FIDE maakt kwalificatietraject voor het Kandidatentoernooi 2022 bekend

Nu we weten dat Ian Nepomniachtchi de uitdager is geworden van wereldkampioen Magnus Carlsen, werd het tijd dat de wereldschaakbond duidelijk maakt hoe het volgende kandidatentoernooi in 2022 eruit gaat zien. De Fide maakt op haar eigen site de kwalificatiecriteria bekend voor de selectie van de acht spelers die aan het Kandidatentoernooi van 2022 zullen deelnemen. Net als in de vorige cyclus is er gestreefd naar een democratisch kwalificatiesysteem, waarbij elke redelijk sterke speler een kans krijgt om zich te kwalificeren.

 

Alle kandidaten van het onlangs beëindigde toernooi (foto Lennart Ootes)

Dit zijn de verschillende criteria:

 

A) Eén plaats – FIDE Wereldkampioenschap 2021, verliezer van de WK-tweekamp

Traditiegetrouw gaat één plaats rechtstreeks naar de verliezer van de wereldkampioenschapsmatch die in november-december 2021 in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) zal worden gespeeld.

 

 

B) Eén plaats – GM Teimour Radjabov (winnaar van de FIDE Wereldbeker 2019)

Eén plaats zal worden gereserveerd voor Teimour Radjabov, de winnaar van de FIDE Wereldbeker 2019. FIDE-voorzitter Arkady Dvorkovich heeft in een recent interview gezegd dat dit zijn bedoeling was. Radjabov trok zich drie weken voor het vorige Kandidatentoernooi terug in verband met de uitbraak van het coronavirus. Achteraf heeft hij wel gelijk gekregen met de ernst daarvan, want dat werd toen niet onderkend. Zoals bekend werd het Kandidatentoernooi in Jekatarineburg afgelast en meer dan een jaar later hervat. De leden van de FIDE-Raad stonden volledig achter het standpunt van hun voorzitter.

 

C) Twee plaatsen – FIDE Wereldbeker 2021

Tijdens de FIDE-Wereldbeker 2021, die in juli-augustus 2021 in Sochi (Rusland) zal worden gespeeld, zullen twee plaatsen worden vergeven. De twee finalisten van dit evenement verdienen ook een ticket. Het kan gebeuren dat Teimour Radjabov of één van de twee (Magnus Carlsen of Ian Nepomniachtchi) in de finale staan. In dat geval wordt de plaats doorgegeven aan de eerstvolgende niet-gekwalificeerde speler in de FIDE World Cup (maar niet verder dan de vierde plaats) of aan de eerstvolgende niet-gekwalificeerde speler in de FIDE Grand Prix Series 2022.

 

D) Twee plaatsen – FIDE Grand Swiss Tournament 2021

Twee plaatsen staan op het spel in het FIDE Chess.com Grand Swiss Tournament 2021, dat in oktober-november 2021 in Douglas (Isle of Man) zal worden gehouden. De twee beste van dit 114 spelers tellende toernooi, dat naar verwachting het sterkste Zwitserse toernooi ooit zal zijn, gaan door naar de volgende fase van de wereldkampioenschapscyclus 2021-2022.

Opnieuw een restrictie: als één van deze twee spelers zich al heeft gekwalificeerd voor de onderdelen A, B of C, gaat de plaats naar de eerstvolgende niet-gekwalificeerde speler in het klassement van het FIDE Chess.com Grand Swiss Tournament 2021.

 

E) Twee plaatsen – FIDE Grand Prix Serie 2022

De resterende twee plaatsen worden toegekend aan de twee best presterende spelers in de FIDE Grand Prix Series 2022, die zal plaatsvinden tussen februari en april 2022. Het reglement voor deze reeks zal in juni worden gepubliceerd.

Er zij op gewezen dat de winnaar van de FIDE-Wereldkampioenschappen 2021 niet aan de Grand Prix Series mag deelnemen. Evenzo wordt van geen van de spelers die zich al via de evenementen A, B, C of D hebben gekwalificeerd, verwacht dat zij aan de Grand Prix deelnemen. Als een van hen besluit deel te nemen, moet hij zijn eerder behaalde kwalificatieplek opgeven.

Tot slot laat de Fide weten dat in het geval van een wijziging van het schema ten gevolge van de pandemie of andere omstandigheden van overmacht, de FIDE-Raad het recht heeft om de kwalificatiecriteria dienovereenkomstig aan te passen.

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 28 mei 2021

  Moet bij C) in de kop “Wereldkampioenschap” niet zijn “Wereldbeker”?
  Iets verderop in de tekst staat “één van de twee kanshebbers in dit knock-outtoernooi 2021”, maar ik denk dat het daar gaat om de verliezer van de wereldtitelmatch, dus eigenlijk A). Volgens mij wordt gesteld dat de twee finalisten zich plaatsen, mits het gaat om spelers anders dan via A) of B) reeds gekwalificeerd.
  De structuur bevalt me wel. De wild card is verdwenen en de situatie rond Radjabov is enigszins goedgemaakt. Misschien zijn twee kwalificatieplaatsen voor een open (Zwitsers) toernooi met heel veel deelnemers wat veel, maar als we bij de Grand Prix cyclus weer een knock-out toernooi krijgen met iedere ronde twee partijen klassiek tempo, en bij een 1-1 weer rapids, dan maakt dat verder ook niet meer uit.

 2. Avatar
  arjo1982 28 mei 2021

  Opvallend genoeg zijn dus de ratingplaats(en) weggevallen. Volgens mij heeft Anish zich al 2 maal op die manier gekwalificeerd. Hij zal er dus waarschijnlijk niet erg blij mee zijn…

 3. Avatar
  Wim Weehuizen 29 mei 2021

  Ik denk dat het goed is dat die plaatsing voor het kandidatentoernooi op grond van rating en via een wildcard is afgeschaft. Het lijkt me dat Giri door zijn hoge rating wel geplaatst zal worden voor de World Cup, de Grand Swiss en de Grand Prix Series. Op die manier krijgt hij dan drie kansen om zich voor het kandidatentoernooi te plaatsen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.