. Tb8+ Kg7 50. Tb7+ Kg6 0-1

In de viewer alle partijen uit deze tweekamp:

De andere halve finale wordt gespeeld tussen Magnus Carlsen en Maxim Vachier Lagrave.

De wereldkampioen, die de eerste tweekamp met 2½-½ had gewonnen van Daniil Dubov, ging er nu vreselijk aan. Na een remise in de eerste partij, verloor de Carlsen tweemaal op een onthutsende manier. Daarom was ook hier een tiebreak nodig. Maar Dubov liet opnieuw zien dat hij een heel lastige klant is voor zijn voormalige ‘baas’ (hij was een tijdlang de secondant van Carlsen). Hij won twee pionnen maar het eindspel met ongelijke lopers bleek nog erg lastig te winnen te zijn. Maar ook dit blijkt de jonge Rus uitstekend te beheersen. Toen hij het juiste plan te pakken had, bracht hij de wereldkampioen in tempodwang en slaagde er zo in om het volle punt binnen te halen. Dus was hier een Armageddonpotje nodig. Ook hier ongelijke lopers, maar nu met ieder een toren extra op het bord. Carlsen die moest winnen, kweet zich uitstekend van zijn taak door ook hier in het verre eindspel uitstekende techniek te tonen en zo af te rekenen met zijn kwelgeest.

 

Carlsen, Magnus – Dubov, Daniil

Zwart staat al op winst maar met zijn volgende zet laat wit ook nog een aantrekkelijke combinatie toe.

25. De2

Ziet u het voor zwart?

0-1

 

Dubov, Daniil – Carlsen, Magnus

Welke formidabele zet wint hier op slag voor wit?

1-0

In de viewer alle partijen uit deze tweekamp:

 

In de andere twee tweekampen bleek Vachier Lagrave een maatje te groot voor Levon Aronian terwijl de Pool Jan-Krzysztof Duda op zijn broek kreeg van de Amerikaan Wesley So. Daar was nog wel een opmerkelijke partij met een winnende wandelkoning!

 

So, Wesley – Duda, Jan-Krzysztof

Wesley So heeft uitstekend berekend dat hij vrijwillig met de koning het vrije veld in mag. Een ongeluk zit in een klein hoekje zou je zeggen, maar dat blijkt mee te vallen. Weer een mooie ‘winnende wandelkoning’!

32. Ph4 Pxf2+ 33. Kg2 Lh3+ 34. Kg3 Df7 35. Pg6+ Kh7 36. Pxe7+ e4 37. Pxe4 Le5+ 38. Kh4

De koning mag zelfs naar h4.

38…Lf5

Belangrijk is dat 38…Dxe7+ faalt op 39. Pf6+ Kh8 40. Tg8#

39. Pxf5 Dxf5 40. Pxf2

De dames worden geruild en daarmee is het tegenspel voorbij.

1-0

In de viewer alle partijen uit deze tweekamp:

 

En alle partijen uit de match MVL – Aronian:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.